Berta Sándor

Terjeszkednek a mobilfizetési platformok

Az Apple Pay szolgáltatást a mobiloldalakra is kiterjeszthetik, míg az Android Pay-t bevezetik Nagy-Britanniában. Mobilfizetési szolgáltatást indít a Huawei is, de a többi kínai cég sem pihen.

A Re/Code arról számolt be, hogy az Apple már ismertette az elképzeléseit a lehetséges partnerekkel, hivatalos bejelentésre ugyanakkor csak a júniusi Apples Worldwide Developers Conference (WWDC)rendezvényen kerülhet sor. A szolgáltatás a mobiloldalakon csupán karácsony előtt lesz elérhető. Az Apple Pay jelenleg az iPhone 5S, a 6 és 6 Plus, a 6S és 6S Plus, SE, az iPad Air 2, az iPad Pro, az iPad Mini 3 és 4 készülékeken használható. A konszern azt még nem döntötte el, hogy a szolgáltatás az iMac és a MacBook modelleken is hozzáférhető lesz-e vagy sem.

A lépéssel az Apple számos új ügyfélre tehet szert. A ComScore adatai alapján az egyesült államokbeli kiskereskedők csak tavaly karácsonykor közel 9,8 milliárd látogatást regisztráltak a mobiloldalaikon. A boltok az Apple Pay-t támogató alkalmazásoknak viszont "csupán" 8,1 milliárd látogatást köszönhettek. Az Apple Pay jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában és Kínában érhető el.

Eközben a Google sem tétlenkedik. A társaság kiterjeszti az Android Pay-t, amely a következő hónapokban megjelenhet Nagy-Britanniában. (A platform most csak az USA-ban érhető el.) A Google partnere lesz a szigetországban nyolc bank (Bank of Scotland, First Direct, Halifax, HSBC, Lloyds Bank, M&S Bank, MBNA, Nationwide Building Society), számos áruházlánc (Aldi, Boots, Starbucks stb.), valamint sok alkalmazás és fizetési platform is. Az Amerikai Egyesült Államokban a fizetési szolgáltatáshoz hetente körülbelül 1,5 millió új ügyfél csatlakozik.


Mobilfizetési szolgáltatást indít a Huawei is: bejelentésük szerint ezt a közeljövőben indítják el Huawei Pay néven. Ők az első az első kínai gyártó, amely megjelenik ezen a területen, de a Xiaomi, a ZTE és a Lenovo is saját fizetési rendszer kifejlesztésén dolgozik. Jelenleg az ázsiai államban egyébként az AliPay és a WeChat Wallets a két legnépszerűbb fizetési megoldás, előbbi az Alibaba, utóbbi a Tencent platformja.

A Huawei partnerként megnyerte a Bank of Chinát, amely támogatásáról biztosította a társaságot. A pekingi székhelyű bank a világ egyik legnagyobb pénzkezelője és a négy legnagyobb kínai állami pénzintézet egyike. A siker feltételei tehát adottak. A Huawei Pay is a Near Field Communication (NFC) technikán és az ujjlenyomatokon alapul. A tranzakciók érintéssel, tehát NFC segítségével valósulnak majd meg. A fizetéshez elegendő lesz csupán az okostelefont a leolvasókészülékhez tartani, a felhasználó ujjlenyomata pedig megerősíti az utalást. Jelenleg az ujjlenyomatos fizetést a Mate 7, Mate S, Mate 8, valamint a Huawei GX8 és ShotX készülékek támogatják, és ezek között lesz az érkező P9 is. Az új szolgáltatás - idővel - Európában és a világ más részein is elérhetővé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #7
    Nem minden országban van szó pluszköltségekről, legalábbis a vásárló oldaláról, és mivel még felfuttatás alatt lévő szolgáltatásról van szó, inkább kedvezményekről beszélhetünk jelenleg, ha ezt a fizetési formát választod, sok cég kedvezményt ad a szolgáltatások árából, amúgy a fizetés maga díjtalan, mint az eu-s országok többségében, kivéve Magyarországot persze...
  • cateran #6
    Torold le a habot a szadrol..ez opcionalis dolog, csakugy, mint a bankkartyaval valo fizetes vagy a contactless. Utdijak? A vilag minden orszagaban vannak (megkockaztatom a feltetelezest) ahogy az ingyenes parkolas sem divat, foleg nem nagyobb varosokban...
    Olyasmirol hallottal mar, hogy kenyelmi funkcio? Gondolom nem, sot meg az eletben nem vasaroltal nagyobb osszegert hetkoznapi dolgokat (pl elelmiszer)

