Berta Sándor

Egyre nagyobb gond az állandó elérhetőség

A német Szövetségi Munkavédelmi és Munkaegészségügyi Hivatal (BAuA) megbízásából végzett tanulmányban két szakember megállapította, hogy az állandó elérhetőség miatt nő a dolgozók leterheltsége, stresszesebbek, valamint több a konfliktus is.

Barbara Pangert a freiburgi Albert Ludwigs Egyetem Pszichológiai Intézetének Gazdaságpszichológiai Részlegén dolgozik. Ő és dr. Heinz Schüpbach professzor, az Északnyugat-Svájci Szakfőiskolához tartozó Alkalmazott Pszichológiai Főiskola igazgatója 23 nemzetközi tanulmányt értékeltek ki. A két szakember szerint egyértelműen az új kommunikációs megoldások (notebookok, okostelefonok) elterjedésének köszönhető, hogy az emberek a munkahelyükön és a munkaidejükön kívül is egyre gyakrabban vannak kapcsolatban a munkaadóikkal.

Az eddigi tanulmányok kielemzése alapján kiderült: az alkalmazottak 25 százaléka olvas egy vagy több alkalommal a munkaidején kívül is e-maileket, 16 százalékukat pedig fel is hívják, míg 15 százalékuk a szabadidejében is végez különböző feladatokat cége számára. A dolgozók 65 százaléka mondta azt, hogy nem zavarják az ilyen elektronikus levelek, míg a telefonok 49 százalékuk számára nem okoznak gondot. A jelenség pozitív és negatív dolgokat egyaránt eredményez: előbbi kategóriába tartozik a rugalmas munkaidő, az idő szabad beosztása, utóbbiba a pihenés megszakítása és az, hogy nem tervezhetik meg a szabadidejüket.

Az állandó elérhetőség azt eredményezi, hogy egyre több munkatársat érinti a kiégés, nő a stresszterhelés, az emberek nem tudnak kikapcsolni. Emellett több a konfliktus a munka és a szabadidő kapcsán, hiszen a magánélet háttérbe szorul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Barkasfarkas #14
    Bizony, az ilyenekre nemet kell mondani! A céges telefont ki lehet kapcsolni (jaj, lemerült, nahát), munkaidő végén le kell lépni (sajnos időpontom van itt és ott, nem lehet lemondani, vendégek jönnek, stb.), a lényeg, direktben csak ritkán szabad ellentmondani, inkább éreztetni kell. Persze ez pozíciótól is függ.
    Hasonlókkal küzdök én is, a főnökség szerint még az is normális, ha valaki éjjel 3-kor megy haza. Csak oltsa le a villanyt és a fűtést, mert mindkettő pénzbe kerül.
  • matrix222 #13
    A modern szocializmus mar egy jo ideje elkezdodott. Nalunk is egyre inkabb lathatobba, erezhetobbe valik. Dolgozz, fogyassz, fogyassz, fogyassz, es utana dogolj meg ha mar nem birod. Az ot (5) regio kiepitesnek mint az EU is erre a celra alakult meg. Nemsokara arra ebredsz, a szo szoros ertelmeben, hogy ha nem dolgozol 'eleget' akkor egy gyanus szemely leszel akit mar a kelletnel jobban meg kell figyelni. Mert sok idot a gondolkodasra sem szabad pazarolni, mert konnyen tejista, vagy antiszemita nevvel leszel kituntetve. Pl. nemreg a szabdvilagi pentagon a katolikus hivoket, (akik gyakoroljak is a vallasukat) a tejistakhoz hasonlitottak oket. Egy szoval: tarsadalom ellenesek.
    Szoval a lenyeg az, hogy szepen a telefont hordozd magaddal, legyen okos TV-d mert igy legalabb csak a kozonseges marhacsordahoz sorolnak be. Ha nem, akkor kulonos megfigyeles ala is eshetsz.
  • lammaer #12
    Volt nekem is ilyen helyem (nagynevű amerikai bank), akiket félév után ott is hagytam.

    Persze sokkat számít a latban hogy az embernek mennyire van versenyképes tudása illetve hol lakik, lekopogom eddig simán tudtam lépni bárhonnan ha olyasmit láttam ami nem tetszett, vagy ha láttam hogy a cég rossz irányba halad és le fogja húzni a rolót.

    Igaz, céges kocsim sose volt, viszont mindenki tudja, munkaidő után teljesen értelmetlen mobilon keresni - mert azon még a családnak is sokszor elérhetetlen vagyok (ki van kapcsolva, le van merülve, vagy csak nem hallom hogy csörög a táska mélyén). Én vagyok a dinoszaurusz, aki olyan jól elvan mobil nélkül, és akiől tudják is, ha meg van beszélve hogy 5kor találkozunk valahol, akkor az csak egyszer működik hogy 3/4 5kor rámcsörög(ne), hogy nem ér rá... :)
  • Magiszter #11
    Ha neked ez baj, akkor tegyél ellene. Nézd meg a munkaszerződést és ha legközelebb becsúszik egy ilyen barom kérés akkor mondj nemet. Ha nem kapod meg a pénzed a megfogalmazott határidőre ne nyeld le hanem állj ki érte. Hidd el hogy ha MÜ. Bíróságra vinnéd akkor simán megnyernéd a pert, ha ezért kirúgnak. Persze tudom senki se szeret bal'aszkodni a bírósággal, de mediátor vagy békéltető testület segítségével fél év alatt össze tudsz hozni számodra kedvező megállapodást. Ha meg nem akkor a 2-3 éves per után kiesett bért, perköltséget, járulékos költségeket (bíróságra járás, benzin, amortizálódás)...stb. fizetteti vele a bíróság ami akár 10 millákra is rúghat függetlenül attól hogy találsz a következő héten munkát vagy sem.

