182154
  • fazerus
    Nesze fanyalgók, party mód tiltók :D
  • Stockbauer33 #174336
    Banner
  • mcmoha
  • ToxiMaxi
  • ToxiMaxi
    Az embereket kevésbé érdeklik a racionális dolgok...
  • Magnum PI
    Szóval kaptak pár titok infót, és hirtelen, pár futam alatt tudta is úgy módosítani a Renault a saját motorját aminek közi sincs a Merci erőforráshoz, hogy az egyből 4-5 helyett hozott nekik? Hát persze, a motorfejlesztés már csak így megy.

Véletlenül sem lehet az h simán jól működik az autó ha kis leszorító erő kell csak? Vagy esetleg a hideg időt kezelte jobban.
  • mcmoha
  • AnuluWork #174330
  • AnuluWork #174329
    Kis érdekesség, pár új infoval. :)

Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2020.09.04. 09:06:51
  • AnuluWork #174328
    "Az olasz újság szerint a Mercedes vezérigazgatója, Ola Kallenius beszélt a Renault új vezetőjével, Luca de Meoval, és a beszélgetés során arra jutottak, hogy a Forma-1 érdekében jobb lenne, ha dobnák az ügyet. Ez azonban nem minden, ugyanis a Mercedes érdekéért, hogy minél hamarabb véget érjen az ügy, kompenzálásként a Renault-nak titkos információkat adtak át a Forma-1-es motor optimalizálásával kapcsolatosan. A cikk ennek tudja be a Renault hirtelen teljesítményjavulását, a franciák a 4.-5. helyen értek célba a Belga Nagydíjon, Ricciardo még a leggyorsabb kört is megfutotta. A Mercedes ezen felül nem akar feszültséget a két cég között, akik az autóiparban egyre szorosabban működnek együtt, többek között az A-osztály számára is a francia cég szállítja a motorokat."
  • AnuluWork #174327
    Nem Clairen múlt, de sokat hozzá se tett. Az a számláján, hogy összeveszett Paddyvel. Nem értettem miért. A csúszás a gyáron múlt, nem a tervezőn, de kurvára miatta ment el a pasi.
  • HTS s3rg1nh00
    mert az időmérős módok 1-2-3 tizednyi előnyért cserébe jelentősen rövidítik a motor élettartamát.most,hogy ezt betiltották,5 időmérős körért cserébe 25-öt tudnak versenyen gyorsabb módban teljesíteni,mivel egy mód lesz engedélyezett ezért ezt számokra csak a mérnökök tudják váltani,de pl.Spában ahol 44-ből 38 kört kímélő strat 10+ban töltött a Merci,most használhatnak helyette strat 7-8at ami jelentős gyorsulást eredményez (1-est sosem,2-est a Q3-ban használnak,versenyen a max. a strat 5-minél magasabb a szám,annál erőforráskímélőbb a mód)
  • RatBaG #174325
  • ToxiMaxi
    Végre Claire eltűnik és elkezdhet felfelé emelkedni a Williams.
  • mcmoha
    Az Olasz Nagydíj után a Williams-család távozik a Forma-1-ből
  • mcmoha
  • AnuluWork #174321
    Ez jó beszólás volt:
    "He should have ***** let me pass not push that much!" :D

Grosjean volt ugyanilyen, mint Giovinazzi. Minden áron le akarta győzni Kimit, aztán általában a falban végezte.

Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2020.09.03. 10:37:08
  • PLaci #174320
  • Magnum PI
    "Toto Wolff azonban eléggé magabiztosnak tűnik azzal kapcsolatban, hogy nemhogy teljesítményt vesztenek a versenyen, hanem egyenesen jobbak lesznek, mint eddig."

Nem félek attól hogy ez komoly izgalmakat hozna, de azért ez elég hülye nyilatkozat. Ha ez így lenne akkor miért nem így csinálták eddig is?

