Ötvös Tibor

Az emberiség miatt pusztulnak a méhek


Egy aggasztó tanulmányt tett közzé a Science magazin, mely szerint a méhek pusztulását az ember által létrehozott méhkolóniák okozzák.

Sajnos rögtön az elején be kell látnunk, hogy az emberiség számos faj kihalásáért tehető egyértelműen felelőssé és nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan egy újabb mindenki számára ismert állatfaj tűnhet el a világunkból. A Science magazinban megjelent tanulmány szerint ugyanis a háziméhek helyzete kimondottan aggasztó, melyben nagy szerepe van az emberek által világszerte létrehozott méhkolóniáknak is. A deformáltszárny-vírus (DWV) lényege, hogy a méh képtelenné válik a repülésre, mivel a szárnya eldeformálódik és a potrohuk is jelentősen felduzzad. Ha ez a betegség a Varroa-val (méhatka - a háziméh külső élősködője) együtt jelenik meg egy kaptárban, akkor annak a kaptárnak vége, kipusztul az egész.

A kutatást vezető Dr. Lena Bayer-Wilfert szerint a vírus gyors terjedésének a nyugati mézelő méh, a háziméh az oka, pontosabban az emberek által világszerte telepített kolóniák. A gyilkos vírus terjedése ugyanis a természetes folyamatok alapján jóval lassabb lenne, ám a kolóniák kereskedelmének köszönhetően a fertőzött rovarok már a világ minden táján (Ausztráliától kezdve Új-Zélandon át Észak-Amerikáig) felbukkantak és több milliós pusztítást okoztak a helyi populációkban.



A kutatók megoldást is kínálnak, mellyel jelentősen lehetne javítani a halálozási arányokon. A javaslat alapján szigorítani kellene a méhkereskedelmi szabályokon és a különböző vizsgálatok kivitelezésén, melyekkel ki lehetne szűrni a méhatkával megfertőzött példányokat. Mindehhez hozzátette még Mark Brown, a londoni Royal Holloway Egyetem professzora, hogy bár bizonyos országok között jelen pillanatban is életben van egy hasonló szabályozás, de ez nem hozott még látható eredményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #13
    Nem tud a Huawei mesterséges méhet kifejleszteni ami porozza a növényeket?
    Mondjuk már herékre is egyre kisebb szükség van.
  • mrzed001 #12
    Nem lennék ebben ennyire biztos. Jártam az országnak olyan részén, ahol egy hét alatt kb 3-400 (ló)darázzsal találkoztam (azaz napi 50-60, pedig csak pár órát töltöttem szabadban, ház körül, utcán, étteremben, erdőszélen), míg méhből szó szerint egyel sem.
    És ha számításba veszed, hogy 3-4 lódarázsnak talán 1 óra egy kaptár megtizedelése .... számolj.

    Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2016.02.09. 00:56:56
  • wraithLord #11
    Eddig az volt a téma, hogy bizonyos növényvédőszer(ek) tizedelik a méheket, és hamarosan teljesen eltűnhetnek. Most vírus is?
  • CRMessen #10
    Az a banánfaj, amit most látunk a boltokban, az is egy túlélő faj. Az "eredeti" Gros Michel fajtát majdnem teljesen kiirtotta a Panama vírus.
  • Myers #9
    Persze, rá lehet kenni a darazsakra. Igen több a darázs az utóbbi években, ezt én is észrevettem. De a darazsak által végzett pusztítás az semmi az emberi tevékenységhez képest. Bárcsak a darazsak lennének a baj.

    Ez a betegség létezik. Egyébként az ember nyomja bele a méhekbe az antibiotikumot.

    A másik, hogy csomó olyan vegyszert alkalmaznak, ami szintén árt a méheknek. Ez is az embernek köszönhető. Ott is ment a mosdatás, hogy nem az okozza.

    Valaki ajánlotta a dongókat. Természetes körülmények között dongóból kevés van a méhekhez képest, megkockáztatom, hogy több száz az egyhez. Egyébként meg ha a dongókat is elkezdték iparszerűen tenyészteni, akkor inkább előbb, mit utóbb, a dongóknál is megjelenik vmi nyavalya. Akkor a dongóknak is annyit.
  • mrzed001 #8
    Engem inkább az érdekelne, ugyan csináltak-e statisztikát ami a méh populáció alakulását mutatná a környék darázs populációjával összevetve.
    Merthogy a méhek legnagyobb ellensége a darázs, lódarázs. Több videó is van fent, hogy 3-4 lódarázs hogy irt ki egy teljes kaptárnyi méhet.
    Na az (méh) holokauszt.

    És a darazsak száma sosem látott mértékben nő idehaza is.
    Egyszóval nem-e talán a darazsakat kellene irtani, hogy a méhek nyugodtan élhessenek és tehessék a dolgukat ?

  • Montanosz #7
    valóban, szentesen láttam is őket akcioban))
  • barret #6
    "Az emberiség miatt pusztulnak a méhek" Mi ebben a furcsa? Amihez hozzányúlunk,annak annyi... Saját magunkat fogjuk kiirtani a bolygóról.Amelyik faj meg túlél minket,az mázlista:)
  • ostoros #5
    "A filmben szó van arról is, hogy Hollandiában van egy nagy központ, ahol nagyüzemileg tenyésztik őket és postázzák őket világszerte - kifejezetten jó üzlet ez is."
    Akkor a Hollandok is felelősek a fertőzés terjedéséért. A betegség ugyanis kisebb mértékben a poszméheket is érinti.
  • ostoros #4
    Ez kicsit szépíti a helyzetet.
    Európából indult ki a vírus, és a méhek kereskedelmével terjedt el világszerte.
    Nem vigyáztunk, nem tartottuk be a karantén szabályait.