Berta Sándor

A MegaUpload miatt perel Hollywood

A hat legnagyobb filmstúdió közösen követel kártérítést a bezáratott platformtól és annak vezetőjétől, Kim Dotcomtól.

A Twentieth Century Fox, a Disney, a Paramount, a Universal, a Columbia Pictures (Sony Pictures) és a Warner Bros. közös keresetükkel a MegaUpload egykori tulajdonosaitól akarnak behajtani egy közelebbről meg nem nevezett összegű kártérítést - minderről az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) számolt be. A hat filmkiadó egy virginiai bírósághoz nyújtotta be a beadványt.

Mint azt Steven Fabrizio, az MPAA képviselője elmondta, a dokumentumban azt állítják, hogy a platform jutalmazta azokat, akik a legnépszerűbb tartalmakat feltöltötték. Szerintük ezek az anyagok majdnem mindig illegálisan másolt filmek és televíziós sorozatok voltak. Az oldal a prémium előfizetésekből 150 millió, míg az online hirdetésekből további 25 millió dolláros bevételre tett szert. Kim Dotcom azt a felvetést, miszerint fizettek az illegális filmkópiák feltöltőinek, "sületlenségnek" nevezte.

Az ügy külön érdekessége, hogy a MegaUpload már nem is létezik. A felperesek között Kim Dotcom mellett megtalálható a MegaUpload Limited, az egykori többségi tulajdonos Vestor Limited, valamint Mathias Ortmann és Bram Van Der Kolk. A jogsértésenkénti 150 000 dollár a platform teljes nyeresége lehet. Fabrizio ennek indoklására leszögezte, hogy a MegaUpload nem felhőszolgáltató volt, hanem a tömeges tartalomelosztás törvénytelen helyeként üzemelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!