Ötvös Tibor

Orvosi marihuána a háziállatoknak

Az orvosi marihuána alkalmazásáról továbbra is megoszlanak a vélemények és nem csupán az embereknél. Egy friss kutatás szerint a háziállatoknál is hasznos lehet a szer, de természetesen vannak ellenzői is a projektnek.

Az egész sztorit és a vitákat Miles, a 12 éves labrador retriever keverék sztorija élesztette fel újra. A kutya rákos beteg és gazdája mindent megpróbált, amit csak lehetett és amit az orvosok ajánlottak neki. Ám miután látta, hogy a tramadol és hasonló gyógyszerek milyen hatással voltak Miles-ra, kipróbált valami mást: az orvosi marihuánát. Órákkal azután, hogy egy orvosi központban, Los Angelesben beadták a kutyának a szert, visszatért az étvágya, befejezte a vonyítást és elkezdett mászkálni, futkosni. "Ez nem lehet véletlen" - nyilatkozta a gazdája.

A dolog nem egyedi, hiszen a marihuána széleskörű orvosi alkalmazásának elterjedésével a háziállatok gazdái is elgondolkodtak azon, hogy vajon az ő kedvencük számára mennyit könnyítene a szenvedéseken az orvosi marihuána. Az állatorvosok véleménye megoszlik, ám még azok is figyelmeztetnek a veszélyekre, akik nem ágálnak ellene. Tavaly például két állat is elhunyt, miután gazdáik vajba tömködték a gyógyítónak szánt anyagot, ám ez a kombináció végzetesnek bizonyult.



Ennek ellenére Colorado államban, ahol szinte teljesen legalizálták a marihuánát 2005 és 2010 között a négyszeresére nőtt az állatoknál alkalmazott bevitel. "Ha egy kutyának vajat vagy egy tál olajat adunk, akkor - marihuána ide vagy oda - az állat beteg lesz tőle" - árulta el Timothy Hackett, a Colorado State University állatorvos-professzora. "Ha valaki felhív azzal, hogy a kutyája megevett egy doboz marihuánás süteményt, akkor azonnal behozatom a rendelőbe és hányatni kezdem. Ha egy darabot eszik, akkor nincs gond. Azzal van probléma, ha elfordulunk és titokban felfalja az egészet az állat."

Az orvosi marihuána nem egészen úgy hat az állatokra, mint az emberekre. Egyes esetekben botladozva járkálnak, zavarodottan mozognak, elkábulnak vagy be is alszanak, tette hozzá Hackett. De bizonyos, ritka alkalmakkor hányás, remegés, inkontinencia - végül pedig pár esetben a halál is bekövetkezhet, a marihuána mérgező anyagai miatt. Mindezek ellenére Hackett is azt állítja, hogy ellenőrzött körülmények között, a megfelelő mértékben adagolva hasznos lehet a beteg háziállatok számára a szer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • psiloidus #1
    Mik is a "marihuána mérgező anyagai"?