MTI

Személyi kódra cserélik a születési számot Szlovákiában

Szlovákiában adatvédelmi okokból hamarosan egy véletlenszerű számsorból álló személyi kódra cserélik a lakosság személyi azonosító számát, az úgynevezett születési számot - jelentette a Hospodárské Noviny (HN) című pozsonyi gazdasági-közéleti napilap belügyi forrásokra hivatkozva.

Szlovákiában a lakosság - az összes személyi okmányban és hivatalos kapcsolattartásban használt - személyi azonosító számának szerepét jelenleg egy tízjegyű, a születési dátumból illetve négy másik számból álló, úgynevezett születési szám tölti be. A születési számból az adott személy életkora mellett a neme is kiolvasható, mivel míg a férfiak esetében a számsorban a születési dátum hónapja helyén annak számmegjelölése szerepel, addig a nőknél a hónapot jelző kétjegyű szám első számjegyéhez ötöt hozzászámolnak.

A HN szerint a változtatás hátterében éppen ez áll, pontosabban az, hogy az Európai Unió (EU) a személyi adatok védelmére hivatkozva kifogásolta, hogy a jelenlegi azonosítóból több személyes információ is kiolvasható. Erre reagálva állt elő a szlovák belügyminisztérium a véletlenszerű számok ugyancsak tíz számjegyű sorából álló, úgynevezett BIFO személyi kódok bevezetésének tervével.

Az újítást, mely az összes állami fenntartású, illetve más közintézmény adatbázisában is rendszerszintű változtatást igényel, tízéves átmeneti időszak alatt folyamatosan vezetik majd be. Az ezzel járó költségek végső nagyságáról egyelőre még becslés sincs, ez idáig annyit lehet tudni, hogy a szlovák belügy e célra 8,4 millió eurós uniós támogatást kaphat, ám ez várhatóan csak a költségek egy részét fedezi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Ezzel szemben Magyarisztánban jön az e-kártya, ahol úgynevezett "demokratikus" és "jogállami" működésnek megfelelően nyilvánvalóan semmiféle garancia nincs mutatva azzal kapcsolatban, hogy az adatokhoz ki és hogyan férhet hozzá. De ide ez is jó!

    tasz.hu/files/tasz/imce/2015/e_szemelyi_fejleces_signed.pdf

    Az a szerencse, hogy ezek szerint a szlovák példa alapján lehet majd a törvény bevezetése után menni az EU felettes szerveihez! Nem engedhető meg az adatok olyan átláthatatlan integrációja, ami meghozott törvényben szerepel!