182279
  • Totti5
    Ez a Kimi mögött álló emberek érdeme akik maximálisan kiszipkázzák a nevében rejlő lehetőségeket.
  • G_ArchAngel #109776
    ne reagaljunk, kerlek, amig nincs hazigazda - a sas sem kapkod a legyek utan...
  • Norbi1990
  • Falcon83
    Meg lehetne ezt is oldani, normális hátsó szárnnyal, diffúzor helyett szívóhatás használata. Egyből jobb lenne a helyzet. Vagyis jobb lesz mert 2013-ban elvileg ezek mind jönni fognak.
  • Falcon83
    Lol akko lehet én is akoholista leszek, ha ezzel ilyen jól lehet keresni :D
  • desigo
    Räikkönen még mindig többet keres, mint Alonso
  • Norbi1990
    Van, csak nincs hatása.
    Kevesebb levegőt fog kapni a hátulról jövő kocsi, viszont az első autó olyan áramlatokat kever amitől nem gyorsul jelentősen a hátul lévő.
    Ezen a képen látszik:
  • Totti5
    Régen az volt hogy az autók közt nagyok voltak a különbségek. Az RB most is jobb mint a többiek, de azért messze nincs egy olyan előnyük mint anno amikor a Ferrari lekörözte a mezőny 60%át... ilyet már rég láttunk hogy a 8. helyen levő kört kapott.
  • TomSolberg
    olyan nincs hogy nincs szélárnyék.
  • Dietrich
    ez így van..
  • Norbi1990
    Akkor kb semmit nem jelent ez a statisztika mivel korábban 80as 90es évek elejébe nem voltak sokat a boxutcába tankolni meg kereket cserélni.
  • Dietrich
    konkrétan mikor bevezették a barázdált gumit, akkor szüntették meg a szélárnyékot is a diffuzorral meg egy elennel a hátsó szárnynál.
    Utóbbi és a barázdált gumi már nincs de szélárnyék továbbra is hiányzik a F1-ből.
    Minden más szériában van anélkül előzés sincs.
    Azt nem tartom előzésnek mikor egy Red Bull előzi a HRT-t..
  • Nightt
    A boxuccai elozeseket is beleszamoltak sztem.
  • Count Adyn
    Szerintem a Pirelli nagyon jót tett a versenynek, a KERS is elmegy, amin változtatnék hogy a DRS-t bárhol lehessen használni, de aztán 3 percig sehol:D
  • Norbi1990
    Hát a TV-be nem úgy látszott hogy annyi előzés lett volna.
    Ez csak a versenypályán történt előzések vagy a boxba történt(amikor pitelnek és közbe a pályán megelőzik) előzésekkel együtt van?
  • madmanic
    "És annyi volt az előzés, mint még soha; legalábbis az elmúlt harminc évben, amióta statisztikákat vezetnek erről. A száraz versenyekre tavaly átlagosan 21.3 előzés jutott, idén azonban az első háromra kis híján ennek a háromszorosa: 56.7. Ez jócskán felülmúlja még az 1984-ben beállított, 43.2-es rekordot is."

Csak nem az előzési zónákban végrehajtott rendkívül izgalmas kikerülések dobták meg az átlagot?

A cikkíró le is vonja a konzekvenciát: "

Tehát a szabályalkotók új trükkjei - a gyorsan elkopó gumik, a dönthető hátsó szárny, a feltámasztott KERS, a dupla diffúzor száműzése - megannyi elvetélt ötlet után végre fényes sikert arattak."

Mert mint tudjuk, javult a statisztika... HALLELUJA!

Örülünk, Vincent..?
  • Nightt
    Sajnos nincs igazad, mert a vonatozas legfobb oka a szelarnyek. Ez ma mar teljesen mas szelarnyek, mint anno. Ezeknek az aotoknak sokkal fejlettebb az aerojuk es olyan legaramlatokat csinalnak ami a hatul halado elso szarnyanak a leszoritoerejet jelentosen csokkenti ha 1 mp-en belul autozik. ezert hiaba gyorsabb sokkal, nem tud eleg kozel kerulni a kanyarban, h a kovetkezo fektavon kifekezhesse es elozzon. Ahoz, h DRS nelkul is sok elozes legyen nagyobb mechanikai tapadas kene, szelesebb gumik es sokkal kissebb hatsoszarny es diffuzor (talan ez a legnagyobb vetkes).
  • repvez
    Azonkéne elgondolkodni, hogy régen mi volt amikor még voltak elözések.Csak a szintiszta motorerő és a jó kasztni, semmi csoda szerkezet vagy hogy korlátorták volna az elötte haladod a védekezésben vagy csak egy kijelölt szakaszon lehetet volna használni a dolgokat.

