Berta Sándor

Jegeli a Thunderbird fejlesztését a Mozilla

Ugyan a szervezet hivatalosan nem állítja le a Thunderbird projektet, azonban már nem jelent prioritást, így a szoftver a jövőben már nem kap új funkciókat, csak biztonsági frissítéseket.

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője blogbejegyzésében jelentette be, hogy a szervezet teljesen kivonul a Thunderbird fejlesztése mögül és egy új modellt részesít előnyben. A levelezőprogram meghosszabbított terméktámogatású (ESR) verziójához a jövőben másfél havonta új biztonsági és stabilitási frissítéseket adnak majd ki, de a felhasználók új funkciókkal már nem fognak találkozni, gyakorlatilag jegelik a projektet. A helyzet azért nem reménytelen, mert a Mozilla meghagyta azt a kiskaput, hogy a Thunderbird-közösség tagjai új funkciókkal lássák el az alkalmazást, így a népszerű szoftver nem feltétlenül tűnik el a süllyesztőben.

Baker nem túl hihető magyarázkodása szerint számukra rendkívül fontos a Thunderbird stabil működése, ezért a további innovációkat már nem részesítik előnyben. Mindez beismerése annak, hogy nem sikerült a levelezőprogramból egy olyan innovatív terméket készíteni, amely képes lett volna az internetes hírcsereberélésnek új lendületet és impulzusokat adni. "A Thunderbird-felhasználók többsége teljesen elégedett az alapvető e-mailezési funkciókkal. Ezzel párhuzamosan a kommunikáció webalapú formái, amelyek egyben az asztali megoldások alternatívái, egyre népszerűbbek lettek" - írta többek között Mitchell Baker.

A Mozilla tehát egyelőre csak jegeli és nem állítja le a programot, ami azt jelenti, hogy a szervezet továbbra is minden segítséget megad a közösségnek. A tervek között szerepel egy új ESR-verzió kiadása november 20-án, ami tartalmazni fogja a hagyományos változatok összes funkcióját is. A Thunderbird fejlesztői más projektekben vesznek majd részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #3
    A thunderbird-ből már a 2-es, vagy 3-as verzió is hibátlan volt mint levelezőkliens. Azóta csak lassult :(

    Remélhetőleg mostantól gyorsulni fog, mert nem szeméttel tömik, hanem optimalizálják a kódot.
  • socheater #2
    A Thunderbird mindent tud, amit egy levelezőnek tudnia kell. Esetleg itt-ott lehetne még egyszerűsíteni, ha nagyon akarnának...

    "A kommunikáció webalapú formái, amelyek egyben az asztali megoldások alternatívái, egyre népszerűbbek lettek"
    -Persze. Feltéve ha épp működnek. Az e-mail legalább megbízható. (Legalábbis engem még nem hagyott spontán cserben soha.)
  • Lazarus #1
    Nincs is mit fejleszteni rajta, így jó ahogy van