Figyelőnet

Az iPhone-őrület és mellékhatásai

A pénteki viharos amerikai premier után sem látszik csillapodni a rajongók és kiábrándultak vitája a neten. Az elemzők egy része többet várt az Apple új játékszerétől.

Amerikai tudósítók szerint volt, aki két teljes éjszakát töltött az utcán az iPhone megjelenésére várva, máshol pedig tumultuózus jeleneteket okozott a premier. Egy bizonyos: a trendi érintőképernyős telefon megszerzéséért mindenhol tömegek tolongtak. Az Egyesült Államokban közép-európai idő szerint június 29-től, péntek estétől kezdték el árusítani az első készülékeket, amelyeket órák alatt elkapkodtak a vásárlók. A kizárólagos amerikai forgalmazó, az AT&T mobilszolgáltató üzleteibe 4000 ideiglenes alkalmazottat vett fel, hogy a boltok megbirkózhassanak a hirtelen rohammal.

Az AP hírügynökség jelentése szerint az első, a készülékre már hónapok óta váró vevők öröme azonban nem mindig volt maradéktalan, többeknek ugyanis gondjaik akadtak az aktiválással. Az AT&T szóvivője hétfőn azt mondta, hogy "majdnem az összes" vásárlónak sikerült 5-8 percen belül aktiválnia a készüléket - ami enélkül még vekkerként sem használható -, s a problémát a szerverek túlterheltsége okozta: túl sokan akarták egyidőben aktiválni a telefont. A szóvivő szerint már javult a helyzet: oly módon változtattak az aktiválási rendszeren, hogy az új vásárlók már késedelem nélkül tudják üzembe helyezni az iPhone-t.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az elemzők azonban nem ennyire optimisták. A csinos készülék hibájaként emlegetik a sérülékenységet, ami egy mindennap használt telefon esetében elég nagy hiányosságnak látszik. A készülék szolgáltatás kínálatát is erős kritika érte, de a pletykák szerint a hamarosan érkező szoftverfrissítés ezen a problémán segíthet. A hálózati szakemberek szerint az iPhone tömeges megjelenése a mobilhálózatok terhelését is olyan mértékben megnövelheti, hogy a szolgáltatóknak komoly fejlesztéseket kell végrehajtani ezen területen. Az első napok regisztrációs problémái csak figyelmeztető jelzésként szolgáltak ahhoz, hogy mi történhet, ha több millió felhasználót kell majd kiszolgálnia még nem túl acélos mobil internethálózatoknak.

Egyes elemzők szerint azonban az iPhone megjelenése megváltoztathatja a telefonról alkotott elképzeléseinket, és a konvergens készülékek egész sorát indukálhatja a mobilpiacon. Az óriás érintőképernyővel, kamerával ellátott iPhone telefon webböngészőt, zenelejátszót tartalmaz és minden funkció egyetlen érintésre elérhető. Steve Jobs, az Apple vezére azt szeretné, ha 2008-ban 10 millió iPhonet értékesítenének, ami a világ mobilpiacán 1 százalékos részesedést jelentene a cég számára, és legalább ötmilliárd dollár bevételt hozna az elkövetkező két esztendőben.

A start mindenképpen jól sikerült, hiszen az első hétvégén 700 ezer készülék talált gazdára úgy, hogy gyakorlatilag csupán egyetlen szolgáltató - az AT&T - kínálta az Apple első telefonját.


Év végére, de legkésőbb 2008 elejére Európában, és így Magyarországon is kapható lesz az Apple mobiltelefonja - mondta Massimo Emanuele, az Apple magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója. Arról még nem tudott pontos információt mondani, hogy melyik szolgáltató kínálja majd a telefont, illetve mennyibe kerül majd a készülék. Amerikában 500 dollárba, vagyis mintegy 90 ezer forintba kerül a legkisebb csomag, feltehetően Európában is ennyit kérnek majd érte - közölte Massimo. A BBC jelentése szerint Nagy-Britanniában sem várható 2007 végénél előbb az iPhone forgalmazása, s az Apple még azt sem árulta el, hogy ki lesz az európai partnere, viszont sokan már az iPhone 2 tudását találgatják.

Más jelentős visszhangot okozó eseményekhez hasonlóan az Apple telefonjával kapcsolatos aktualitások is felkeltették a számítógépes bűnözők figyelmét. A még hónapokig folyamatos hírekkel szolgáló esemény jó lehetőséget kínál arra, hogy a tapsztalatlan felhasználókat megtévesztő e-mailek segítségével lépre csalják. Az Information Week szerint a spammerek több olyan oldalt is elindítottak, amelyeken keresztül rosszindulatú kódokat juttathatnak az elővigyázatlan tulajdonosok gépeire. A weboldalakon keresztül fertőző rootkitek hamarosan zombivá varázsolják a megfertőzött gépet, s egy már létező kéretlen levélküldő hálózat részeként e-mailek millióit futtathatják keresztül rajtuk.