Régen ha ugy itélte meg a pilota hogy el tud menni akkor beprobálkozott eröböl.
    Mert ha látványosabban gyorsabb autó és mégis vonatozik ott nem a szabályokkal és a szélárnyékkal van a baj, hanem azzal, hogy a csapat nem engedi, hogy egy rizikosabb helyzet miatt kiessenek és pénzt veszitsenek, ez a fő probléma .
    Ez ugyan az mint nálunk a fociba,(nb1 és válogatott) ha mindenki megkapja a pénzét bármi is törtéik a pályán akkor nem hajtanak ugy mint mikor azért játszik valaki mert motivált a jó eredményre.
  • vass17
    Nagyon jól van ez, ki szeret vonatozást nézni. Mi van akkor, ha a kanyargós részen nincs előzési pozíció, az egyenesben pedig lassabb vagy az előtted haladónál (lásd. tavaly utolsó futam, a Renault nem lehetett megverni végsebességben, szélárnyék nélkül gyakorlatilag semmi esély "kikerülni"....)
    Végre láthatunk előzéseket és ezek igenis valósak, Msc is képes volt egy ideig tartani Alonsot... Egyébként akit megelőznek, nyugodtan visszapróbálkozhat, nem tudom, hol itt a gond..
  • G_ArchAngel #109758
    Errol ki tehet?
  • madmanic
    halkan megkérdezném, hogy Hamilton mennyit is csatázott Massával..?

Körök számában kifejezve meddig is tartott az a látványos csörte..?
  • madmanic
    mondom: NEM ÉRTEK VELE EGYET.

engedjétek már meg, hogy legyen saját véleményem.. kösz.
  • G_ArchAngel #109755
    "Noha kétségtelen, hogy akadtak olyan helycserék, amelyek a nagy tempókülönbség miatt szinte automatikusnak tűntek, a többségük nem ilyen volt. Fernando Alonso, hiába voltak 6 körrel újabbak a gumijai, hiába nyomkodta buzgón a DRS gombját, 8 keserves körön át küszködött, mire sikerült elmennie Michael Schumacher Mercedese mellett. Hamilton az utolsó 15 körben hármat is előzött - köztük Nico Rosberget, akinél pedig nem voltak frissebbek a gumijai -, de egyiket sem a DRS-zónában. Igaz, a dönthető hátsó szárnynak nem kizárólag ott volt szerepe, mert lehetőséget adott rá, hogy ha valaki nem is kerül vetélytársa elé a hátsó egyenes végén, közel maradjon hozzá a hajtűkanyarban, és a célegyenesre ráfordulva újabb támadást indítson ellene. Hamilton így előzte meg például Felipe Massát, látványos csörtébe bonyolódva vele. Mindegyik manőveréért keményen kellett küzdenie; egyiket sem sorolhattuk a "túl könnyű" kategóriába."

• Wlanseraf
    elolvastad a cikket? mert szerintem elég érthetően elmagyarázza... aki ebből nem érti .....Én meg követelem hogy tiltsák be a szélárnyékot mint fizikai hatást a Nascarban kurva izgalmas lenne:D
  • Norbi1990
    De védekezhet. Bemegy belülre, míg a másiknak kívülről kell előznie.
    Ez nem versenyzés?
  • madmanic
    nem értitek, hogy nekem mi nem tetszik.

Az előzési zónában az elöl haladó NEM VERSENYEZHET.

mert: nem használhatja a DRS t, és helyezkedéssel SEM védheti a pozícióját, mert megbüntetik. Szerintem ezzel elveszik az autóversenyzés lényege azzal, hogy a hátul haladó ekkora előnyt kap.

( hasonló szintű autókról beszélek, nyilván nem Redbull vs HRT )
  • Totti5
    Sok esetben nem tudta megelőzni, amit láthattunk rengeteg példát... nem azért mert ő nem akarta, hanem mert egyszerűen nem volt kellő szívóhatás, úgy pedig igen nehéz bármit csinálni, hisz minden előzés a sebesség különbségből származik ( vagy hiba ).
  • madmanic
    a látványosan gyorsabb versenyzőnek ki tiltja meg, hogy megelőzze a gyengébbet? Mi az, hogy elmegy a futama? Azért van a csapat, hogy úgy tervezzék a boxkiállásokat, hogy ne ragadjon be.. Vagy előzzön.. Ezt hívjuk autóversenynek.

• b-type
    De ez mindig is így volt, én azt nem vágom ti miért nem vágjátok.. :)
    Mindig volt melegszél, csak az F1 újkori érájában nincs, mert olyan szinten van az autóról lelépő légáram, hogy nem hogy bár szippant, de nem úgy mint régen, és a hátsó autó leszorítását meg teljesen megbontja.

