Berta Sándor

Káros a munka és a magánélet összemosódása

A pszichikai betegségek miatt kivett szabadnapok száma rohamosan megnőtt az elmúlt 15 évben. Mindez ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy többen szenvednek ilyen betegségekben, inkább az áll a háttérben, hogy a társadalom komolyabban veszi a jelenséget és a tüneteket.

Berlinben bemutatták a GAK egészségügyi jelentést, amely szerint az összes betegség miatt kiírt szabadnap 15 százalékát pszichikai problémák miatt adták ki. Amíg 1997-ben csupán minden ötvenedik munkavállaló volt depressziós, addig tavaly már minden huszonkettedik. A jelenséget nőket közel kétszer gyakrabban érinti, mint a férfiakat. A háttérokok meglehetősen érdekesek. Sok embernél azért alakul ki a depresszió, mert állandóan elérhetőnek kell lenniük és emiatt nem tudnak ellazulni, kikapcsolódni. Tíz munkavállalóból kilenc adja meg a telefonszámát a főnökének, és ugyan ezzel a lehetőséggel csak kevés munkaadó vagy kolléga él, a helyzet mégis stresszt okoz. Riasztó viszont, hogy már a szabadidőben való elérhetőség kis foka is (heti egy alkalom lehetősége) növeli a pszichikai zavarok kialakulásának esélyét.

Már csupán az is
növeli a stresszt,
hogy a főnök bármikor
felhívhat minket mobilon
Herbert Rebscher, a DAK egészségügyi részlegének vezetője szerint az ebbe a csoportba tartozóknak a munka és a magánélet közötti határ eltűnése miatt nagyon magas árat kell fizetniük. Érdekes módon az e-mailben való elérhetőség lehetősége sokkal kevésbé tölti el aggodalommal a dolgozókat. Minden tizedik alkalmazott naponta elolvassa a munkahelyi leveleket, akár a szabadidejében is, viszont ez nem megterhelő számukra.

A kiégés tüneteivel tavaly csupán minden 500. férfi és 300. nő esetében találkoztak. Rebscher elmondta, hogy a kiégés nem betegség, sokkal inkább egyfajta kockázati állapot. A kiégést általában sokkal pozitívabban fogadják el, mint például a depressziót, sajnos azonban megfigyelhető, hogy a kollégák kevésbé megértőek a kiégésben szenvedőkkel szemben. Sokan még mindig tabuként kezelik ezt a dolgot. A kiégés elsősorban akkor jelentkezik, ha valaki nem tartja ésszerűnek az elvégzendő munkát és a hátterében az áll, hogy az illetőnek a munkahelyén egyre többet és a korábbinál jóval hosszabb kell dolgoznia, s ezt tetézi még az is, hogy ha jobban meg kell küzdenie a kollégáival. Ennek ellenére a munka jelentheti a gyógyírt, egy depressziós ember ugyanis a mindennapi elfoglaltságai nélkül még súlyosabb helyzetbe kerülhet.

Azt már 2006-ban megállapították, hogy a kiégés egyre több informatikust fenyeget, miként az is kiderült, hogy az IT-dolgozók stresszesnek érzik a munkájukat. Legutóbb 2011 novemberében mutattak rá a kutatók arra, hogy az otthoni munkavégzés is kimerülést okozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tttttom #7
    Ezért múlik csak rajtunk minden és nem másokon.
  • ugh #6
    Ez jo : "....Mindez ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy többen szenvednek ilyen betegségekben, inkább az áll a háttérben, hogy a társadalom komolyabban veszi a jelenséget és a tüneteket..."
    De ha valamit a mocskos-multi-kapitalista kizsakmanyolo gecik szemszogebol muatatnak ami oket erinti "hatranyosan" az ugy van ott nincs hibahatar se az amit itt irnak.
  • ENVE #5
    kapitalizmus... mindannyian tudjuk hogy egy baromsag megsem teszunk ellene. aki azt mondja hogy nem full bullshit az egesz az nem tiszta lelku es szivu ember.
  • mr9 #4
    Hát van a fényessegges Nap az egyik végen... meg az a kis szutyok a túlvégen...

    Olyan homogén rendszer kialakításának még csak esélye sem látszódik sajna...
    Mostmár ott vagyunk valahol, hogy még ha nem is akarsz versenyezni, lesz majd aki "csak úgy" le akar győzni...
    De szerencsére még el lehet menni... felfedezni, hogy van-e ötödik dimenzió, habár ahogy fejlődik az agykutatás stb, ki tudja ez is meddig lesz így
  • tttttom #3
    Még egyszerűbb! Csökkenteni a munkaidőt napi 3-4 órára és úgy heti szintre lebontani a munkát. Beosztásos rendszer kéne és, akkor mindenkinek lenne és jutna is munka. Ettől van a sok probléma igazából. Enélkül az ész nélküli hajtásból meg a hülye versenyeztetésből. Mi az értelme ennek?

    Az, hogy pár 0-val jobban kilehet biggyeszteni a havi/évi bevételt a többi céggel/emberrel szemben, kiröhögni, megalázni és verni a mellét mindenkinek, hogy "Ja. Mi vagyunk a jók!"...

    Ezért is meg kellene értenie minden embernek, hogy mindenki egy szinten van valójában itt a Földön. Senki sincs a másik fölött és alatt sem valójában. Nem piramisban, hanem gömbben kéne gondolkodni. Ennyire egyszerű.
  • Amergin #2
    Congratulation, Captain Obvious!
    Amúgy meg a világ jelen állása szerint mindenki örül, hogy lyuk van a seggén, meg hogy még megvan a munkahelye...amikor már nem kell a főnök esetleges hívása miatt bekapcsolva hagyni a mobilt, akkor nő csak meg igazán a stressz szint, mert akkor meg a munkanélküli központ hívását lehet várni egész nap.
  • bracsek #1
    "hogy az illetőnek a munkahelyén egyre többet és a korábbinál jóval hosszabb kell dolgoznia"