Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ibor90
↓↓↓<#integet2>↓↓↓

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
mint látod nekem is, sõt Peetnek is nv-je van... sajna ez nv driver gond (ezeket a progikat quadrokra és firegl-ekre készítették, nem geforce-okra és radeonokra...)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Hassan B
Igen nVIDIA-m van... :@ Utálom ezt a VGA-t...
Amúgy úgy tûnik ez a dolog megoldja, de majd holnap kiderül, ha komolyabban elkezdem a munkát.

Köszi a segítséget!

][ &#1042;&#1040;&#1047; ][

Magnificat
nvidia karid van! 😄 a control panelben a manage 3d settings alatt csinálj egy profilt a maya-nak, és ebben állítsd be ezeket:
threaded optimalization (szál optimalizálás vagy hasonló) : OFF
Multi-display/mixed gpu acceleration: Compatible performance mode vagy Single display perf. mode
én emellett még a tripla bufferelést is kikapcsoltam, a trilinear optimalizációt, a force mipmaps-t, bekapcsoltam az error reportingot... jah, és úgy indítom el a maya-t, hogy csak egy moncsi van belõve, és ha bejött, akkor kapcsolom rá a windowsra a másikat is... (ez utóbbi megoldásra sajna csak mostanában szorulok rá, régebben nem kellett...)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Hassan B
Sziasztok!
Van egy kis problémám. Elõször 8.5-tel próbálkoztam, de olyan hibába botlottam, hogy kamera folyton "beragadt". Nem lehetett mozgatni, illetve lehetett,csak azt én nem láttam, csak egy képet ahol beragadt.
Elõször azt hittem hogy a program hibája, de nemrég kipróbáltam a 2008-at is és szintén ugyan olyan volt.
Ezután már picit kezdtem úgy érezni, hogy nálam lehet a hiba.
Valami ötlet, megoldás?

][ &#1042;&#1040;&#1047; ][

ibor90
a 25. tutor után már tudni fogod hogy mit hogy csinálj topológiailag...
én is úgy csináltam még 1. évben a tutorokat hogy csinállt vmit akkor pause és én azt 100% pontossággal utána csináltam..de ez utána topmult tehát simán amikor újjat mutatott akkor pause és megpróbáltam hgy megtudnám én is csinálni vagy kipróbáltam a toolt hogy milyen esetben hgy reagál
mostmeg már úgynézem hogy lindítom és ha simán playerben nézem akkor nyomogatom az elõrét amikor unalmas rész van vagy olyan hogy nem mutat újjat (általában ugye a tutorok úgy tanítanak hogy vmit cisnál...na most pl ZB-ben ez annyit tesz hogy 2 órán keresztül scluptol és közbe derül ki hogy mit hogy kell...na ezeket nézem én meg olyan 10-20 perc alatt) aztán a Digital tutorsos qouictime alapú cuccánál meg megfogom a csúszkát és szépen lassan végig húzom a videókon és ha volt vmi ami érdekel vagy a lecke címe alapján úgydöntök akkor azt megnézem rendesen...
de ezt még ne csináld mikor nagyon a tanulás elején vagy sztem

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Magnificat
a telepítõ mellett kell lennie egy isscript.exe-nek vagy hasonlónak, azt lefuttatod, és elvileg jó lesz
ha nem, akkor microsoft oldaláról le lehet szedni (talán valahol linket is adott valaki kicsit visszább... keress rá a fórumunkban)

berlinboy6329
Kösz,majd alkotok valamit akkor.mihelyst sikerül elinditani a telepitõt....Nem akarja..Azt irja a az isscript.dll fájlom régebbi mint ami a teleptõ elinditásához kell és frissitsem.Próbáltam oldalakat keresni,de amit találtam nem mond semmit..Mt lehetne csinálni?(Ám érdekes,hogy a dokumentmos install meg elindul)