Régen is kiszolgáltatott volt az akire felértek egy egyenes szakaszon és bebújtak a szélárnyékába, uaz történt mint a DRS-l, ráesett a másikra a melegszélben, és kikerülte...kikerülte.
    Ez a jelenkori F1-ben a DRS. egyenlőre nem több.
  • madmanic

ne oktass plíz... nem értek vele továbbra sem egyet. ennyi.
  • madmanic
    ha lehet használni mindenhol, vagy mint a KERS t bizonyos ideig egy körben, akkor oké.
  • Totti5
    A következő körben simán visszaelőzheti, senki sem tiltja, viszont az vicces volt az utóbbi években hogy egy látványosan gyy borsabb versenyző úgy beragad egy gyengébb kocsi mögé hogy esélye nem volt semmire és elment az egész futama, így pedig hogy meg tudja előzni az később még több előzést szűlhet vagy akár dobogóért küzdést is...
  • G_ArchAngel #109745
    Farkas Peter cikke megvolt? Ha azt nem erted meg, akkor en sem tudom jobban elmagyarazni.
  • madmanic
    mert ez így NEM VERSENY nem érted?

így szinte esély sincs védekezni, DRS nélkül, egyszeri irányváltással..

másképpen: nem előzés van hanem kikerülés.
  • Nightt
    Ha mindig lehetne hasznalni a DRS-t, akkor ertelmet vesztene. Nem azert talaltak, ki, h gyorsabb legyen az auto, hanem, h lehessen elozni! Na az elozendo is hasznalhatna, akkor mi ertelme lenne? Mindeket kocsi gyorsabb lenne es nem lenne elozes. Igy legalabb kevesebb a vonatozas, mint eddig.
  • repvez
    DE a használatát a vezető döntse el és és nem kell most sem sokat nyomkodni, mivel a fékpedál megnyomásával visszazár a DRS.DE a használata ugy is csak az egyenesekbe jönne jól, de nem ugy mint most hogy 1 egyenes szakasz egy bizonyos távján és csak akkor ha 1mp-re vagy a másiktól.Akkor is lehessen használni amikor a kutya nincs a közeledbe de gyorsabb akarsz lenni, ugyan ez a kers-nél ha minden féktávon feltölt akkor a köztes szakaszon ha kedve tartja a pilotának hadd használja ezért van benne.
    A másik dolog hogy a DRS-t nem használhatja az akit elöznek, ez is milyen szabály?Ez olyan mintha egy bokszolonak hátrakötnék a kezét mikor meg akarják ütni hogy ne tudjon védekezni.Ez elönytelen helyzetbe hozza eleve az egyik felet.
    A gumi is jobb volt a tavalyi szezonba, mert most tényleg nem lehet tudni hogy mennyit bir ki és nincs lényegi különbség a kemény és a lágy között körök szempontjából.
  • b-type
    Pedig elég jól kielemzi a szabályok lényegét, legfőképpen az tetszett ami összecseng az én véleményemmel is, hogy a DRS egyszerűen visszaadja a melegszelet, ami pedig mindig is létezett az autósportban.
    Az hogy egyenes szakaszokra korlátozzák az is ezt az örökséget példázza...egyfelől. Mert másfelől meg term. nem kis problémát jelentene kanyarkombinációkban gombokat (vagy pedált) nyomkodni váltással és KERS-l összhangban, valamint lereagálni a megváltozott leszorítást..
    Szal szerintem is rendben van, legalábbis annyira mint egy bevezetés és alakulás alatt álló új eszköz.
    A gumi....háát legyen igaza, bár én spec jobb szeretem a kiszámíthatóságot a technika sportokban, ezért van az hogy nálam csak elcsúszik az esős futam, nem vágyok utána.
    Szal a guminál is a kiszámíthatóságot szeretem, lévén az autó teljesítésének egy harmadáról van szó...és ahogy írja is 3-4 mp múlik az időzítésen, ami nálam már veri a lécet.

A KERS viszont lehetne több, ez már nagyon nyilvánvaló kezd lenni szvsz.
  • G_ArchAngel #109740
    Igen, egyszeruen szinte semmit nem irt a versenyrol, pedig eleg sok minden tortent...
  • madmanic
    ez most egy nagyon gyenge írás...

De örülünk, hogy a statisztika javult, mert lehet előzni DRS t használva egy lassabb autót aki nem használhatja a szárnyat de legalább csak egyszer válthat irányt..

• Totti5
    Nekem sosem okozott izgalmat az hogy Button vagy Kimi diadalfüstöt húzott maga után minden 3. futamon...