Szerintem a következő pofon most fog jönni a Mercitől mikor a partymód nélkül majd 2 másodpercet adnak a mezőnynek időmérőn.
  • HTS s3rg1nh00
    végtelenül kellemetlen,amikor egy 1:0-ra elvesztett focimeccs után a világon a legnagyobb befolyással bíró csapat nem önmagán kezd dolgozni,hanem az erejét arra használja,hogy az 5 kapu mellé menő lövésük miatt a kapu méretét növeltessék meg,hátha akkor legközelebb ők nyernek 5:1-re.
  • AnuluWork #174317
    Ferrari vs Mercedes
  • HTS s3rg1nh00
    a Ferrarival az a baj,hogy a motortrükkjük miatt ami +60-70 lóerőt jelentett,telibekakilták az autó aerodinamikáját és a leszorítóerő/hatékonyság vonalat.nem lesz meglepő,de pont a Mercedes az ellenpont: azonnal reagáltak az időmérős módok betiltására aero részen,az f1.com-on cikk is van róla,az első bikaszárnyak már Spában átalakultak és ezzel együtt az oldalsó terelőlemezeket is átgondolták,ha ez nincs Max már itt sokkal közelebb lett volna hozzájuk.
  • molnibalage83
    Ha azt nézem, hogy úgy 24 évig követtem azért rendszeresen a futamokat, akkor abból a 24 évből alsó hangon a fele dögunalmas volt.

Nálunk a program vasárnapi ebéd után nézés, bealvás volt rajta. Kivéve, ha Palik üvölteni kezdett, arra felébredtünk.

Az utolsó F1 futam, amire úgy ültem le, hogy "ok, megnézem" a 2014-se szezonnyitó volt. Bealudtam azon is az eredményhirdetésre ébredtem fel...

Azóta kb. akkor látom, ha éppen társas / családi eseményen a háttérben megy...
    Évi pár futam. Mondjuk volt, amikor sikerült éppen jót látni.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.09.01. 12:37:02
  • AnuluWork #174314
    "Hamilton saját elmondása szerint pontosan tudja, milyen érzés manapság F1-es szurkolónak lenni, hiszen ő is nézte a versenyeket, amikor Michael Schumacher uralta a mezőnyt. „A mostani szurkolók nevében nem beszélhetek, de én is átéltem néhány korszakot. Például tudom, milyen volt a Schumacher-éra. Tinédzser voltam akkoriban. Felébredtem, ettem egy szalonnás szendvicset, megnéztem a rajtot, lefeküdtem aludni, majd felkeltem a befutóra. Manapság ugyanezt tenném."
  • Alexease
    Az F1 nagyreszt csapat-verseny, amibe minden beletartozik: tervezes, vezetok, auto, motor, szerelok, mernok, stratega, pilota stb.

Es ebben, meg ha sokaknak nem is tetszik es/vagy unalmas, a Merci a legjobb. A Mercit leszamitva, az osszes csapatnal folyamatos "kaosz" van: csapat eladas, csapatvezetes kaosz, pilota cserek, motorbeszallito valtas, frusztalt pilotak, penztelenseg, buktas "fejlesztesek" stb. A Merci az egyetlen, ami evek ota atom stabil. A mezony elso harmadaban minimalis a kulonbseg, idomeron-versenyen a Merci mogott 1% alatt van, a legtobbszor 0.2-0.5% (legjobb kor vagy teljes versenytav lefutott idokulonbseg).
    Es igy, hogy a Mercit leszamitva minden csapatnal min. 2 "kaosszal" kuzdenek, nem is nagy a lemaradas:)

A Renault es McLaren fejlodesen latszik a legjobban, mennyit szamitott, hogy 3-4 kaoszbol csak 1-2 maradt.
    A Ferrari az, aki nem megszuntet, hanem lecserel 1-2 hatranyos reszt 1-2 masikra (pl. lett egy motivalt Leclerc-juk, de melle egy frusztralt Vettel es "szar" auto). Es az auto sem biztos hogy ennyire szar: ha RedBull/Merci szintu csapat-munka lenne, tuti elorebb lehetnenek.

De igazabol az F1 erdekesseget ezek a hatter dolgok es kaoszok adjak, ezek kellenek hozza, hozza tartozik. Pl.: egy x. helyen levo pilota a versenyen nem azert erdekes, mert "annyit tud", hanem mert aki koveti az F1-et, ismeri a sok eves csomagot is amit "magaval cipel".