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat
nincs azzal gond, ha az ember, amikor még nagyon kezdõ, akkor pontosan másolja a tutort... akkor van a gond, amikor az ember azt hiszi, már jól tolja, mert a 25. tutort is le tudja másolni 😊 szóval persze csináld a tutorok alapján (erre vannak), aztán mentsd át a tudást más, saját projektek létrehozásába... külön oktatóvideót nem hallotta még topológiáról, de nincs is értelme... innen-onnan össze lehet szedni a tudást, ráadásul semmilyen topológiai dolog nem egyforma mindenhol... ha van valami, ami mindenhol más, az a topológia 😊 persze vannak "szabályok", amiket célszerû használni, de ezek tényleg mondjuk egy organikus tutorból derülnek ki (pl edge loopok használata). Igazán elsajátítani sok képnézegetéssel, logikával és gyakorlással lehet. Hogy értem?
Képnézegetés: nézegess más emberek modelljeirõl wireframe-eket... ha animált karakter, nézd meg, miért deformálódik szépen az a könyök, miért csúszik jól ez meg az... miért választhatta ezt a megoldást... Pl ott a száj. Mint ahogy az emberi fejen általában, a topológia az alatta való izmoknak felelnek meg, és mivel a száj körül körkörös izmok vannak, így ilyenek az edge loopok is (így ha pl felhúzza a felsõ ajkát, akkor tud hova deformálódni szépen, stb...) Ha megnézel 100 profi emberi arc wireframe-et, akkor látod, hogy az alapjai mindnek ugyanazok, miszerint a száj és a szem körül körkörös a loop, gyakran az orr körül is, és végül ezek a darabok kerülnek összeépítésre... unorganikusnál ugyanez a helyzet... pl egy régies kõkapu ívét érdemes kiextrudálni egy görbe mentén (mint visszább volt is errõl egy teszt-timelapse videóm), a többit meg ebbõl kiépíteni... Csak azt a tanácsot tudom mondani, hogy ha elég sok jó képet nézel, érezni fogod, hogy hol feleslegesen sûrû, vagy épp nem elég sûrû a modelled topológiája, és ezen alakíthatsz kedvedre...
az új élek beszúrása azért oda történik általában, mert:
- bizonyos helyeken a forma nem egészen olyan, mint szeretnénk, pl túl szögletes, ezért beteszünk pár élt még, hogy ezt megtörjük
- feleslegesen túl sok az él, pl ha van egy kockánk, ami magasság mentén még 10 részre van osztva, de semmi más nincs rajta alakítva, akkor ugye felmerül, hogy ha az az él eltûnik onnan, akkor miben változik a modellünk formája? semmiben. Ha pedig nincs alakformáló szerepe, akkor nincs rá szükség
-egyik helyen túl sok az él, de nem szeretnénk ezt a részletességet végigvinni. Gyakran elõfordul, hogy pl egy kockába szeretnél beleépíteni egy hengert, a kocka oldala 4 vertexbõl áll, a hozzá csatlakozó henger meg 24-bõl... megteheted, hogy minden vertexet úgy kötsz be, hogy végigvezeted a komplett kockán, ekkor a szerencsétlen pár polys kockából feleslegesen kreálsz sokszáz polysat, hisz mint fentebb említettem, alakformáló feladata nincs... ilyenkor megteheted, hogy minden henger-vertexet bekötsz a kocka oldalának 4 vertexébe, igaz kapsz egy csomó háromszöget, de nem lesznek felesleges éleid, csak ott lesznek élek, ahol valami miatt kell...

áhh, nehéz ezt így magyarázni, csinálni kell, és ha csinálod, rájössz szerintem... legalábbis eddig mindenki, aki itt kezdte a maya-t rájött, és egyre tisztább, szebb topológiát alkotott... megoldás még az, hogy ha nem érted, hogy miért tett oda élt, ahova tett a videóban, akkor kimented azt a képet, berajzolod melyiket nem érted, és elmondjuk...

berlinboy6329
Hi all!

Újra akarom kezdeni a Mayázást...Folytatni a tanulást.Ám,azt mondtátok h a tutorok nem azért vannak h az alapján minden vertexet meg egyebet hajszálpontosan lemásoljunk,hanem hogy a különbözõ eszközöket megtanuljuk használni..Akkor azt kérdezném,hogy nincs valahol topológiával foglalkozó tutor?mert ha tutorokból akarok emgtanulni modellezni,ami nem azt a célz szolgálja amit cérok akkor velem van a baj.Az lenne a probléma,hogy nem értem h mikor a tutorban Split pol toolt használnak,vagy újabb edgeket raknak be,hogy az miért kell oda?Ilyesmi tutorra lennék kiváncsi,h miért rak oda ezt azt amazt és h hogy lehet egy meshbõl bonyolultabb formákat létrehozni.hogy mondjuk egy kockából h lesz emberi fej(nem ilyen tutort kérek hanem vagy lehet ilyenis de akkor magyarzza el hova és miért rak edgeket emg miegymást).

