Berta Sándor

Megjelent a Thunderbird 3

Elsősorban új kezelőfelülete és a Windowsba, illetve a Mac OS X-be való jobb integrálhatósága különbözteti meg elődeitől a Thunderbird legújabb változatát.

Az immár magyar nyelven is letölthető Thunderbird 3 fejlesztése több mint két éven át tartott. A munkát hátráltatta, hogy a Mozilla Alapítvány külön erre a célra megalapította a Mozilla Messaging vállalatot. Eredetileg a szervezet a program fejlesztését teljesen külső szakemberekre akarta bízni, de később meggondolta magát.

A Thunderbird 3 legnagyobb újdonsága a kezelőfelülete, amely teljesen elüt a korábbi verziók kezelőfelületétől, például új ikonokat kapott és lehetővé teszi több tab egyidejű megnyitását is. Ezenkívül a program egy új és a korábbiaknál jobb beépített keresőt kapott, könnyebben hozhatók létre új elektronikus postafiókok, valamint kiegészítették egy integrált archiváló rendszerrel, amellyel a leveleinket már szinte bárhová lementhetjük és az úgynevezett Smart Folderekkel, amelyek a beérkező elektronikus levelek automatikus csoportosításában segítenek a felhasználóknak.


Szintén fontos változás, hogy a Google Mail hozzáféréseket a korábbiaknál könnyebben lehet integrálni az alkalmazásba, valamint a fejlesztők átdolgozták a címjegyzéket és egy új kiegészítőmenedzsert is integráltak a szoftverbe. A Thunderbird 3 a Gecko 1.9.1-es motorra épül. A Mozilla tájékoztatása szerint összesen kereken 2000 kisebb és nagyobb javítást végeztek el.

Változás ugyanakkor a korábbi évekhez képest, hogy az új Thunderbird már nem támogatja a Windows 2000 előtti operációs rendszereket, míg a Macintoshok esetében az alkalmazás nem kompatibilis a Mac OS X 10.4 (Tigris) előtti kiadásokkal. A fejlesztők azt tanácsolták, hogy mindenki igyekezzen meggyőződni arról, hogy az új programverzió támogatja-e az általa használt kiegészítőket. Ugyan a szoftver a telepítésekor automatikusan megvizsgálja és a nem kompatibilis modulokat azonnal kikapcsolja, de jobb elkerülni a kényelmetlenségeket.

Szintén az átállást könnyíti meg az a varázsló, amely az első indítást követően elmagyarázza a felhasználónak a fontosabb változásokat és lehetőséget arra akár az új funkciók kikapcsolására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #36
    A Youtube/Videa/Vimeo/Daylimotion videóit meg csak akkor tudod megnézni, ha feltelepíted a Flash plugint. A chat.hu-t meg sak akkor működik, ha letöltöd a Java JRE-t. Ez van, a böngészőknek kellenek a beépülők.

    Mellesleg nem veszítesz sokat az RTL Klub nem nézhetőségével.
  • Régi vodanetes #35
    A www.rtlmost.hu videóit KIZÁRÓLAG akkor lehet megtekinteni, ha letöltöm a Silverlightet! http://www.rtlklub.hu/most/6673_esti_showder_fabry_sandorral_09-12-17
    Mi ez, ha nem szemét köcsögség????
  • adi1414 #34
    http://www.kiralyvagyok.com/-perfect-/
    a játék multija is megjelent itt
  • Dj Faustus #33
    A videóegosztó oldalak többsége általában Flash-t használnak. Ez a böngészőkbe (mint említetted több böngészőnél is előfordul ez a probléma) egy Flash kiegészítőn keresztül épülnek be. Ha ez meghülyül, akkora videómegosztó oldalak nem fognak megfelelően működni. Próbáld meg újratelepíteni.
  • kriszwells #32
    Az miért van, hogy az összes böngészőm, FF 2,5től felfelé, de már IE is kezdi, hogy videómegosztóról nem lehet videót nézni, mert kilép, az újraindítást felajánlja, de nem hozza vissza a bezárt oldalakat mint korában???
  • Régi vodanetes #31
    Most már világos a helyzet: az ESET Smart Security tűzfala letiltja a Thunderbird 3.0 kapcsolódását a POP3 és az SMTP szerverekhez. Hiába engedélyezem a tűzfalon, nem kompatibilis vele. ESET-ék már dolgoznak a hiba javításán. Visszatettem a kifogástalanul működő 2.0.0.23-at.
  • asdasdasd #30
    "Összegezve: Nem mondom, hogy mindenki ennyire intenzíven használja az emailt-naptárat-kontaktot mint Én, de remélem látható, hogy a webes felület nem mindenható."

    Csak szerényen, kicsi fekete betükkel...
  • derwer #29
    Akiknek problémája volt, azoknak átállás közben jelentkezett. (Bár még itt sem tuti, hogy a szoftver hibája)
    Amit mondani akarok: Nem értek veled egyet, mert csak 1-2 esetről volt itt szó, akinek meg ment az úgy sem ír. De ami fontosabb: amíg megírsz egy kommentet annyi idő alatt letöltöd és telepíted a klienst. Ennyi időt szerintem bőven megér(t volna).

    Tehát hogy írjon valaki olyan is akinek ment a dolog:
    Leszedtem, telepítettem és leszinkronizáltattam 3IMAP fiókot "gyorsan". (több mint 2GB méretben tehát idő...) Természetesen miközben Ő töltögetett már használatba vettem telepítettem a naptárt, kerestem, meg ilyesmik. Probléma nem adódott sehol. ;)

    Derwer
  • caprocorno #28
    Először azt hittem telepítem gyorsan, és kipróbálom. Aztán végig olvastam a kommenteket, és úgy döntöttem, mégsem teszem. Túl sokat kell ezzel barkácsolni, meg buherálni ahhoz, hogy menjen, és akkor sem zökkenőmentes. Pedig most majdnem rászántam magam a telepítésre:)
  • derwer #27
    Telepítened kell egy ilyen kiegészítőt.
    Ha azt mondja nem kompatibilis, akkor
    A) Vársz amíg átírják
    B) Kiiktatod a vizsgálatot (lentebb van link)
    C) Átírod a telepítési fájlt (XPI-be beletudsz menni, mint egy ZIPbe és az install.rdf-ben átírod a maxversiont 3.0-ra)

    Derwer