Az F2/F3 akcio-mozifilm, az F1 sitcom/szappanopera/tv-sorozat;)
  • Magnum PI
    Szerintem a magas guminyomásnál simán mellényúltak. Én mernék rá fogadni ha megismételnénk a versenyt nem jönne elő újra a probléma.
  • b-type
    Sztem még mindig az erőforrás a leghatékonyabb, jó az autó is kétségtelen, jó az egész batyú. De annyira kompakt, erős és hatékony az erőforrás hogy onnan szedik le a legtöbb előnyt, gyengeségük pedig az autó koncepciójában van, alacsony rake, hosszú test...ahogy megemelte irrelisra a guminyomást a Pirelli egyből akkora szívás jött hogy ajaj. A gumikezelésük még mindig nem tökéletes. Míg a többi, magasabb seggű autó szélsőség körülmények között, vagy extrém guminyomás mellett jobban ellavíroz.
  • Magnum PI
    A Mercinek nincs egy dolguk amiben sokkal jobbak mint mások. Mikor Ferrari erőre kapott egyből mondta Hamilton is hogy irreálisan erősek a Ferrarik. Hasonlóan irreálisan erős volt a kanyarsebessége a RBnak mikor volt befúj diffúzor. Ezeket a csapatok egyből látják és óvnak is.

A Merci egyszerűen mindenben jobb, de csak egy kicsit és ez adódik össze nagy előnnyé. Most nem tudnak betiltani sem semmit hogy kicsit visszafogják őket mert nincs semmilyen nagy trükk a teljesítmény mögött.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2020.08.31. 13:44:29
  • molnibalage83
    Egy kis kiegészítés. A Tesla nem gyalázott le senkit és semmit. Max. a média fújta fel annak.
    (Még az is benne van, hogy összedől az egész...)

Az viszont kicsit mókás, mikor pár hónapja írtam, hogy Ferrari nem az F1 legeredményesebb csapata, akkor én volt a hülye. Ez, amit most látunk ez volt a Ferrari 10+ évig majdnem régen. Az MSC éra volt az anomália. Most csak egy kis időutazást látunk a 80-as évek vége és '90-es évek elejére, csak nem a középszerű, hanem a legsötétebb korszak tája.

Persze lehet jönni, hogy akkor 2-4. helyen voltak konstruktőriben, csak az előttük levőkhöz képest 1/3-1/4 vagy 1/8-ad annyi pontot gyűjtöttek. Most kb. ezt látjuk pepitában és a pontrendszer miatt a kicsit könnyebben ott van, de lényegben ua. Két nagy csapat elől, tőlük fényévekre a Ferrari és 1 kicsebb csapat még talán lehet az F. előtt. A kicsapatok felett voltak alig egy fél szinttel... A mai pontszámítási rendszer miatt a pontszám relatív.

Ez 1992. Igaz, hogy nem 5. hanem 4. volt év végén, de a pontszámok.
  • b-type
    Nincs Mercedes-FIA összefonódás...van viszont FIA-Ferrari paktum...
    Ami nincs azt persze lehet feltételezni, és ami meg viszont ténylegesen van, arról meg nem tudomást venni..
    Az hogy a Mercedes csal azt imádná a Red Bull, imádná a Ferrari, a Renault, a Honda...a nézők..de nincs semmi. ..hiába feltételezel FIA- Mercedes összefonódást, ez még nem gátolná a csapatokat abban hogy óvást kezdeményezzenek, ha találtak valamit, márpedig ahogy a Ferrari-t megóvták, úgy megóvnák a Mercedes-t is, ha találnának náluk bármi gyanúsat....mindenhol emberek dolgoznak, mindig van valaki aki hajlandó kotyogni. Mégsincs semmi. Márpedig amíg nincs semmi addig nincs semmi.
  • mcmoha
    Állítólag hozzájutottak a tavalyi Ferrari motor terveihez.
  • Magnum PI
    "Az nem normális, hogy azonos szabályrendszerben a mercedes 4 kör után már szinte lekötrözi a mezőnyt"

A világ pedig már csak ilyen. Erről szól egy verseny, hogy azonos szabályok között ki a legjobb. Most a Merci a legjobb és ennyivel jobb. De ez nem csak arról a kis csapatról szól aki ott van TV-ban hanem arról a másik 1000 emberről is a szervezetben.