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

ibor90
mert vízszintes irányban jobban kihasználod mintha magasabb lenne a kép (én legalábbis igen)
én mostmár mindig wide-on fogom tolni az tuti

Magnificat
az ember látómezejéhez idomul (két szemmel inkább szélesebb csíkban látsz, mint magasban), ezáltal jobban átlátható, és kellemesebb a szemnek. A 4:3 tudtommal inkább az A4-es lapokra hajazott...

schorby
Miért fontos a 16:9?
csak általánosságba kérdem
mert ugye a 4:3 képaránnyal a az átló és terület aránya sokkal jobb
és sok helyen nekem jobban teccik.
Miért jobb a 16:9
azon kivûl hogy a filmek wideok
Magnificat
na jó, azért úgy néz ki majd egy Samsung 22" 2253LW-t fogok venni 😊

Magnificat
azért javaslom, ha tudod, próbáld ki elõtte milyen duállal, mert tényleg vannak, akiknek inkább zavaró mint effektív...
amúgy én is a tiédhez hasonló moncsit akarok (90% hogy samut, talán 2243-asat vagy 53-asat, majd ha meglesz a pénz, utánanézek milyet vegyek... addig kár fájdítani a szívem 😄)

Peetmaya
hát az a monitor, amit én kinéztem magamnak sajnos 1 millába kerül, 30"-os samsung monitor. Azt hiszem egyelõre max azt forgatom meg a kis fejemben, hogy veszek még 1 ugyan ilyet, mint ami most van. Samsung SyncMaster 223BW. Ez is nagyon jó, imádom, de a dual mayazás nagyon jó lenne😄

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
én is maya-ztam már 1024-ben is 14"-on (ott szoktam rá arra, hogy csak egy viewport legyen a képen, semmi más, minden más hotkeyrõl), ennek ellenére, ahogy kényelmesebb 22-es tft-n tolni az anyagot, úgy jó még nagyobban is (nem kell annyi dolgot ki-bekapcsolgatni), de persze már egy moncsival is jó, és értem én, hogy van, aki nem is szeret kettõt nézni... én már megszoktam 😄 (meg lehet úgy mayazni, hogy a szobatársaknak kiteszek a másikra valami filmet, had örüljenek, én meg tolom a dolgom 😄)

Magnificat
már két különbözõ méretûvel sem rossz a dolog (én anno 21+14"-al toltam 😄), de két 19-essel jobban el tudok merülni benne, mint a régi felállással... Nem zökkent ki a felbontásbeli különbség meg hogy a nagynak a képernyõ felsõ felétõl tudok csak átmenni a kicsire... Nekem sem egybõl 2 22-esem lesz, egy tuti, a másik akkor, ha összejön a 3-4 melómból legalább egy fizetés 😊 vagy ha sikerül spórolnom rá (de inkább fizessék ki a melókat 😄)

24"-ban általános már a 1920-as natív felbontás, de láttam már 22-esben is, sõt 24-esben is 1650-est...

Garou
Én most váltottam, a jó öreg 17" lecseréltem 22" widescreen-re. Pisi k@ki egybefolyt, mikor elõször megláttam rajta a Maya-t. Most, hogy így mondjátok, lehet be kéne kötni mellé a régit is, biztos jó lenne. A puding próbája az evés.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

ibor90
biztos igazatok van, de én akkor is jobban szeretem itt magamelõtt tudni a dolgokat úgyis általában 1 dolgot csinálok 1xrre...mayaban én elférek így outlinerrel mindennel (csak akkor kapcsolom be ha kell) ha meg ref kell akkor meg hát istenem azért szélesvásznú hogy eg képet odatudjak rakni a maya vagy ps mellé ha nagyon kell
de ez csak én vagyok
amúgy honnantól van 1el nagyobb felbontá? 24"?