A telefon darabjaira szedve

iPhone - SG.hu

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • s2rk2ny #74
    oneman - teljesen igazat adok neked!!!
  • oneman #73
    hjaj gyerekek... ilyen hülyeségeken ne vesszetek már össze...
    most gondolkodjatok egy picit:
    egy olyan dolgon vitáztok, ami nélkül ugyanolyan teljes lenne az életetek, mint vele... ti vagytok a marketingoktatás gyöngyszemei, mert képesek vagytok ezen fakkolni napokat, miközben semmi nem változik meg tőle, max annyiban, hogy a vita láttán más emberek is kedvet kapnak a termékhez, vagy éppen az ellenkezője, még inkább más kell nekik...
    nyomás ki a természetbe túrázni, kiszellőztetni az agyatokat, segíteni a szüleiteknek, vagy legyetek a kedvesetekkel, ne ilyen marhaságok miatt rohadjatok a gép előtt és nyírjátok egymás idegeit...
  • who am I 7 #72
    Ez a torzszülött mi az isten"haragja akar lenni?Összecsukva még oké....de úgy kinyitva..lol
    nem tudom miért kell a pédéásoknak nonsztop fikázniuk, és jönni a hülyeségeikkel..dedós idióták már lehet egész nap a PéDÉájukra hokiznak egy kis .DOC szerkesztés közben aztán go iPhone-t fikázni.
  • Unreal1942 #71
    ülj le egyes!
  • oasis UK #70
    Nem ertem mi a fa*ert veszekedtek..
    Nekem is tetszik az iphone,csak ne lenne ennyire draga../meg Eu lenne USA-ban/
    ruhellem a pda-s bu*kat,legszivesebben szetb*nam a fejukon a teglajukat mikor verik magukat idiotak bazz..
    remelem itthon a tmobile fogja forgalmazni az angoloknal mar megvan a nyertes O2!!!
    vki rebesgette itt a 1:1 atvaltast,nos 100% h igy lesz az ar kialakitva,eddig is igy volt ezekutan is igy lesz szval 120-150 korul lesz:S

  • Gerygrey #69
    Annak, aki azt mondta, hogy nincs szép, dizájnos PDA: HTC Omni
  • eto demerzel #68
    minden eladot iphone utan a profit durvan 40-60 % nos az apple reszvenyek 127$ korul lehetnek! nm beszelve arrol az 500.000 2 evre lekotot berletrol amit az AT&T csinalt :). a mult heten kellet volna apple reszvenyt venni. :)
  • who am I 7 #67
    "Hát inkább 1 PDA vagy smartphone (mio A701) mint ez a "féltégla" "

    Én intelligens embereknek tartom azokat akik PDA-t használnak.Viszont ez a hsz-absolute unintelligens .Természetesen az összes PDA közelébe sincs ennek a féltéglának igaz?mindegyik 5 centi szer 3 centis.Bravó.Idióta.

    De most tényleg...igazán nem értem.Mi a fa*znak fikázzák, h hol PDA- verő ez meg hol nem..kit érdekel?ELmondod egyszer és ennyi.Akinek nem tetszik nem veszi és kész.ENNYire rém egyszerű.De egy nagy marketinggel szembeszállni, és itt SG-n osztani az igét..én úgygondolom fölösleges.Jól csinálták a fiúk el kell ismerni és kész.Nem kell itt köpködni mint egyesek.Ők is tudják jól, h egy pda-val a tudása nem ér fel a telónak, de sok ember nem tudja, és ezt ők kihasználják..ennyi.Ennyit tesz egy izléses/szép menü/kűlcsín és a jó marketing.Én nem fogok venni iphone-t hacsaknem lemegy 40ezerre, de gratulálok nekik, h így sikerült befutniuk, viszont remélem a jövőben fejlesztik szépen a szoftvert és tényleg egy PDA verő kis kütyöt kaphatunk kézhez.Részemről ennyi...a sok köpködő kobra meg...ez lenne a tipikus magyar-irigy viselkedés? kár...
  • chuky123 #66
    Hát inkább 1 PDA vagy smartphone (mio A701) mint ez a "féltégla" zsebben nem praktikus és még az akksiát se lehet kicserélni.
    Akinek a menüje tetszik az meg rátölti a Pdajára
    http://www.youtube.com/watch?v=yftHeF1il7s
  • Wittao #65
    "ok meg sms-t sem tudnak irni"
    Igen, igen... ennyire hülyék ezek az emberek... persze. De te nagyon okos gyerek vagy, használj csak WM6-ot. Te valami igazán nagy király lehetsz, hogy még arra is képes vagy, hogy egy SMS-t is összedobsz, gondolom még elengedett kézzel is megy neked...

    "ok azok akik minden mar meglevo cd-juket megveszik az itunes-on"
    Így van... neked van igazad. Megveszik, sőt egymás után 3-szor is.

    "ha latnak egy szep kepet az iphone bongeszojeben, akkor ahelyett hogy elmentenek, inkabb megkeresik az itunes-on"
    Azt hiszem tovább nem is kellene degradálnod magad.