28
KaZaA - Avagy a Napster útódja ? - www.kazaa.com
-
dashed_ #28 latom sikerult hatvan helyre ugyanezt beirni -
gabex #27 ?????????
-
#26 DC++ rulez, ha filecseréről van szó... -
gabex #25 A segítségetekre lenne szükségem!Nem tudok a munkahelyemről a tűzfal miatt letölteni a Kazaa-ról,sem Ftp címeket nem tudok elérni.Hogy lehetne kijátszani a tűzfalat,kilehet így játszani egyáltalán?Elöre is kössz -
#23 hát, mondjuk valahol igazuk van... -
#22 3:0 - RIAA : Felhasználók
Napster , Audiogalaxy , Kazaa ... ki lesz a következő ?!
HWSW
Hamarosan fizetős lehet a világ legnagyobb fájlcserélő hálózata, a KaZaA
írta: Bodnár Ádám, idő: 14:23
A legnagyobb peer-to-peer fájlcserélő hálózatot üzemeltető ausztrál Sharman Networks feltett szándéka, hogy fizetős szolgáltatássá alakuljon, mielőtt a nemrég csődvédelmet kért Napster sorsára jut.
A KaZaA hálózatban nemcsak zenék, hanem videoklipek, teljes játékok, sőt mozifilmek is találhatók. A KaZaA elsősorban abban különbözik a Napstertől, hogy nem tart fent egy központi adatbázist, amelyben az egyes fájlok elérhetősége található. Így a hálózat működése központilag nem befolyásolható, csak a felhasználókon múlik, hogy milyen állományokat osztanak meg egymással.
Bár többféle peer-to-peer hálózat is létezik -- köztük a Grokster, Imesh és Morpheus --, a KaZaA rendelkezik a legnagyobb felhasználói bázissal. A hozzávetőleg 92 millió rendszeres felhasználóval rendelkező hálózatban minden pillanatban mintegy 250 millió letölthető fájl található.
A zeneipar természetesen a KaZaA és a hasonszőrű hálózatok működésével magyarázza a lemezeladások csökkenését. Az ausztrál zenekiadók szövetségének kalózkodás elleni szakértője, Michael Speck szerint ha a 92 millió KaZaA-felhasználó évente fejenként négy CD-t venne, a zeneipar további 5,3 milliárd dollár bevételhez jutna.
A múlt héten az Audiogalaxy hálózat bejelentette, hogy tárgyalásokba kezdett az őt beperelő Amerikai Lemezkiadók Szövetségével, és a jövőben ki fogja zárni hálózatából a szerzői jogvédett anyagokat.
A Sharman ezzel szemben arra számít, hogy egyfajta terjesztési csatornává léphet elő, ezért a vállalat tárgyalásokat kezdeményezett a zeneipar és a filmipar illetékeseivel, és felvette alkalmazottai közé a washingtoni jogászt és lobbistát, Philip Corwint.
"Van valami zavaró abban, ha egy tolvajjal köt üzletet az ember" -- mondta Speck. "Nem válhatsz törvényes autókereskedővé, ha lopott kocsikkal foglalkozol."
A Sharman arra törekszik, hogy elfogadtassa üzleti modelljét a médiaiparral. "Ha a fizetés egyszerű és az árak is elfogadhatók, hisszük, hogy a felhasználókat rá tudjuk bírni arra, hogy pénzt adjanak a letöltött fájlokért" -- mondta Kevin Bergmeister, a Brilliant Digital Entertainment vezérigazgatója. A Brilliant Digital Entertainment és a Sharman közösen dolgozzák ki a fizetési rendszert és a szolgáltatásokat annak érdekében, hogy a KaZaA ne juthasson a Napster sorsára. "Azt is hisszük, hogy a felhasználók nem vállalnák a kalózkodás jogi következményeiit" -- tette hozzá Bergmeister.
