Berta Sándor

Láthatatlan dolgokra figyelmeztet a Jaguar szélvédője

Az autógyártó egy különleges szélvédővel tenné átláthatóbbá és egyúttal biztonságosabbá a közúti közlekedést.

A Jaguar Land Rover által megalkotott 360 Virtual Urban Windscreen megmutatja, hogy éppen hol vannak a gyalogosok, a kerékpárosok és a közlekedés többi résztvevője. Az új rendszer megalkotására azért volt szükség, mert a mai gépkocsik a túl vastag A oszlop miatt nem kínálnak túl jó körkörös kilátást, azonban a technika segítségével ezen lehet javítani.

Az új koncepció fő elemeit a felszerelt kamerák és szenzorok jelentik, valamint egy fejmagasságú kijelző. A szélvédőn különböző színekkel jelölik a járműhöz közeledő személyeket vagy tárgyakat,így figyelmeztetik a vezetőt, hogy az elkerülhesse az ütközéseket. A The Car Connection nevű oldal úgy vélte, hogy az egész megoldás optikailag nagyon hasonlít egy videojátékra. Még a navigációs rendszert is integrálták a termékbe és egy "szellemautó" segítségével mutatja meg, hogy milyen útvonalat kell az autósnak követnie és hova kell mennie, hogy elérje a célját.


Az egyelőre kérdéses, hogy a 360 Virtual Urban Windscreen mikor jelenhet meg a sorozatgyártott járművekben. A koncepció lényege hogy megmutassa, mennyire lehet javítani a közlekedésbiztonságon. Áprilisban írtunk arról, hogy a Land Rover egy olyan technikát fejlesztett ki, amelynek segítségével a vezető szinte "keresztül láthat" a motorháztetőn és a motoron. Mindez a Land Rover Discovery Vision koncepció keretében valósult meg. A fő alkotóelemek a virtuális valóság megoldás, a HUD és a gépkocsi elejére szerelt számos kamera.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ITcrowd #6
    Ezzel kapcsolatban 3 dolog jutott eszembe.
    1., Többnyire nem azok okozzák a baleseteket, akik meg tudják venni ezeket az autókat.
    2., Akármilyen újdonságot nézzünk, az alsó kategóriától a prémiumig, a gyártók nem tesztelik le megfelelően, félkész állapotban adják el! (pl. 3 perc alatt kiiktatható gyári kocsivédelmi rendszerek, lefagyó mobiltelefonok, stb )
    3., Hiszem azt, ha figyelünk egymásra vezetés közben, nem nyomulunk, ha valaki be akar előzni, beengedjük, a szabályokat betartjuk, akkor ezekre a csili-vili újdonságokra nincs szükség. Sajnos az emberi butaságot nem lehet gépekkel kontrollálni.

  • Zero7th #5
    Ja, pont ahogy a lovat sem szorította ki az autó. Nincs technikai fejlődés, mert örökké megfizethetetlen marad. Nyilvánvaló.
  • Zero7th #4
    Csak valahogy oldják meg, hogy ne tudjon egy vicces kedvű hekker az autópályán 120-nál faszt rajzolni a szélvédőre, és akkor teljesen oké a dolog.
  • Ender Wiggin #3
    vannak már most is hasonló technológiák, de a gond az, hogy csakis kizárólag prémium márkáknál elérhető, azaz ilyen a panelproliknak sosem lesz az autójában. az olcsó népautógyártók, dobfékkel meg hasonló elavult szarokkal tartják lent az áraikat, úgyhogy ez mind felejtős...
  • mrzed001 #2
    Hát igen, Knight Rider 2000 élőben :D Teccik.
    De a Ghost car szerintem nem jó. Oda ahova kmrekre előre kellene látnod ha vetít az szar, igen sokat kitakar. Ha egy vékony vonalat vetítene ki, hogy és arra menj (útvonal ívét), még elfogadható talán, bár már az is lehet zavaró.
    Viszont pl infra képét, este úton, útszéli állatok, cangások képét odavetíteni, annak is lenne értelme.
    Mondjuk hogy a lámpa, hogy hol tart, mikor vált zöldre, mennyi a várakozási idő, azt nem tudom honnan leste, az már scifi.
  • Sippie #1
    Ha a szélvédőn mutatja, akkor az A oszlop mögé ugyanúgy nem látunk be, nemde?