Gyurkity Péter

Új anyag tartaná hűvösen a tetőket 

Ausztrál kutatók dolgoztak ki egy új anyagot, amely forró napokon is hűvösen tartja a tetőket.

A globális klímaváltozás, pontosabban az egyre melegebb, szárazabb nyarak és az extrém forró időszakok nagy gondot jelentenek a városokban, ahol az épületek maguk is hozzájárulnak a hőmérséklet növekedéséhez, illetve magasan tartásához, megkeserítve az ott élők mindennapjait. Ausztrál kutatók erre keresik a megoldást, és a jelek szerint meg is találták azt.

A Sydney városában lévő University of Technology szakemberei a hivatalos közlemény szerint egy olyan speciális anyagot állítottak össze, amely kitűnően betöltené a hűvösen maradó tetők szerepét, mivel kialakítása és jellemzői révén még a közvetlen napfény hatására sem melegszik fel annyira, mint a hagyományos megoldások. Maga a fejlesztés több speciális, ám kereskedelmi forgalomban kapható műanyagból áll, amelyeket egy alsó ezüstrétegre helyeznek el, ez pedig a közvetlen napfény alig 3 százalékát nyeli el, hűvösen tartva a kiválasztott épület tetejét, jelentős mértékben csökkentve a hűtési költségeket.


Az infravörös fotó a középen lévő új anyag és a tető többi része közötti hőmérsékletkülönbséget mutatja

A megoldás a manapság alkalmazott, fehérre festett háztetőket is nagyszerűen kiegészíti, ahogy arra a Sydney városában elvégzett teszt is jól megmutatta. Ennek során a meglévő tetőn helyezték el az új anyagot, ami még a nagyvárosokban szokásos koszolódást követően is kitűnően funkcionált, hiszen legmagasabb hőmérséklete 11 Celsius-fokkal maradt el az eredeti csúcsértéktől, jóval hűvösebben tartva az épületet. Ezzel nemcsak az urbanizált, sűrűn beépített területeken kialakuló hőszigetek, de a csúcsidőszakban magasra szökő áramfogyasztás problémáját is megoldhatnánk, ami Ausztrália számára különösen fontos, hiszen a kontinensnyi ország a többi régióhoz képest is gyorsabban melegszik fel.

A fejlesztés egyelőre nem kapható a piacon, de a megjelenésre valószínűleg nem kell majd sokat várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #34
    "Ezt azért írtam mert az okostelefonok fejlődését szembeállítottad a maradisággal"

    Én ilyet nem csináltam. Félre értesz.
    Azt írtam, hogy sokan okostelefonról fikázzák a technológiát, hogy milyen jó is volt, amikor apáink maguk köpülték a vajat és nem a tescoba vették, mint ebben a rohadt fogyasztói társadalomban.
    Ezt írni okostelefonról képmutatás.
  • cylontoaster #33
    Lehet hogy most rengeteg van, de ha újból divat lenne, akkor kétlem hogy sok embernek elég lenne. Cserébe milyen jó élőhelyírtás lenne..

    És nem állítottam, hogy nem jó a technológia, csak azt, hogy azért mert ezt használták sokáig, az nem jelenti, hogy ez a legjobb. Mióta lecseréltük a palát cserépre, meg persze alatta a szigetelést valami értelmesebbre, azóta nálunk is 20 fok alatt van a ház (a földszinten).

    A nádas témához meg nem tudod behozni az ezüstöt, mert az egyik nálunk van, a másik a világ másik felén. És hiába van itt elég nád (ami nincs), ott ez nem számít.

    A nádtető nem tudom mennyire tartós, egy cseréptetőt nem kell párévente javítgatni.
    A nádba nem tudom mennyire mennek bele állatok, de nem biztos, hogy mindenki örömmel venné az ilyen vendégeket.
    A cserép kicsit nehezebben gyullad meg, ami egy városban eléggé nem mindegy.

    A vályognak semmi köze a témához.
  • molnibalage83 #32
    Egy tized kw hűtőteljesítményű géphez óránkét több liter víz porlasztása szükséges. Ha az egész ház környékét akarod vízzel párologatva hűteni az óránként műr 0,5-1 m3/h nagyságrendben van, és erre jön rá szivattyú működtetésének vellany költsége. Ez óránként 80-160 Ft-ba kerülne kb.. Ehhez képest egy split klíma csúcsteljesítménye 2-3 kW és óránként néhány 5-6 percet megy ekkora teljesítményen vagy sokkal alacsonyabban tartósen. 1kWh óra áram ára 45 Ft táján van.

    Nem vágom, hogy a vizes buli miért lenne olcsóbb. Áramot idézőjelben korlátlan módon tudsz előállítani, csak az atomenergiára kellene jobban támaszkodni, de nyáron adot szélességi kör alatt erre már tényleg jó a napenergia. A víz ellenben több helyen lassan hiánycikk. Lásd Kalifornia. A vizet elpazarolni erre már megbocsáss, de ökörség és még drága is.

    De szívesen látnám, hogy szerinted mennynibe kerül.
  • e57 #31
    Munkámból adódóan tudom, hogy rengeteg nád van. Nincs aki learassa.
    Persze lehet, hogy azért mindenkinek nem jutna, de sokan nem is tartanak rá igényt, mint ahogy te sem.

    Szerencsére ezüst viszont korlátlan mennyiségben van, minden ház tetejét be lehet futtatni belőle, és filléres alapanyag!
    A műanyag is nagyon környezetbarát, tuti jobb mint a nád!

    Azért a hecc kedvéért érdemes volna bemenned ilyen 30-35 fokos melegben egy vályogházba! Lehet, hogy pólóban fázni fogsz.
    Nem regényből tudom. Nekem is van ilyen házam. Pedig azon cserép van, nem nád.
  • Oliwaw #30
    És még egy dolog, a permetezni szón volt a hangsúly, ha elárasztod vízzel csökken a hatásfok.
  • Oliwaw #29
    Ezt azért írtam mert az okostelefonok fejlődését szembeállítottad a maradisággal és én ezt nem így érzem. Úgy érzem, hogy ez a trend nem visz közelebb a fejlődéshez , a "kánaán" hoz (ha van egyáltalán ilyen cél).
  • VolJin #28
    Nem is tartanak puskát a fejedhez, hogy lecseréld. Egy Samsung Galaxy S3 LTE-t használok és nem tervezem cserélni.
  • Oliwaw #27
    Nos, a légkondi biztos, hogy nem olcsóbb ennél. Ha kívánod számításokkal is alátámasztom (bár ez itt nem divat). De te is alá tudod támasztani?
  • molnibalage83 #26
    A vízpermetes hűtés nem jó, a világ összes vize nem lenne elég a hűtésre. Egyes szórakozó és vendéglátó helyen külső részén láttam már ventit és elé porlaszott vizet. Ott elmegy. Az, hogy egész várost hűtsél így...? A légkondi olcsóbb ennél...
  • Oliwaw #25
    A vízpermetes példa nem a saját ötletem, robbanóanyag raktárakat hasonlóképpen hűtik. Nem kell hozzá sok víz és mint tapasztaltam a kinti 33 fokos hőségben belül kevesebb volt mint 15 fok.
    De a cikkhez kapcsolódva van egy másik korszakalkotó ötletem: ezüst helyett használjunk alumíniumot.
    A trendiséghez és az okostelefonokhoz : A félévente megjelenő újabb és újabb verziók mennyiben szolgálják (a profiton kívül), hogy az emberiség elérje a kánaánt ? A józan észnek sincs határa ?