A változás mindazonáltal nem lesz egyszerű, hiszen a KaZaA felhasználóinak jelentős része olyan fiatal számítógéprajongó, aki hozzászokott, hogy mindent ingyen tölthet le az internetről.
A lemezkiadók és a filmstúdiók szemében nagy szálka a KaZaA, azonban egyelőre még nincsenek meg a megfelelő jogi szabályok, amelyeket alkalmazni lehetne rá -- mondta Corwin. Szerinte az egyetlen járható út, hogy a médiacégek bevonják a peer-to-peer szolgálatásokat a legális terjesztési csatornák közé.
"Ha nem harcolnának ellenük, hanem igazodnának hozzájuk, sokkal több pénzt kereshetnének" -- mondta Corwin. Húsz évvel ezelőtt Hollywood teljesen meg volt rémülve a videomagnóktól és a mozi haláláról beszéltek. "Ma a filmipar már nagyobb bevételt ér el a videokazetták és DVD-k eladásából, mint a mozijegyekből" -- mutatott rá Corwin.
Az előadók, lemezkiadók, a felhasználók és a részvényesek érdekeit egyszerre szem előtt tartani nem könnyű -- ismerte be Bergmeister. Azonban "meg fogjuk változtatni a felhasználói szokásokat" -- fogadkozott.
Amíg van WINMX , addig mondjuk különösebben nem hat meg .Akkor leszek csak durcás , ha ezt is célbaveszik majd . -
#21 ezt ők mondják, vagy a spyware-figyelő programok is? a KaZaA-ról se mondják sehol, mégis létezik a lite... -
#20 Azóta már a WinMX is tud egyszerre több helyről tölteni, s a megszakadt letöltéseket is tudja folytatni.
S nincs benne semmilyen kém-program sem -
#19 az. a teljes albumokra marad az ftp... és a webes keresgélés. -
#18 Ez gagyi.
-
#17 akkor számonként összevadászod... bár én találtam már egyszer egy zip-ben egész albumot... -
#16 Ezekkel a napster klónokkal csak számokat lehet letölteni?
Pl ha egy teljes albumot akarok? -
#14 KaZaA-t (bár inkább KazaaLite-ot) csakis egy állandóan frissített vírusírtóval meg Ad-Aware hetente futtatgatásával szabad használni. nagyon csúnya dolgok terjedhetnek rajta... sajnos van akinek ez a legjobb szórakozása, hogy egy agyonfertözött gépet pakol fel a hálózatra :( -
#12 rakj fel Nortont , az majd kijelzi mi a baj.
1ébként nekem még nem volt semmi bajom vele (de kitudja) -
#11 azért szedtem elő ezt a topicot, mert lenne egy kérdésem: szerintetek mennyire megbizható vírus-ügyileg?
mióta letöltöttem majdnem mindennap ua.-t csinálja a géppel: a monitor összemosodik és nem tudom használni a netet normálisan. nem vagyok benne biztos, hogy ez a kaazaa következménye, de eddig ezt nem csinálta a gép! -
#8 Bearshare-t ismeritek ?
Nekem +van, de nem kezd letölteni, szar azegész, qrva lassú is.
-
#7 Edonkey-t honnan lehet le tölteni kipróbálnám, mer a Kazaa-val az a bajom hogy nagyon le van limitálva a töltés, 128kbit, limited bandwitch ... :( -
#6 inkabb lenne egy altalanosan hasznalt program mint sok kevesbe hasznalt a napsternek az az egy elönye van hogy rengeteg felhasznaloja van meg mindig. -
#3 Az se rossz, de ez jobb szerintem. Tudod pölö folytatni a letöltést, 1szerre több helyről tölt, szal' ha lenlőnek is tudod folytatni, és minden +található. Amúgy ezelőtt én is WinMX-et használtam, de szerintem ez sokkal jobb ! -
#2 majd meglesem de szerintem a winmx sem rosz..na csáo -
#1 Figyelem emberek mindeki próbálja ki aztán mondjon véleményt ! Szerintem elég korrekt ...