Magnificat
imp-el értek egyet, térbõl sosem elég 😄
A 22-es is 1680x1050 (tehát ez 3360x1050 lenne 😄). És mire is jó? említettem már... Már maya-zni is jó (persze ha nem bugos), pl egyik moncsin a maya a modellel, másikon egy outliner, meg hasonló ablakok, amiket az ember sokat használ + referenciaképek! Mióta 2 monitorral tolom, marha idegesítõ, amikor csak egyen tolom, és alt+tabozni kell , hogy lássam a ref. képet. Másik nagy elõny, amit tapasztaltam duál monitornál, amikor egyiken van a Maya, benne a modelleddel, másikon meg a PS, benne a textúráddal... megcsinálsz egy-két akciót és beállítassz 1-2 mel scriptet, és máris ott tartassz, hogy fested a textúrát, lenyomsz két gombot, és máris láthatod maya alatt frissítve a modellen, alt-tabozás nélkül... emellett ps-ben is az egyiken felstheted a textúrát, a másikon meg nézhetsz ref. képeket, vagy épp textúra gyûjteményt, amibõl a kellõ dolgokat ollózod össze... soroljam még, hogy hol lehet hasznos? 😄 (nem is említve a programozásnál, amikor tényleg minden pixel hasznos tud lenni 😄

Nekem soha nem elég a hely....😄 tõlem lehetne 5 monitor is akkor is keveselném 😄, bár akkor már a keresés lassítana 😄

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

ibor90
az má túl sok....sztem felesleges
max ha már nagyon kennéd vágnád akkor igen de sztem...na mind1 nem az én dolgom nekem ez a 20"-os wide tökéletes
nem tudom hogy a 22"-es már feljebb van e felbontásban, mert ez 1680x1050-en van rendesen ha az már egyel nagyobb akkor talán még 1 olyan beleférne de már 2-t én nem szeretnék

Magnificat
majd a 2x22"-on ! 😊

ibor90
én még régen kipróbáltam hogy mi van ha kilépek belõle és miután láttam hogy az az MR utána nem is foglalkoztam vele...
nem elfér amúgy?

schorby
A sok év alatt egyetlen egyszer se merült fel hogy kikapcsoljam az output window-t.
XD
mondjuk ha nem lépek ki belõle akkor ott marad a tálcán (:
ezt az output window -t nem lehet valahogy lelõnni rendereléskor? kezd idegesíteni (:
Magnificat
én passzolom

Wearwolfff
Sziasztok mindenki!

Tudnátok nekem pár oldalt mondani ahol ingyenes paintfx brusht lehet fellelni?
Elsõsorban növények: fák virágok füvek.
Highenden elég gyér a kínálat.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

rooney8
Nekem se volt, nekem kellett megkeresnem (hú, de mennyit szarakodtam míg megtaláltam 😊 )

Hát nem tom... Mindenesetre kösz 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
nekem a dvd-jén volt olyan isscript, amit lefuttattam elõtte, mert nálam is kérte... aztán felment (ergo nézd meg a többi exe-t is a telepítõ dvd-n)
Rooneye: lehet ez van helyette... Az újabb maya-k a smootholást inkább subdiv-ben végzik, mint polyszám emeléssel. Pontosan nem tudom, manapság milyenek erre a lehetõségek, mert még mindig nem használok smoothot, maximum subd-t ha nagyon kell, de eddig sosem kellett 😄
én még mindig a toljunk bele több polyt, és soften-hardenezzük meg híve vagyok 😄

rooney8
Innen töltsd le valamelyiket 😊 Vagy a InstallShield 2009 InstallScript Objects vagy valamelyiket innen... De kb az elsõ 7-be benne van. Már nem emléxek, hogy melyiket kell letölteni...

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

berlinboy6329
Hi sll!

fel akarom rakni a Mayát de a nyomi nem akarja.Inditom a telepitõt aszondja,h régebbi iscriptem van mint ami az installhoz kell.Honnan szedjek olyan iscriptet amivel megy?

Sziasztok
Visszatérve a magyar cégek viselt dolgaira. Sajnos nagyon igaz, hogy a híres magyar mentalitás mindenhol megvan. Pl stormnál a létszám azért lett szépen feltolva, hogy el lehessen adni, kb 50 ember megtudta volna azt a melot csinálni, amit kb 120 vagy mennyi csinált. Anno mikor dolgoztam nekik, láttam mi ment, beszéltem a graf vezetövel fél orát, addig a melttünk lévö gépnél a jomunkásember semmit nem csinált, egy szemét kupacot forgatott max ban, szoval termelékeny volt ö is 😊 de ez sajnos általános volt, az hogy eladták és az uj tulaj becsödölt, az külön pech. Black Hole rol konkrétat nem tudok, csak annyit, hogy ott is a vezetöség szurt el valamit, ezért kellett elküldeni embereket. Szoval elég fura a magyar ipar, aki elkezd dolgozni az sajnos tapasztalni is fogja.
rooney8
Hali!

