Elektronika!

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Segítsetek!
SMD alkatrészben jártas valaki?
Haamtahk
Emlékszik még valaki???

Az elso prototipus Sony...

Mar mukodo Sony 1982...

Az elso Pioneer 1982...

Az elso discman 1983...

Es a hires Marantz 1983...

A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg. A. Rodin

Tarajos Sül
Amugy meg simán köthetsz rá ledek Sokat mert kis áramfelvételüek!

Az átlátszo házaknál,a neon prociventrilátor is a ledektöl szines!

Öket is a traforol müködtetik!
Tarajos Sül
A számitogép trafoja simán kibir még egy kb 3 W-ot!

Ezt tapasztalatbol mondom,mert a videokártya felforrosodot,a hozzávalo hütöventilátor mellet is,és a faterom a gép 12V os tápjárol müködtet 1 12V-os 3,2W ventilátort!
Tuvok

RelakS
?

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

maxtor
ebbõl a fórumólmegmiért töröltek ki bejegyzéseket???

Tuvok
IC a lelke, 7400 vagy 4011, esetleg 4017.

RelakS
Amire gondoltam: ellenállás, fet, diódák.
Egyszer láttam olyan cuccost, hogy pár voltról egy rakás diódát lehetett villogtatni, és néha egyszerre világított az egész cucc. Valyon mennyit zabálhatott?...

Tuvok
12 V és néhány száz mA.
20 db LED 50mA-rel számolva bizony 1 A, és a legtöbb 300W-os táp +12 V-on nem tud többet 0,5-0,7 A-nél !

RelakS

Mennyit eszik egy vinyó?

Tuvok
LED-enként számolj kb. 1 V-tal és 50mA-rel. Kb. egy vinyó fogyasztása, sõt.

RelakS
A számítógépérõl. Csak elbírja, nem?

Tuvok
milyen tápról akarod üzemeltetni ?

RelakS
Mûködjön!
Onnantól kezdve, hogy az alaplap nem ad elég áramot már 2 lednek sem, tökmind1, bár a hibás led cseréje miatt talán párhuzamosan lenne a legjobb

Tuvok
Sorban vagy párhuzamosan ?

RelakS
Sazl.
Adott egy áramforrás, pont akkora árammal és feszültséggel, hogy egyetlen led-et elüzemeltessen. Rendelkezésre áll ezen felül 5 és 12V feszültség +/-. Hogyan tudom azt az egy jelet 22 led-re kivezetni?

RelakSfromhome

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

Tuvok
sry
loál ! 😊

RelakSfromhome
Meg sem ér egy loált? 😄

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

Tuvok
lol

RelakSfromhome
Ja, ezt a keresõ találta nekem 😊

RelakSfromhome
Huááá!!! Kapombehirtelen! ZÁRLAT VOLT 😄😄😄😄😄

Rákötöttem a ledeket két elemre, és 23 db a 24-bõl világít 😄

Tuvok
itt ni

Tuvok
Olyasmi. 😊

Egyébként volt 1 frissebb Elektro topik valahol. 😛

RelakSfromhome
Mármint a színhasználat

RelakSfromhome
Ya, yó 😄

Csak hasonlított az EWB-re 😊

Tuvok
Egyébként mind ilyen a szabványos jelölések miatt. 😄

Tuvok
Tina Pro

RelakSfromhome
(mi a proggy neve? Olyan ismerõs.)

RelakSfromhome
Ja, valami ilyenre gondoltam én is, hogy már amperek rohangálnak a vezetékben. Legalábbis rohangálnának, ha képesek lettek volna rá az elemek :]

Tuvok

Gondolom nem szükséges magyaráznom miért kell az elõtét ellenállás. 😊

Tuvok
Na minnyá lefuttatok neked 1 tesztet.

RelakSfromhome
Majd +nézem... Most inkább megnézem a tegnapi csillagkaput

Tuvok
Egy LED-re 50mA-nél nagyobbat ne nagyon adj !
Párhuzamosan ? Úgy meg jól leterheled árammal õket, tenni kne bele egy elõtét ellenállást vagy a két LED elõtti csomópont elé, vagy 3.-nak párhuzamosan, hogy rajta menjen át az áram. Mérj rá a vezetékre, hogy a 2 LED mennyivel terheli le az áramkört, és akkora ellenállás kell, ami lecsökkenti a két LED terhelését 50-50mA-ra. Sztem 100 Ohm alatt lehet kb.

RelakSfromhome
Ájj!!! Nem a led füstöl, hanem a vezeték, amit hozzáérintek. Kicsit piszkos, de egy led esetén normálisan megy 😊

RelakSfromhome
Na ácsi!
Nem SOROSAN, hanem PÁRHUZAMOSAN kötöm õket 😄
Az a lényeg, hogy csinálok szgépdoboz, (vagy legalábbis fogok), és egy led helyett 22 jelezze a bekapcsolt állapotot (persze ábrában elszórva), meg 7-7 a vinyót, meg bármimást.
Volt egy olyan ötletem, hogy rákötöm egy gépre, és tesztelem, de ezekután biztos ékés a dolog, szal valamit kéne kezdeni, de mit?
(yól emléxem, hogy egy led 200mA-t fogyaszt nyitó irányban? vagy valamire rosszul emléxem? Lusta vagyok visszabúvárkodni)

Tuvok
Ha melegszik és füstöl, annak annyi, kiment a szennyezés belõle, ami a színét adja.

Tuvok
*pirosé 0,7

Tuvok
Figyu, a LED sima diódaként üzemel. A LED nyitófeszültsége 0,7 V, a zöldé 0,8, a sárgáé 1 V, azaz ekkora fesz kell minimálisan a mûködéséhez, intenzív diódáknál általában +1 V kell a nyitáshoz. 1 db diódát max 4,5 V-ról hajts meg, 5-6 db-nál max 9 V, de 12 V fölé semmiképp se menj 30 dióda alatt.

RelakSfromhome
Namármost adnék én, de nem világít, meg füstöl 😞 Rettenetesen melegszik...
Lehet, kéne valami okos áramkört gyártani neki, de milyet?

Match
1,7 voltoit adj neki max 😊
esetleg 2-t...de az már sok.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

RelakSfromhome
Hali!

Egy ledet simán meghajtok két elemrõl, de 24 esetében már füstölnek a csatlakozók. Mit kéne csinálni, hogy ne ez legyen? +-5és12V rendelkezésre áll(ha nagyon akarom, 3,3 is, bár azt macerább lenyúlni a számítógéptõl)

dikki*yysw
Ez jó játék. #3

Meddig megy?

:: http://www.behun.net :: Teh pwn Palace!™ ::

Jano
#9 😄

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

Dikkma
2001-es topic 😊

pedig engem is érdekelne. Ha már ezt tanulom (lehet már megbuktam belõle, még nem tom, talán megvan ponthatáros kettes).
A nick nevem
Szerintem jó ötlet!

\"Akinek látszunk, arról mindenki ítélhet, amilyenek valójában vagyunk, arról senki sem.\" (Voltaire)

Jano
(Vajon lett belõle valami?)

Jano
Érdekelne!

Oldal 1 / 2Következő →