Berta Sándor

A zeneipar is beperelte a MegaUpload vezetőit

A hat legnagyobb filmstúdió után a zenei kiadók is keresetet nyújtottak be a bezáratott platform tulajdonosai és vezetői ellen.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) polgári jogi pert indított az általa felelősnek tartott menedzserekkel és cégekkel szemben. A Warner Music, a Universal Music Group Recordings, a Sony Music Entertainment és a Capitol Records által benyújtott beadvány a MegaUpload Limited, a főrészvényes Venture Limited, Kim Dotcom, Mathias Ortmann társalapító és Bram van der Kolk főprogramozó ellen irányul.

A vádak gyakorlatilag ugyanazok, mint amiket az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) is megfogalmazott néhány nappal ezelőtt. A RIAA többek között azt veti a MegaUpload üzemeltetői szemére, hogy nem csupán elősegítették a szerzői jogsértéseket, hanem tevékenyen részt is vettek bennük és ebből komoly nyereségre tettek szert. Ismét felmerült az a vád, hogy a platform fizetett a legnépszerűbb tartalmakat feltöltőknek, hogy így nyújtson növekvő kínálatot a látogatóinak és értékesíthesse a prémium előfizetéseket. Az utóbbiakért cserébe az oldal gyakorlatilag örökös hozzáférést biztosított a szerzői jog által védett tartalmak illegális másolataihoz.

A RIAA számításai alapján a MegaUpload több mint 175 millió dollárt könyvelhetett el és az online hirdetésekből befolyó pénz 25 millió dollár volt. Az MPAA egyébként szintén erre az eredményre jutott. A szervezet kiemelte azt is, hogy a portál bezáratása pozitívan hatott a zeneiparra, ami annak is köszönhető, hogy több millió MegaUpload-használó fordult el a platformtól. Ira Rothken, Kim Dotcom MegaUpload-társalapító ügyvédje, úgy nyilatkozott, hogy a RIAA, az MPAA és az amerikai igazságügyi minisztérium úgy viselkednek, mint "három vak egér".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yamato41 #10
    Pont a vállalati szegmensben nem éri meg csalni. Egyrészt óriási kockázat, mert a lebukás mindent vihet, másrészt a szoftverek árát el lehet költségelni és amortizációt is lehet számítani, így már nem is olyan drágák. Ráadásul a tört szoftverek némelyike nem is 100%-osan működik, emiatt sem éri meg.
  • Papichulo #9
    amiknek az ára félmillió per licenc; szó szerint milliókat takaríthat meg a cég, ha nem legálisan veszik.

    Magyarul azt allitod, hogy amelyik cegnel legalis software-ekkel dolgoznak, ott csak azert ez a helyzet mert keptelenek azokat illegalis forrasbol beszerezni? Ezt nem mondhatod komolyan!

    ps: Akar mar empirikus forrasbol is tudom cafolni a kijelentesedet.
  • amitakartok #8
    Úgy, hogy nem mindenki tudja, hol talál hozzá warezt / nincs türelme azzal szórakozni.

    Ne csak oprendszerben, office-ban és játékban gondolkodj amikor arra gondolsz, milyen árakban vannak legális szoftverek. Vannak olyan munkahelyi tervezőprogramok, amiknek az ára félmillió per licenc; szó szerint milliókat takaríthat meg a cég, ha nem legálisan veszik.
  • Papichulo #7
    Akkor hogyan tudnak akar egyetlen software-t is eladni?
  • Narxis #6
    De egyetemesen igaz.
  • Papichulo #5
    az emberek nem fognak pénzért legálisan vásárolni, amíg ingyen illegálisan beszerezhetik

    Ez szerencsere nem egyetemesen igaz...
  • who am I 7 #4
    inkább az volt a baj, h pénzt adtak, majd kértek.
  • Borg18754 #3
    ha őket azért felelősségre akarják vonni mert csináltak egy videómegosztó felületet ami lehetőséget adott arra hogy illegális tartalmakat töltsön fel valaki, akkor ilyen alapon az adóhatóságot is be lehetne perelni mert ők felületet biztosítanak az adócsaláshoz...
  • amitakartok #2
    Ez amúgy érdekes; 200 millióra becsülik a MU profitját de figyeljétek meg, hogy ennek minimum a tripláját próbálják majd behajtani. Nem a pénzüket akarják látni, hanem példát akarnak statuálni, mint mindig - csak még mindig nem jöttek rá, hogy az emberek nem fognak pénzért legálisan vásárolni, amíg ingyen illegálisan beszerezhetik. Ez nem gonoszság, ez egyszerű józan paraszti ész.
  • RAZOR27 #1
    nem unják még?