Ferrari pontosan mutatja mennyire számít a szervezet hatékonysága. Az a nem normális, hogy annyi pénzzel és háttérrel a Ferrari erre a szintre jutott.

Az nem volt normális, hogy egy energiai ital gyártó éveken keresztül a bucira verte az autógyárakat akiknek több évtizedes tapasztalta volt. Most egy kicsit helyreállt a szomorú rend azzal, hogy egy a precízségről híres német mérnöki munka és szerveződés bizonyul a legjobbnak ebben a végtelenül optimalizálsz sportban.

És egy kis off-topic, hogy az sem normális, hogy a Tesla pár év alatt agyon gyalázta az összes autógyártót. De megette mert szervezet szintű problémák vannak a régi gyártóknál. Ha akartak sem tudtak volna reagálni. Most megkapták a pofont és meglátjuk mire jutnak.

A lényeg hogy ahol már nem egy maroknyi csapatról van szó bejön a szervezeti hatékonyság. És a F1-ben már rég nem maroknyi csapatok vannak. A költségvetési plafon tényleg segíthet de annak meg szerintem évek kellenek, hogy kiforrjon és lezárják a kiskapukat amik a csapatok az elején durván ki fognak játszani.
    .

Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2020.08.31. 11:50:48
  • adam46
    Mintha a Red Bull, vagy a Merci soha nem mókolt/vagy még mindig mókolna valamit. Álszent banda, ez a sport erről szól.
  • simonl #174304
    Azért ismerve a Mercedes és FIA összefonódást, hagy feltételezzem már, hogy a Mercedes is "mókol" valamit.
    Csak valamiért náluk ez nem csalás, nyugodtan használhatóak a FIA által meghatározott időpontig.
    (pl. 2018 -ban a "bordázott" felni, idén a DAS)
    Nyilván a többi majd csak évek múlva fog kiderülni, amikor az érdekek már más elvek mentén mozognak.
    Bár ahogy most kinéz, már most sem érdekel senkit. Mindenki F2 -t néz.
    Az nem normális, hogy azonos szabályrendszerben a mercedes 4 kör után már szinte lekötrözi a mezőnyt.
    A Ferrarinál nyilván a vezetőségnél kell kezdeni a takarítást.
  • ToxiMaxi
    Renault hozott erre a versenyre valami újítást vagy mi az oka ennek a kiugró szereplésnek?
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2020.08.31. 08:51:34
  • b-type
    ..csak ugye nem csak a végeredményből kell kiindulni, gyakorlatilag mindenre hatással volt, eleve máshonnan rajtolt volna a csapat és így más lehetőségekkel...és nem csak itt más pályákon is.
  • pr3cious
    Ez miről beszél? Tavaly max simán a gumifalban kötött ki közelébe se voltak a győzelemnek, idén meg a lesajnált Renault került eléjük.
  • b-type
    Red Bull: Ennyit tud a Ferrari, ha legális a motorja…

A Ferrari spái mélyrepülése megmutatta, mekkora előnyt jelentett nekik a tavalyi – már betiltott – motortrükkjük. A Red Bull utólag meglopva érzi magát.

„Ez az egész keserű szájízt hagy maga után. Mindenki levonhatja a maga következtetését a Ferrari jelenlegi teljesítményéből. Ezeket a versenyeket tavaly nekünk kellett volna megnyernünk. Most mintha olyan motort használnának, aminek a teljesítménye nagyon eltérne a tavalyiétól” – füstölgött a Red Bull-főnök.
  • Botond #174299
    Ferrari szépen tartja az 5. helyet a konstruktőri versenyben, még mindig van két egész pont előnyük a renault előtt, csak a következő versenyen fognak visszaesni a 6. helyre!
  • mcmoha