Berta Sándor

Adatlopási szuperügy - ítélet ezen a héten

Amennyiben bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontokban, akkor az adatlopási ügybe keveredett Snipermail nevű spamküldő cég vezetője akár 640 év börtönbüntetést is kaphat.

Ez az ügy - egybehangzó állítások szerint - az amerikai igazságszolgáltatás történetének legnagyobb adateltűnési esete. A gyanúsítottak 1,6 milliárd személyes adatot tulajdonítottak el. A tervek szerint az Arkansas szövetségi államban lévő Little Rockban (Bill Clinton szülővárosában) a bíróság még ezen a héten ítéletet hirdet a büntetőperben.

Scott Levine, a Snipermail cég egykori vezetője - a vád szerint - 1,6 milliárd személyes adatot lopott el a Acxiom cégtől, amely a világ egyik legnagyobb marketing és vásárlási tanácsadója. Levine a bizalmas adatokhoz a cég egyik FTP-szerverének biztonsági hibáját kihasználva jutott hozzá. Irónikus módon a társaság egyik fő profilja a Customer Screening nevű szolgáltatás, amelynek az a lényege, hogy sikeresen megvédjék a csomagküldő szolgáltatókat a csalásoktól.

A bíróság korábban már bűnösnek találta Levine-t 120 esetben elkövetett személyes adatokkal való visszaélés bűntettében és más vádpontokban is, amelyek a Snipermail spam-tevékenységéhez kapcsolódtak. A Snipermail 2000-től küldözgette a kéretlen elektronikus levelek millióit a felhasználóknak a világ minden tájára. A társaság domain neve azonban 2003 októberében eltűnt az internetről.

Az ellopott személyes adatok között voltak nevek, születési időpontok, lakcímek, bankszámla- és hitelkártyaszámok. Az akció több millió amerikai állampolgárt érintett. Amiért Levine - némi képzavarral élve - tényleg rászolgálhatott volna a rejtői "Nagy Levin" jelzőre, az nem más, mint hogy az ellopott adatokat nem felhasználni, hanem több millió dollárért - a Snipermaillel együtt - értékesíteni akarta. Azonban ez a terv kudarcba fulladt, lévén a kiszemelt vevő, az Experian nem állt kötélnek és nem tartott igény a spamküldő cégre.

Most az egész Egyesült Államok az ítélethozatalra vár. Levine akár 640 év börtönbüntetést is kaphat, míg a kártérítési összeg meghaladhatja a 30 millió dollárt. A "Nagy Levine" pedig alighanem a börtönben elmélkedhet majd arról, hogy hol is rontotta el kétségkívül kalandos életét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #15
    Az enyém egyértelműbb :)
  • dez #14
    Nem nekem. Próbáld értelmezni a mondatvégi szájlit...
  • h4x0r #13
    Hmmm. Biztos talalkozni fog olyanokkal, akik megnoveltek a peniszuket, rendeltek viagrat es uj kapcsolatokra vagynak. :)
  • mrzed001 #12
    Aha, szóval szted az áldozatok száma számít, nem a komolysága. Akkor pl a kínai népen uralkodó zsarnokoknak mi lenne a bűntetése? Sejteltávolítás (egyessével) :)
  • dez #11
    Én sem. Csak ugye, egy erőszakoskodó néhány-10-20-30 nővel teszi meg, egy sorozatgyilkosnak általában ennél kevesebb az áldozata, tehát az intézményrendszerre nem veszélyes...
  • mrzed001 #10
    Miva, most öljön meg valakit, vagy erőszakoljon meg egy buzi négert ??
  • szombi #9
    Sokkal jobb ötletem van! adatlopásért a büntetés: gyilkosság(vill.szék) vagy nemierőszak(buzidutyi)...
  • szombi #8
    Kár, hogy a korbácsolás, a vesszőzés manapság emberkínzásnak minősülő középkori dolgok...
  • Omega #7
    Hát, azért az adatlopás tényleg más történet mint a gyilkosság vagy a nemierőszak
  • Tbone #6
    Azert jo a 640 ev, mert ha jo magaviseletert harmadoljak is a buntetest, az akkor is meg 213.33 evet jelent...