Megint kéne egy kis segítség 😊 Na szval van ez az eszköz (vagy nem tom hogy hívják), de az újabb Maya-ban sehol sem találom... Van egy olyasmi, hogy Subdiv Proxy, de ez nem az... Hasonló, de nem az. Ötlet?
(nem tom mennyire látszik)

polgi
Nem éppen hülyeség a felvételi a MOMÉn , és a többi mûvészeti egyetemen, és nem is gimnazistákat keresnek 😊, mégis mire mennek azzal, hogy ötös voltál matekból? <#vigyor> Ahogy írtátok,ha nem mûveszeti középiskolába jártál akkor rajzszakkör stb. Szal ezekkel a "szarokkal" nézik meg az akalmasságod nem pedig azzal, hogy milyen ügyes volt az ember az érettségin. De sose késõ elkezdeni<#vigyor4> A 3dt-egyébként még csak most akarják bevezetni az oktatásba a momén.

lol 😄

Peetmaya
nem, kérlek szépen a rántás lisztbõl olajból és néha hagymából meg pirospaprikából (esetleg fokhagymából) áll!

ibor90
az a foghúzás 😊

gyorsan kell 😊 egy rántás az egész 😊

speciel rendes rajzaimat otthon õrzöm, de majd ha hazamegyek nosztalgiázom egyet és bescannelek párat 😊
egyébként szó szerint ahogy mondod, simafüzet->vonalas füzet->négyzetrácsos füzet 😊

schorby

én tavaj elõtt rajzolgattam de nem sikerült egyenes vonalat húznom emrt remeg a kezem sajna:
gyûrt papirdobozok
Magnificat
én is szoktam mostanában rajzolgatni füzetbe, próbálgatok golyót, hengert és hasonlókat árnyalni... van amikor sikeresebben megy (pl valószínûségszámítás és matematikai statisztika elõadáson és gyakon), és van, amikor kevésbé (pl Fizika II-n) 😄

Peetmaya
vettél egy sima füzetet és csináltál belõle vonalasat aztán négyzetrácsosat?😄
Tudsz mutatni pár rajzot, amit te csináltál?

hát igen, volt gimis osztársam pl mindent a kútba dobott és napi 9-10 órákat rajzolt 2 éven keresztül, mondván dupla vagy semmi, de felvették az iparmûvészetire 😊

Rajzolás terén én magamat képzem, elõszõr pl semmi mást csak egyeneseket rajzoltam tonna számra. Aztán mikor mellé tudtam már állítani egy vonalzót akkor rátértem a körre...ellipszis...stb
Aztán jött a tónusolás, aztán a drapériák.....lehet önállóan is csak kell hozzá lelkierõ vagy vmi motiváció.

Én is képzõre készültem.De iszonyú volt a túljelentkezés (ezernél is többen a 20 helyre)így tanárképzõ rajz szak lett belõle-fõsuli közben már bedolgoztam kiadóknak és azóta is megvan a napi 4-8 óra rajzolás.Csak"tanár " lettem ,de olyan munkák is bejönnek aminek egy képzõt végzett is örülne.Az iskola egy dolog-de a folyamatos rajzolás ezen a területen a legfontosabb.A tanár a kezdeteknél kell hogy megtanítsa hogyan lásd a saját munkád és hibáid,hogy tudd javítani.Késõbb már önállóan is tudsz haladni.

Peetmaya
Ez az egész attól függ, hogy általános iskolában, illetve középiskolában milyen magán aktivizációban vettél részt.
Én annak idején általános suliban kb 1 évig jártam úgynevezett rajz szakkörre. Marhára élveztem, kijártunk minden felé és nagyban rajzoltunk szénnel, próbáltuk elkapni a perspektívát, télen meg agyagból próbáltunk gyurmázni valamit.
Az volt a gond, hogy az egész kb 1 évig tartott, mert beszüntették az egészet mondván, hogy nincs rá pénz. Lehet azt kéne amúgy, hogy elmenni egy rajztanárhoz. Magamtól sajnos nem vagyok elég szorgalmas, hogy megtanuljak rajzolni, pedig állítólag túlnyomó részt ez is gyakorlás kérdése.

Garou
Haverom is úgy ment mûvészetibe, hogy már volt pár kisebb kiállítása a gimi alatt.

Vannak páran, akik már 18 év alatt tudnak ilyet, mert egyszerûen tehetségesek, és megrajzolják maguktól. Persze nem feltétlen profi szinten, de azon meg a képzés segít.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
hmm... hát nem tudom... könyvek? 😄