Napi Online

Másfél éve garázdálkodik a szupervírus

A teljes Közel-Keleten végigsöprő, több mint 600 számítógépes rendszert megfertőző vírust azonosított a Kaspersky Labs.

A cég szerint feltételezhetően egy ismeretlen állam támogatásával kifejlesztett Flame nevű malware legalább 2010 augusztusa óta garázdálkodik és az egyik legkomplexebb és legveszélyesebb vírus, amit valaha felfedeztek − írta a BBC. A malware ugyan mutat némi hasonlóságot az iráni urándúsító centrifugákat lebénító Stuxnettel, illetve az adatlopásra kihegyezett Duquval, ám azoknál sokkal kifinomultabb.

A kód maga 20 megabyte, így kifejezetten nagynak számít a vírusok közt, ám a McAfee szakértői szerint nagy "előnye", hogy különböző komponensekből áll, így a megfertőzendő hálózattól függően lehet bővíteni vagy karcsúsítani az adott feladattól függően. Amikor viszont már megfertőzött egy célpontot, onnantól a billentyűzet leütéseinek követésén túl képernyőképet is tud küldeni, a számítógép mikrofonját bekapcsolva a háttérben hangfelvételt készíthet, illetve teljes adatállományt tud továbbítani vagy akár törölni.

Az iráni szakhatóság közleménye szerint az utóbbi időben országszerte tapasztalható hatalmas hivatali adatvesztés mögött a Flame tevékenysége állhat. A kimutathatóan fertőzött országok közül a vírust Iránon kívül Egyiptomban, Izraelben, Libanonban, Szaúd-Arábiában, Szíriában és Szudánban mutatták ki eddig, de állítólag a világ más pontjain, így Magyarországon is felbukkant.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • COOLancs #4
    Van ilyen törekvés, persze a szabadságjogok elleni bűntettnek van beállítva... Egyébként szinte semmi értelme nincs vírusvédelmi szempontból, amit 2 ember tud az már nem titok, mindenhova be lehet hatolni csak erőforrások kérdése.
  • Tetsuo #3
    Errol hallottam. A kerdesem mas volt. ;) Miert nem csinalnak egy olyan halozatot, amire nem lehet hagyomanyos kartevoket irni? Egy masfajta programnyelvet, protokollt, szabvanyokat?
    A Moszad es a CIA sokeves kesesben lenne, mert csak Iranban kepeznenek ra mernokoket pl.

    Ezt a hagyomanyos rendszert majdnem hiaba valasztjak le, mert hackelni igy is lehet; Talan a karos tartalmak szuresenek leghatekonyabb modja, legalabbis egyfele nezopontbol.
  • Cat #2
    Látom nem követed az eseményeket. A teljes internetet le akarják választani.

    http://www.sg.hu/cikkek/83741/augusztus_vegere_keszulhet_el_az_irani_belso_internet

    http://www.sg.hu/cikkek/84302/komoly_gazdasagi_karokat_okozna_irannak_a_belso_internetre_valo_atallas
  • Tetsuo #1
    Azt nem vagom, hogy nehany orszag, amelyik veszelyben van, mint pl. Iran, miert nem fejleszt ki (akar a tobbi siita orszaggal kozosen) egy masik netet? Olyat, aminek koze sincs a http-hez es az internet megszokott webes strukturajahoz, masfajta programozoi, mernoki iskola kene hozza stb. igy az ellensegnek "szinte" lehetetlen lenne azon garazdalkodni.
    Na persze tudom, hogy naiv a kerdes, de legalabb lenne ilyen torekves...