Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

--------her Valo

Ó azok a boldog idők ! Garázs-feeling, Amati szerkó ! Nem is volt az olyan rég. Ez bizony a csehszlovák hangszergyártás gyöngyszeme, de minek hozzá 5 db tam ?! El sem tudok számolni addig, nemhogy végigpörgetni őket !

------------M@niac

Kramert meg kell venni ennyiért !!! Nagyon tuti hangszerek általában. Mondjuk kicsit furcsa, hogy 750 dollár helyett 220-ért adják (???) Nem valami biztonságos így a neten keresztül vásárolgatni, mert pont a lényeg veszik el..... hogy kipróbálhasd előtte. Zsákbamacskának minek hangszert venni, még ha jó márka olcsón is. Ki tudja, hogy pont ez kell-e neked.

Mindenesetre a Kramerek melegen ajánlott gityók.

Coine
Hányszor kell még elmondani, hogy a kinézet NEM a legfontosabb...
Kramer...hmmm...hallottam már róla, de nem emléxek...

HY!!
Láttam a neten (www.musicyo.com) egy Kramer gitárt!!
Tudja valaki milyen ez a márka mert elég olcsón adják! Mert elég jól néz ki!!
Coine
hümm, annyira nem is rossz, mondjuk erről a márkáról is sokat hallottam + használt is...ki tudja...

Coine
Ami a Triál mellett van ?
És mennyiért mennyit ?

Coine
gondoltam 😊
és milyen dobot vesztek s hol ?

Coine
mármint a fő felső tincseket, hogy azóg hadd lógjanak ki.

Coine
hát kb. nekem is ;-)
ki kell szedni, hogy kibújjon a pánt alól, úgy rulz 😊

Coine
8 hónapja voltam utoljára fodrásznál.
+még göndör is, szal várható, hogy a köv. 1 hétben megyek _igazításra_

Yoghurt
Coine :
Mennyi ideje növeszted?
Her Valo :
A gitárPro könyvtárban : La Boogie D'Igor
Ezt legalább egyszer hallgasd meg végig. Ha kihívást akarsz, ez az.
Én az introt és az első három seqvence-t tanultam meg eddig. Majdnem mindíg ezt nyomom.

PentaScale : Az összes C-s skálapozíció, és hozzá motívumok, rimusok. Na ezzel egy szólósnak elég sokáig el lehet szórakozni.

Coine
Wazeg, pedig már kezd elég nagy lenni a hajam, kéne lassan kendő...

Coine
Honnan szereztél 'Tallicás fejkendőt ?

Coine
Jólvan, de a piros logó már a logó mánia elejétől kezdve megvolt, kellett már ujítani, 1ébként nekem ez is bejön ;-)

Yoghurt
Faja ez az oldal !
Tudsz még ilyen hangszerbazárt ?
(Ahol úgy előfurdulnak néha elektr.gitárok is)

Coine
kösszépen, majd megnézem, bizti jó ha ilyen cuccok is vannak 😊

Coine
hol ?

Coine
Rossz volt a kérdés : Mennyire lehasznált

Coine
Használtan ?
Hol láttad a hírdetést ?

Coine
bandázni állat dolog 😉

Yoghurt
Á, azért ne képzeld el úgy mint az eredetit !
Még sokat kell összejátszanunk. Külön-külön már
megy, (a szóló is a másik gitárosnak!!) de együtt
a basszal, elég nehéz.Meg ugye a dob, és az ének !
Az énekes nemigen tud angolul, úgyhogy a kiejtése
nem túl jó. De én egyébként is maximalista
vagyok, úgyhogy remélem sikerül!

Mindenesetre a mai próbáról úgy jöttünk el, na ez
kurv@ jó lesz...

Yoghurt
Ja, az más. Jó gyakorlást !

A Nothing else matterssel én is eltöltöttem pár
hetet, hogy repül az idő, az már majdem másfél éve
volt nálam napirenden. Most az együttesünkkel a
Fade to Blacket
próbáljuk. Elég állat lesz (remélem).
Fellépünk vele a györi Kisfaludy-napokon.

Coine
Ma voltam gitárórán.

Akkordozást gyaktuk, végére már elég frankón beváltogattam jó különbőző akkordokat.

Yoghurt
Mi ez a pangás..

Yoghurt
Mi ez a pangás..

Yoghurt
Na, kipróbáltad tappingelve?

Coine
Jah hallottam a srácról és télleg úgy halt meg, még Ozzyval is játszott.

Nem vagyok magamnál !

Szóval azt akartam írni, hogy a Laney a jobb választás.

---------Coine,

Tényleg más kissé a Randy Rhodes Jackson, de én az alap, legnépszerűbb testalakokat soroltam fel. Ez pedig nem alap, mert ha jobban megnézed, akkor a Gibson Flying-V agresszívebb továbbfejlesztése ez a gityó. Egyébként ismered Randy Rhodes-t, akiről elnevezték ezt a gitárt ? Ő (volt) a világ egyik legjobb metalgitárosa. Sajnos meghalt, úgy tudom repülőszerencsétlenségben. Ezt a gitárt kimondottan az ő igényei alapján készítette a Jackson cég, de azóta sok más gitáros is szivesen használja, főleg metal stílusban. Például Kirk is.