    Azért köcsögök a munkáltatók mert megengedjük nekik. Tudj nemet mondani!
  • Tinman #10
    Pfff...

    - 4 órába 9 órát dolgoztatnak

    - az a kevés fizu ami lenne, iszonyat sokat késik (volt már, hogy HÓNAPOKAT!)

    - ha céges autó elé kifut őz/nyúl/róka és kár van, azt 100%-ban fizetnem kell, akkor is ha éppen dolgozni mentem ki partnercéghez

    - szabadságon KÖTELEZŐ bekapcsolva lennem

    - szabadságon ha meló van, KÖTELEZŐ megszakítanom a szabadságom és nekiállni melózni. Jobb esetben táveléréssel, rosszabb esetben be a céges autóba és úgy.

    - céges autót 0%-ban használhatom magán ügyre, már azért is morognak, ha kiugrok vele a városba kaját venni.

    - ebédszünet nincs, ill. akkor van, ha éppen nincs munka, ha van, akkor egyél kekszet meg almát menet/vezetés közbe

    - rendszeresen előfordul, hogy betegszabin/táppénzen is keresnek és akkor is dolgoznom kell (ilyenkor persze távolról)

    - túlóra nincs elszámolva, ritkán lecsúsztathatNÁM, de nem tudom, mert még a szabadságaimat se tudom kivenni


    Jah és szintén IT munka (kereskedelem, szerviz, hálózatok, szerverek, etc.). Itt a karácsony és a megállapodott bérem 1/3-at kaptam eddig meg!

    Tegyétek össze a 2 szép kezeteket és adjatok hálát, mennyire szerencsések vagytok.
  • btb300 #9
    Valóban tudni kell nemet mondani, különben ellehetetleníted magad a munkahelyen. Ha azt hiszik, hogy mindent megcsinálsz, mindent a nyakadba is raknak. Rá kell ébreszteni a főnököt, hogy mindenkinek máshol húzódik a határ a magánélet és a munka fontossága között, és ehhez fel kell vállalni a konfliktust. Meg olyan teljesítményt kell nyújtani, hogy ezzel együtt is szükség legyen a munkádra. A hivatalos munkaidőn kívüli hívás sokszor érthető és indokolt, és ha emberileg jó a viszony az ügyféllel/főnökkel, akkor nyilván szívesen segítünk is. Ráadásként ha a szakmát is szeretjük, akkor nem olyan nagy teher. Ha meg pihi kell, vannak még térerő nélküli helyek az országban :)
  • Magiszter #8
    "Ha nem latnak, napi 8 oraban, azt hiszik nem is dolgozol.."
    Kedvencem mikor bent ülök, irkálok egy levelet erre bejön a főnök, hogy "miért nem dolgozol?" mondom neki "itt írom a levelet a partnernek." "Jó de nem látványosan csinálod". *face palm*
    Nah ilyen ma Magyarország. Nem jól kell dolgozni, hanem látványosan.

    A cégnél én sem vagyok pótolhatatlan, de amikor a főnök a szememre vetette hogy miért nem adom meg a privát számomat, azt válaszoltam hogy ő sem családtagom sem barátom, kicsit megsértődött azt hiszem. Felajánlotta hogy ad céges mobilt ha elérhet hétvégén is baj esetén. Mondtam hogy rendben, de akkor azonnali 30%-os fizetésemelést kérek és ha hétvégén be kell jönni az a napi béremen felül még 50%. Vagy találjon valakit aki ennyiért elvállalja. Nos az óta se jött elő újra a téma. Tudni kell nemet mondani az extrém kérésekre. Mondjuk unokatesóm munkaügyi bíró, ezt tudják a cégnél is... lehet ezért vagyok még itt :D
  • Vamp17 #7
    Szerintem eleve mashogy kene dolgozni...

    hasonlo munkakorben dolgozom mint te es nalunk is elofordul, hogy otthon hivnak... En alapvetoen nem banom, ha otthonrol is csinalni kell ezt-azt, nekem inkabb a kotelezo 8 oras ott ulessel van gondom :)

    Eleve, az en munkakorom olyan, hogy nem sok ertelme van egy helyben ulni napi 8 orat, szemben viszont az jo, ha folyton elerheto lennek...

    Csak az a baj, hogy ma Magyarorszagon meg mindig mas a cegvezeteok felfogasa... Ha nem latnak, napi 8 oraban, azt hiszik nem is dolgozol..

    (Ez olyan mint a ceges mobilnet... Van ceges telefonom, de mobilnet az mar nincs rajta... Mert jajjj akkor munkaidoben neteznek... Az mas, hogy hany levetet, meg hany hivast kapok... hat nem ugyanaz az arany..)
  • Amergin #6
    Teljesen bevett gyakorlat, hogy "legyél elérhető". A telefon céges és azt kell magadnál hordani, persze a "magántelefonod" is nálad lehet, de a céges mindenképpen ott kell legyen nálad. Egy kiskapu lehet csupán, ha szabadságod alatt van valamilyen helyettesítőd a munkahelyen, akire át tudod irányítani a hívásokat...
    Ha viszont ő keres, mert segítséget kérne tőled, akkor őt viszont fel kell venni
    Ez van
  • lammaer #5
    „Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme: mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magukat általszegezték sok fájdalommal" (1Tim 6:10).

    :D