    Amugy a bankok (foleg Mo-on) megernek 1 miset...felelmetesen pofatlan rablobanda, de csak azert, mert szabad nekik...marpedig, ha szabad, akkor miert ne?
  • halgatyó #5
    A mobilfizetés is egy ránk erőszakolt, amúgy senki által sem kívánt szarság. Semmiféle IGAZI, valódi szükségletet sem elégít ki. A hülyegyerek-telefonok ("okostelefonok") piaca lassan telítődik, újabbakat már csak mesterségesen generált "igények" létrehozásával és a jól működő korábbiak eldobása árán lehet eladni.
    Hát generáltak egy ilyen "szükségletet".
    Képzeljünk el egy olyan vásárlást, amikor VALÓS szükségletünk kielégítése céljából vásárolunk. Például élelmiszert, könyvet, bútort, ruhát.
    ILYENKOR TESTILEG OTT VAGYUNK A VÁSÁRLÁS HELYSZÍNÉN!
    Semmi sem teszi szükségessé a tepsitelefon általi TÁV-FIZETÉST.
    Valójában miféle "termékek" megvásárlásakor használunk táv-fizetést?
    Nos olyankor, amikor a pénzt a NAGY BÜDÖS ROHADT SEMMIÉRT KIZSAROLÓ RABLÓ DISZNÓGAZEMBER MÉG ARRA IS LUSTA, HOGY A PÉNZT ÁTVEGYE!
    Ennek iskolapéldája a fizetőparkolás. Meg az útdíjak. Csupa olyan dolog, amit egy normális, tisztességes országban külön fizetés nélkül lehet igénybe venni.

    Ezek után már a levegővétel utáni fizetés maradt, amit még ilyen táv-módszerrel lehetne leróni. Valakiknek, akikről azt sem tudjuk, hogy kicsodák, hol vannak, milyen indokkal tették fizetőssé a levegőt, miért pont ennyit zsarolnak ki érte....
    Akiben még maradt egy csöpp akarat és remény, hogy normális világban élhet, az készpénzzel fizessen.
    Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2016.03.26. 21:06:41
  • BCs design #4
    a bankok mindent drágítanak, mindig megnézik meddig mehetnek el, ha már nagyon félnek akkor nem mernek tovább emelni, a magyaroktól például nem félnek, ezért boldogan az egekig emelnek mindent, minden baromságért hatalmas pénzt fognak kérni, és ha a bíróságon is simán nyernek, akkor simán teljesen nyíltan csalnak is, nem létező dolgokra hivatkozva emelik meg háromszorosára a törlesztő részletet stb., ez így müködik
  • aru #3
    2010 óta lettek ilyen magasak a banki díjak. 2010 előtt fizettem 199 Ft-ot amiben az összes értesítő SMS benne volt + 3 díjtalan korlátlan készpénzfelvétel + díjtalan vásárlás. Ma ezért 2-34 ezret simán kifizet az ember.
  • Cat #2
    Tévedés, ez nem a fizetésről, hanem a bankok lehúzásáról szól. Nálunk eszméletlen magasak a banki költségek, míg tőlünk nyugatra olyan, hogy havi számlavezetési díj vagy tranzakciós díj nem is létezik. De ezek azért magasak, mert az állam vetette ezeket ki rájuk, lásd banki különadó. És itt már a politikánál járunk.
  • BCs design #1
    azokban az országokban terjed ahol a multik nagy minimálbéreket fizetnek az embereknek, amíg jó életük van, addig ostobán, a luxusban nem érdeklik őket a plusz költségek, de amint vége a jó világnak rögtön vége lesz