------- her Valo,

Yoghurtnak igaza van, az 50 wattos erőlködő 200 wattos ládával is 50 watt teljesítményt ad le, de abban biztos lehetsz, hogy a ládát nem fogja széthajtani, mert az jelentősen főlé lesz méretezve teljesítményileg.

A Marshall Valvestate és a Laney fej közül szerintem a Laney az utóbbi választás. Nem azért mintha a Marshall nem lenne jó (sőt!), de a Valvestate sorozat csak vélig csöves cucc (mosfet). Ez a Marshall legolcsóbb, belépő szériája. A Laneyből jó vétel a Clip 100W-os fej. Ez ilyen régi ótvar kinézetű fej , de nagyon jó a hangja és full csöves.

Yoghurt
Az első sort nem nehéz tappinggal lejátszni.
Az az a technika, mikor a pengetővel (profik néha
egyszerre több ujjal) ráütsz a mondjuk 20. bunra
(mintha halapácsolnál) és lehúzod. Mint itt :
17h20p17 csak a 20-ra pengetűvel ütsz. Ilyen a
Metallica : One gyorsszólója. Egyik ismerősöm
elég jól tappel, és azt mondta, abban a szólóban
a lassab részeket sokkal nehezebb lejátszani,
mint a tappeset. Az alsóban is a 21 valószínű
tapp. Persze ez nem azt jelenti így egyszerű, de
így nem akkora gond, mert nem kell a kezet
odébbvinni , ráállhatsz a négy ujjal.(14-15-16-17)

Coine
Biztos jó, bár nem csak kinézetre kell menni.
Laney...én is hallottam már ezt a márkát.
Szólózás ? Sok sikert !

Coine
Jah, riffelek mostanában, bár még kezdő vagyok, de aspiráns 😊

Yoghurt
Láttam a TV-ben csákót, a flamenco-ból mutatott egypár etűd, hogy cvan ilyen, meg ilyen. Egyből elszált az önbizalmam. Egészen apróra zsugorodtam. 2x gyorsabban játszotta a felbontást, mint a Metallica One-jában a zúzás van egyhúron !
Ráadásul több újjal pengetett néha egy húr. És közben óraműpontosságal játszotta a basszust a hüvelykujjával. Eléggé kész volt.

Coine
Hö ?

Elektromos gitáron játszok, azon lehet szólózni, ritmusozni, riffelni stb. szal mindent

Coine
JAJA !
Neki kék és pontosan fordítva helyezkednek el !

Coine
Hát jah, de ott van lejjebb egy kép, csak pirosban, de így is jó :-)
Ez 1ébként a Nothing Else Matters klipből van :-)

Coine
Jaja 😊
Még a Ride the lightning túra alatt történt az eset 😊

Coine
Jah és ha már gitárosokról van szó, akkor ide is belinkelem ezt a képet :

3 gitárhős

Coine
Nemtom, de lehet, olyan, hogy a 2 egybe van építve, hm ?

Coine
Na végre találtam egy HASONLÓ gitárt !
Szal Kirké ua. így néz ki csak tiszta fekete, meg azt ő magának rendelte a gyárból 😊

Yoghurt
50

Coine
Kösz, tudom, 😊

Coine
Jackson Randy Rhodes Custom
ez az a gitár, nem találtam1enlőre képet.

Coine
Királyok a képek !
Kihagytál egy elég szp Jackson gitárt, hasonlít a 3 szöghöz, de kicsit csúcsos és fekete, Kirk is használja, majd keresek rólla képet.

Yoghurt
Lateralus : Örök Hála...

Na bazz lehagytam a tag-eket az utolsó kép beszúrásához. Szóval itt a nagyszerú Jackson superstrat formája:

Jackson SL1

----------Yoghurt,

Na igen, szóval a testek alakja is érdekel ? Itt sem túl hosszú a mese. Ezernyi gyártó van, de érdekes módon kb. egy kézen meg lehet számolni, hogy kik voltak azok a gyártók, akik egyáltalán kitalálták azt, hogyan nézzen ki egy tömör testű elektromos gitár. Nagyon sok egyedi kinézetű próbálkozás van és volt, de a mai napig legnépszerűbb test alakokat a két gitáróriás cég a Fender és a Gibson alapozta meg. A legtöbb gyártó ezeket a formákat másolja az 50-es évek óta. Ezen felül van még egy két gyártó, akik olyan egyedi kinézetű gitárokat gyártanak, amelyekről az első ránézésre már messziről megmondod, hogy ki gyártja. Ilyen pl. a korábban említett Paul Reed Smiths, vagy a Rickenbacker. Aztán vannak még olyan gyártók, akik a régi formákat továbbfejlesztve, új, modernebb alakot hoztak létre, ami olyan sikeres lett, hogy azóta azt is koppintják. A legjobb példa erre a Jackson cég.
Na itt van egy kis áttekintés az alapvető formákról: (a moderátor meg fog gyilkolni minket, emiatt a sok kép miatt)

