Berta Sándor

A Firefox először előzte meg az Internet Explorert

Azt a Mozilla Alapítvány fejlesztői közül sem gondolták sokan, hogy a Firefox megjelenése után alig öt évvel lesznek olyan országok, ahol az ő böngészőjük lesz a legnépszerűbb. Pedig ez a helyzet.

Több mint egy évtizeden át az Internet Explorer piaci pozíciója megkérdőjelezhetetlen volt, de most a Fittkau & Maaß piackutató intézet felmérése szerint Németországban a Firefox 3 45,6 százalékos piaci részesedésével megelőzte az Internet Explorer 8-as verzióját és ezzel átvette a piacvezető helyet. Az IE összesen 44,4 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet. Amennyiben az összehasonlítást csak a legújabb programverziókra szűkítjük le, úgy a Firefox 3 előnye még nagyobb: 44,2 százalék az IE 8 mindössze 25,5 százalékos adatával szemben.


Mindez azt jelenti, hogy a nemrég ötéves születésnapját ünneplő Firefox a világ legsikeresebb nyílt forráskódú szoftvere az OpenOffice.org irodai programcsomag mellett. A felmérésből kiderült, hogy a három további böngésző, a Safari, az Opera és a Google Chrome piaci részesedése együtt is alig éri el a tíz százalékot. A Safari 4,4, az Opera 2,7, míg a Google Chrome csupán 2,3 százalékos piaci részesedésre tett szert.


A redmondi cég számára különösen az okoz komoly problémát, hogy az IE-használók 43 százaléka még mindig valamilyen régi verziót alkalmaz, 16 százalékuk például a 2001-ben megjelent Internet Explorer 6-oshoz ragaszkodik. Emellett ugyan az IE 7-es verziójáról kényelmesen frissíteni lehet a 8-as kiadásra, ezt az IE-használók 27 százaléka a mai napig nem tette meg.


Hasonló képet mutatnak a statcounter.com számai is. Az oldalon szintén a Firefox vezet az Internet Explorer előtt, s ez a helyzet nem csak Németországban, hanem más államokban, például Magyarországon is. Ugyanakkor a netapplications.com piackutató cég adataiból kiderült, hogy globális viszonylatban az Internet Explorer még mindig piacvezető a maga 63,62 százalékos értékével, a Firefox piaci részesedése pedig 24,72 százalék. A harmadik helyen a Safari (4,36 százalék), a negyediken a Google Chrome (3,93 százalék), míg az ötödiken az Opera (2,3 százalék) található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)