Berta Sándor

Hosszú távon megválhat a Thunderbirdtől a Mozilla

Egyáltalán nem biztos, hogy a szervezet mindenáron ragaszkodik a levelezőprogramhoz.

Mitchell Baker, a Mozilla első embere azt írta, hogy a Thunderbird és a Firefox párhuzamos fejlesztése több problémát jelent, mint lehetőséget. A két szoftver egy időben zajló fejlesztése és az azzal összefüggésben a programozókkal szemben támasztott követelmények miatt a Mozilla igazából egyik projektre sem tud rendesen összpontosítani. A Thunderbird fejlesztői arra vannak kényszerítve, hogy az újdonságok és a változtatások tekintetében lépést tartsanak a Firefoxszal, miközben a böngészőt készítő csapatnak ügyelnie kell a Thunderbirddel kapcsolatos fejlesztésekre. Miután a Firefox korszerűsítése egyre gyorsabban halad, ezért a probléma a jövőben egyre súlyosabbá válhat.

Baker egyaránt megnevezte a jelenlegi gyakorlat előnyeit és hátrányait. Az előnyök között van például, hogy tovább lehetne támogatni és fejleszteni a nyitott szabványokon alapuló levelezőprogramot. Ugyanakkor hátrányból sokkal több van, például sokkal nehezebb így az egyetlen központi projektre koncentrálni. Amennyiben ez mégis megtörténik, akkor annak a Thunderbird fejlesztése látja a kárát.

Számos munkatárs meg van győződve arról, hogy a legjobb megoldás a Mozilla számára a Thunderbirdtől való búcsú lenne. Az ugyanakkor kérdéses, hogy egy ilyen lépésre valóban sor kerül-e és ha igen, mikor. Baker szerint egyelőre még néhány dolgot tisztázni kellene és a munka egy ideig folytatódik a Thunderbirddel kapcsolatban. A fejlesztés leállítása ugyanis nem lehet opció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #4
    A thunderbird-ben azt szeretem, hogy egy céleszköz, amit kell azt tudja és slussz, a kiegészítő funkciókat csak akkor használom, ha én akarom. A hétköznapi munka során ez a letisztultság előnyt jelent. Ellenpélda az outlook, ami egy kaotikus szarság.
  • dyra #3
    Akárhogy is van szétcseszve én még mindig az FF-t tudom a legjobban használni. A Thunderbirdet meg nagy hülyeség dobni, mert kb a legjobb legsokoldalúbb levelező kliens. Inkább dobnák a Firefox OS-t vagy még van egy tonna baromságuk amik még réteg igényt is alig képesek kielégíteni.
  • gforce9 #2
    Az FF-et szerintem elcseszték de nagyon. Dugig van hibákkal. Olyan orbitális hibákkal, hogy meg sem gondoltam volna hogy az ilyen hibák hónapokon keresztül javítatlanok maradnak. Pl. simán beragad 2-3 html5 audiostream és mindet egyszerre lejátssza, hogy hogyan azt nem lehet tudni, de lehetne sorolni. A Thunderbird jobb is ha leszakad erről a vonalról. Azért jó a TB mert nincs benne semmi extra faszság. Bár már próbálkoznak lighting pluginnal és társaival szétcseszni.
  • Tinman #1
    Korábban arról lehetett olvasni, hogy a Mozilla sokat fog butítani a Firefoxon... most itt van ez.

    Tényleg mindent szét kell szarni, ami remekül működik! A Thunderbird kiváló lev. progi, a FF jelenleg simán vetekszik a legjobb helyért a konkurens Chrome böngészővel szemben.

    Ne már gyerekek :-(