Itt van a legismertebb elektromos gitár alak. Ezt koppintja a legtöbb gyártó. Ha egy kisgyerek kezébe ceruzát adsz, hogy rajzoljon elektromos gitárt, biztos, hogy valami hasonlóba fog bele.
A híres, neves Fender Stratocaster (röviden Strat), ami 1953 óta változatlan formában hódít:

Aztán itt van a bratyesz, ami 1951 óta rendkívül népszerű és gyakran lemásolt forma. A Fender Telecaster (röviden Tele):

A Fender gyárt még egy-két egyedi kinézetű gityót, mint pl. a Jazzmaster, ami elég népszerű, de nem szokták gyakran másolgatni így annyira nem ismert forma (viszont jellegzetes, messziről felismerhető😉
Aztán itt vannak a másik nagyágyú a Gibson cég jellegzetes formái. Ezeket is milliószámra másolják a többi gyártók.
A legismertebb talán a Gibson Les Paul. Ez is az 50-es évektől változatlan:

Aztán kicsit később kihozták az SG sorozatot. Ez is Les Paul lett volna eredetileg, de a névadó fickónak Les Paulnak nem jött be a kinézete, így rajta maradt az SG név, az alakja miatt, mert olyan mint egy S meg egy (kis) G betű. Nekem bejön...

Ki hinné, hogy a Gibson még az 50-es években hozta ki az Explorert. Akkor még híre sem volt semmilyen metal zenének. Kétségtelen, hogy főként a metalnak köszönhetően vált népszerűvé ez a forma és a gyártók már ugrottak is, hogy lekoppintsák, de ez az eredeti:

Úgyszintén több, mint 40 éves ez a forma, amit itthon néha "fecskefarkúnak" is hívnak. Szintén a keményebb zenék hatására lett népszerű. Ez a híres "Repülő-V", azaz Flying-V forma:

A Gibson is több egyedi kinézetű gityót gyárt ezeken kívül pl. Firebird, de ugyanaz a helyzet, mint a Fendernél, hogy nem annyira népszerű a többi modell, hogy tömegesen másolnák más gyártók.

Aztán egy jellegzetes márka, amit ezer közül is kilométerekről felismerni. Rickenbacker az egyik legrégibb és legegydibb gyártó. A Beatles énekese John Lennon egyik védjegye volt egy hasonló modell:

Megemlítek még egy gyártót, akik egy-két évtizeddel ezelőtt vették a fáradtságot és jócskán felfrissítették a népszerű Stratocaster alakot. Belenyomtak két brutális hangú dupla tekercses hangszedőt, egy fantasztikus új tremolórendszert, hegyesebb, hosszabb "szarvakat" és ergonómikusabb testet. Ha megnézitek, tisztára Fender Stratocaster, csak kicsit keményebb modernebb kinézettel. Ja, és a fejet se hagyjuk ki, ami szintén ezen forma egyik védjegye. A testet ezek után Superstrat néven csúfolták, a fej neve pedig Concorde:
http://www.jacksonmusic.net/Merchant2/graphics/00000001/jsl1.jpg
Rockzenében ezerrel nyomják a hasonló Superstrat gityókat. Például az itt kedvelt ESP leginkább a Les Paul, Superstrat, SG, Explorer alakokat másolgatja. Persze attól még minőségi gitárok.

Hát nagy vonalakban ennyi. Ezek a "nagyon" alap formák, amiket sok cég egy az egyben másol, némelyikek megpróbálnak egy kicsit átalakítani, de általában lazán felismerhető az "eredeti".

Coine
Nagyon királyok, csak az árak.....
NEm untattál senkit sztem, fasza erősítők ezek !

Coine
Hát jah, először fel kell tölteni egy tárhelyre (Freeweb,Extra,Nexus,Tár.hu,X3,Freesite,SG Upload stb. stb. stb.) és utánna belinkeled ide.

oldal belinkelése :

< a href=http://www.xy.hu >EZ A SZÖVEG LESZ KÉK< /a >

kacsacsőrök elől vedd ki a spaceeket.

Yoghurt
KÖsz szépen, de vannak más típusok is a tömöreken belül nem?
Megfigyeléseim szerint (saját elnevezések)
- Fender Stratocaster Coppintásokból rengeteg van (külsőleg)
- A "hokiütőfejűek" mint az ESP -k
- Amik nekem tetszenek a nevét nem tom, de jellemző, hogy a fején kétsorban vannak a tekergetők (mint az sg-n, és les Paulon) de a teste sem LesPaul sem Sg. Elég sok ilyet láttam Gibsonban is. Nem ismersz rá? (csak vicc volt)