Gyurkity Péter

Élő emberi sejteket fal fel egy amőba 

Az egysejtű parazita jóval veszélyesebb a méretben nagyobb ragadozóknál, élő sejteket is felfal.

Egy új kutatás szerint az Entamoeba histolytica néven ismert parazita jóval veszélyesebb, mint azt korábban gondolták, mivel nemcsak az elhalt emberi sejteket falja fel, hanem a még élő példányokból is falatozik, azok elhalálozását okozva ezzel. Tünetek sokszor egyáltalán nem mutatkoznak a megfertőzött embereken, bár ez többnyire a fejlődő világ lakosait érinti.

A szóban forgó egysejtű világszerte évente mintegy 50 millió embert fertőz meg, ezekből nagyjából 100 ezer halálát írják a parazita számlájára. Ez a szám alacsonynak mondható, annál is inkább, mert korábban úgy gondolták, hogy a teljes lakosság 10 százaléka lehet érintett, ám kiderült, hogy a fertőzések durván 90 százalékáért ehelyett az E. dispar a felelős. Az emberek mellett egyéb emlősök, így például kedvenc háziállataink is megfertőződhetnek, ám a kutatók szerint ők nem játszanak fontos szerepet a parazita továbbadásában, terjedésében.

A most közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy az E. histolytica nem pusztán az elhalt emberi sejteket kebelezi be, hanem a még élőkből falatozik, tíz percen belül apró harapásokkal pusztítva el azokat. Tünetmentesség esetén az amőba kényelmesen tenyészik a bélben, közvetlen bajt nem okoz, másokban viszont bélfekélyt vagy tályogot idéz elő, folyamatosan új gazdatest után nézve. Elsősorban a fejlődő világ lakossága van kitéve a fertőzésnek, a parazita a friss bélsárban aktív állapotban marad meg, páradús környezetben terjed tovább, a vízben, a talajban, vagy éppen az elfogyasztott ételben - a magas és a fagypont körüli hőmérsékletek viszont elpusztítják.

A szakemberek fluoreszkáló anyag befecskendezését követően figyelték meg a jelenséget Petri- csészében, igencsak elámulva azon, hogy ezúttal egy parazita és a gazdatest között játszódik le a folyamat. A harapások megértését követően megindulhat majd az új gyógymódok kidolgozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mr9 #1
    Kis gömböc :D
    https://www.youtube.com/watch?v=sSnAbMhMeHs