SG.hu

Egy USB-kulcson terjedő vírus a legelterjedtebb

A Conficker korszak után látszólag Autorun korszak köszöntött ránk. A Windows automatikus futtatás funkcióját kihasználó kártevők USB kulcsokon és más külső adathordozókon terjednek.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. Az Autorun vírus immár második alkalommal vezeti a mezőnyt. Mint az közismert, a bűnözők előszeretettel építenek arra, hogy a legtöbb felhasználó kényelemből nem tiltja le az automatikus futtatást a Windows operációs rendszerek alatt, és ezzel fertőzésnek teszi ki a gépét. Bár a Microsoft felmérése szerint az időközben kiadott frissítéseknek köszönhetően az Autorun veszély általánosságban csökkenő tendenciát mutat, nálunk ez egyelőre még nem éreztette a hatását.


Túl sok mozgást egyébként ebben a hónapban nem lehetett észlelni a tízes listán, egyedül a HTML/Iframe.B vírus megjelenése bolygatta fel némileg a kialakult sorrendet. A hatodik helyre érkező újonc gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítják át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Ilyen kártékony kódokat tartalmazó weboldallal manapság már bárhol találkozhatunk. Már rég nem igaz, hogy emiatt csak a pornográf vagy warez oldalak látogatói lennének veszélyben, hiszen banner hirdetések, ártatlan szavakra való Google keresés találati oldalai is tartalmazhatnak ilyen kártevőket.


Éppen ezért internetböngészőnk biztonsági beállításait érdemes rendszeresen felülvizsgálni, továbbá a weblapok látogatása alkalmával automatikusan lefutó, és esetlegesen kártékony JavaScript kódok ellen a böngészőbe épülő modulokkal is érdemes megerősíteni webes védelmünket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toyotakacsa01 #5
    Panda USB vaccine - módosíthatatlan, letörölhetettlen autorun.inf állományt hoz létre bármilyen pendrive-on. Csóri vírus se tud ezek után beleírkálni. Használom, jól működik.
  • gforce9 #4
    Win7 rákérdez, Vista passz nem emlékszem. XP-2000 alapból nem kérdez rá, csak ha be van állítva.
  • Tetsuo #3
    Dehat a win mindig rakerdez (ill. be lehet allitani, hogy ezt tegye), hogy elinditsa-e a futni kivano alkalmazast es hat ki az a hulye, aki az igenre kattint? :O
  • gforce9 #2
    Egy pendrive-on, memóriakártyán elhelyezett autorun.inf mappa !nem állomány! sikeresen védi ki az autorun-os vírusok nagyon nagy részét. Illetve a vírus rámászik akkor is, csak épp az autorun.inf állományt nem tudja rárakni, így nem lesz fertőző a pendrive.
  • Chronos2111 #1
    Linux reklám helye.