Berta Sándor

Nem a készpénz kiváltására készül a digitális euró

A valuta bevezetése erősítheti Európában a digitalizálást.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy szeretné öt esztendőn belül bevezetni a digitális eurót. A projekthez kapcsolódó koncepció már tavaly május végére szinte teljesen elkészült és abból kiderült, hogy az EKB biztosítja majd a "Digitális Euró" márkanévjogot és a fizetőeszközzel kapcsolatos pénzügyi forgalom a meglévő rendszereken fog működni. A digitális eurót legkorábban 2026-ban vezethetik be.

Lagarde most közölte, hogy az európai digitális valuta, ahogy tervezték, körülbelül négy esztendőn belül valósággá válhat. Jelenleg teljesen a tervezett ütemterv és az elkészített költségvetés alapján haladnak. A menedzser két dolgot emelt ki, amelyek közül az egyik a digitalizálás, amely a koronavírus-járvány ideje alatt komoly lendületet kapott. Kevesebb, mint öt év alatt az euróövezetben a készpénzmentes fizetések 40 százalékkal növekedtek. Sokan akarnak készpénz nélkül, digitálisan és az interneten keresztül fizetni, felmérésekben már a megkérdezettek fele ezt preferálja - négy éve még ez 40 százalék volt. Lagarde a felhasználók nyomását nevezte a fő motívumnak az új digitális pénz kifejlesztésében.

Az ECB elnök kiemelte, hogy minden kutatás azt mutatja, hogy az emberek digitális pénzek esetén is fontosnak tartják a magánélet védelmét, ami versenyelőnyt jelent a központi bankok számára, hiszen a magáncégekkel szemben náluk nem az üzleti modell része az adatokkal való kereskedés. Tehát még ha nem is lehetséges egy teljesen anonim digitális euró bevezetése, hiszen a pénzmosás és az egyéb bűncselekmények felderítése - az állampolgárok által elismerten - szintén fontos cél, mégis rengeteg munkát fektetnek az erős adatvédelembe. Ennek elérése érdekében nem zárta ki a más központi bankokkal való együttműködést, kiemelve az amerikai FED biztonsági innovációit.

Az EKB elnöke hozzátette, hogy a nemzeti bankok "nem aludhatnak el", hiszen a kérdés az egyes államok monetáris szuverenitásáról és a pénzügyi stabilitásáról is szól. Amellett, hogy a digitális euró garantálhatja az egyes országok függetlenségét, viszont semmiképpen sem a készpénz leváltására készül és nem lesz új pénzpolitikai eszköz sem a jegybankok kezében. Az utóbbiak szintén nem fognak foglalkozni személyes adatok gyűjtésével és értékesítésével, de kiemelt fontosságú lesz a tranzakciós költségek csökkentése és a fizetések gyorsabb lebonyolítása.

Lagarde külön felhívta a figyelmet a kriptoeszközök megnövekedett forgalmára, mely leginkább Oroszország szankciók alóli kibújását szolgálhatja. Ezért az EU elkezdi a kriptoeszközök mozgásának folyamatos figyelését is, mert ezek az uniós korlátozások megkerülését célozhatják. Az EU ugyancsak tiltást vezet be a tengerészeti felszerelések, illetve szoftverek Oroszországba irányuló exportjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #6
    "Az ECB elnök kiemelte, hogy minden kutatás azt mutatja, hogy az emberek digitális pénzek esetén is fontosnak tartják a magánélet védelmét, ami versenyelőnyt jelent a központi bankok számára, hiszen a magáncégekkel szemben náluk nem az üzleti modell része az adatokkal való kereskedés."

    A mindent látó és elbíráló központi bank képe nem éppen a magánszféra kiteljesedése. Inkább a magánszféra teljes hiánya. Persze megértem, hogy egy politikus ezt miért nem akarja érteni.
  • Sydra #5
    UNLIMITED POWEEEEEEEEEEEEEEER!!!!
  • kvp #4
    Raadasul a digitalis euro miatt ezekre a tokeeros cegekre sem lesz feltetlen szukseg, csak es kizarolag az EU kozponti bankjara. Minden mas ceg csak ezen a bankon keresztul nyujthat majd euros szolgaltatasokat. Igy az osszes ember osszes penze mindig az EU-s jegybank szamlajan lesz. Es minden utalast az utolso eurocentig a jegybank vegzi a sajat szamlai kozott. A cegek eseten is. Kulfoldon (pl. Svajcban) pedig nem lehet majd eurot tartani, azaz lehet, de az a penz is a jegybank europai szerveren lesz, csak a svajci bank gyujto szamlajan. (es igy eleve latszik, hogy ki rakta be oda es ki veszi ki onnan, igy nem lehetne nevtelenul kulfoldon eurot tartani) Tovabba minden centre meglenne a teljes nevesitett utalasi tortenet, a kibocsatastol a bevonasig.

    A bankok igazabol csak olyan extra tevekenysegeket vegezhetnek, mint pl. a hitelnyujtas vagy nem euro alapu valuta vetel/eladas.

    ps: Igazabol manapsag igy mukodik minden jobb MMO banki rendszere is, legalabbis azok ahol nem lehet targyakat vagy penzt duplikalni.
  • M2 #3
    A jövőben nem lesz olyan magánszemélyeknek, hogy bank.
    A mai bankrendszer kizárólag vállalati ügyfeleknél szükséges, ott meg is marad.

    Az Apple, a Google meg nagy, tőkeerős IT cégek veszik majd át a bankok helyét. Ma még csak XY-Pay, aztán ez kiegészül bankszerű szolgáltatásokkal (transzfer, hitel stb.), majd teljesen leválasztódik a bankrendszerről. Nagyjából mint egy Revolut, csak az IT-cégek égisze alatt.
  • RJoco #2
    Ha jól értem amit írsz, akkor lényegében a Paypal kikerül a képből és közvetlenül a bankomon keresztül mehetnek a tranzakciók a másik fél bankjával? És hitelkártyára sem lesz szükség?
    Lényegében az azonnali átutalást akarják megvalósítani?

    Olvasgatom a cikkeket ezzel kapcsolatban, de tényleg nem értem, hogy mit akarnak digitalizálni. Ha nem veszek ki a bankból pénzt (nem szoktam), akkor az nekem már csak digitálisan létezik.
  • kvp #1
    A digitalis euro nem a keszpenz, hanem a privatizalt bankrendszer kivaltasara keszul. Onnantol egyetlen kozponti jegybank kepes kezelni minden penzugyi tranzakciot ami euroban tortenik es a bankok mar csak kozvetithetik a jegybank szamla szolgaltatasait a sajat erteknovelt szolgaltatasaikkal, amennyiben az allampolgar ezt igenyli es hajlando erte fizetni. (ha nem kerjuk akkor ugyebar a kozponti jegybanki szamla es a hozza tartozo kartya kvazi ingyenes es alapjogkent jar) Az euro alapu keszpenz kivezetese csak a bankrendszer atrendezodese utan lesz lehetseges. Ennek mar megteremtette a lehetoseget az uj EU-s penzugyi szolgaltatoi torveny meg 2019 korul, csak a jarvany miatt elcsuszott a fejlesztes.