Generációs összeomlás az oktatásban, egyre több diák küzd az értő olvasással

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

t_robert írta (#13):
Ez azért kicsit bonyolultabb......

Nos azért egy jelentős tárgyi tudás nélkül lehet akármi az interneten és bármire rá lehetne keresni, nem fog sikerülni, hiszen ha valaki még csak nem is hallott a dolgokról, hogy jutna eszébe ilyenekre rákeresni? Sehogy!
Ahhoz, hogy valamire rákeress, már eleve valamekkora tárgyi tudással kell rendelkezned róla! Az persze már más kérdés, hogy a részleteket emiatt nem kel megjegyezned, de az előzetes tudás abban is segít, hogy egy MI által adott válaszról eldöntheted, hogy az hallucináció...

Akva írta (#3):
Na most aki a "fejlődésnek" ezt a lesújtó eredményét nem látta előre, az hülye. Teljesen természetes, hogy amely képességeket technikával pótolunk, az hosszú távon elsorvad. Ezért kapok dührohamot azoktól az idiótáktól, akik szerint felesleges adatokat tanulni, hiszen fenn vannak az interneten, csak rájuk kell keresni. A gondolkodni tudáshoz az adatok jelentős részének a fejben kell lennie, mert ha nem így lenne, akkor semmit nem kéne megtanulni, hiszen minden fenn van az interneten, a feladatok megoldásának a menete is. Csak akinek nincs a fejében legalább a túlnyomó része az adott kérdésnek, az akkor sem fogja tudni megoldani. A szótárak és nyelvtani/szövegalkotási szabályok is fenn vannak az interneten, de ha azokat nem tanulja meg az ember fejből, a büdös életben nem fogja beszélni az adott nyelvet.

Ez azért kicsit bonyolultabb...... az ismerete anyag exponenciálisan nővekszik. Messze meghaladja azt, amit egy ember birtokolni képes tudásban. Már egy konkrét szakmában is teljesen specializálódni kell. Mondjuk itt nem a patkoló kovácsra gondoltam. 😊 Ráadásul amit ismeretként és adatként belénk vernek annak a 95% soha nem lesz szükség az életben. Mondjuk mindig jó voltam történelemből. de ha racionális akarok lenni az elmúlt 50 évben soha nem volt arra szükségem, hogy mikor volt a Nándorfehérvári csata. Mondjuk persze a parciális integrál számításra se volt még soha szükségem. 😊 Szóval alapvetően soha nem használandó adatok és információk helyett sokkal lényegesebb, hogy azt tanuljuk meg, ha valamire szükségünk van hogyan szerzem meg vagy hogy mi asz összefüggés a dolgok közt. Ma szinte bármilyen infó és adat elérhető másodpercek alatt, ha szükség van rá. Persze a szemét is. 😊 Viszont emlékszem gyerek koromban. ez valamikor leginkább a 70-es évek. Na akkor igen csak nehézkes volt információhoz jutni. Volt az embernek pár elavult lexikonja otthon. ha nagyon érdekelte valami akkor esetleg másnap elmehetett egy könyvtárba és pár óra keresgéléssel esetleg talál valami releváns infót ahhoz, amit keres. Már amennyiben még emlékszik rá másnap, hogy mi érdekelte előző nap. 😊 vagy megéri a fáradságot ennyi utánjárás az információ után. Szóval holt adat halmaz helyett több értelme van azt tanitani hogy lehet információt szerezni. Mert egy munkahelyemen se kérdezték meg tőlem, hogy mikor halt ki az Árpád ház. Hiába tudom(1301) irreleváns információ az életemhez. Illetve egy értelme van, hogy szerintem marha sokat tudok az átlag emberhez képest. Marha jó vagyok kvíz játékokban. 😊 De azzal nem nagyon megy elöbbre az életem.

Csaba161 írta (#7):
Az is tetszik, hogy olyan bloggerek mondják meg a tutit, akik még az általános iskolát is alig tudták elvégezni, és rájuk hallgat a sok fogalmatlan, miközben kiröhögik a tudósokat. Lásd pl. Trumpot és miniszterét az oltásokról...

Ez a "alig tudták elvégezni" kitétel nem volt túl eufénikus? 😊

inkvisitor írta (#6):
Épp tegnap láttam erre egy nagyon jó példát, amikor egy account fölényesen közölte velem, hogy fogalmam sincs a történelemhez (afrikai rabszolgakereskedelem). Mire mondtam neki, hogy az általa közölt esemény nem volt lehetséges, mivel abban az idő ben még hiányoztak az amerikai gyarmatok, mire egy linkkel válaszolt.
A probléma annyi volt, hog még az általa linkelt választ sem olvasta végig, mivel többszáz évnyi eseményt gyúrt egybe egy bizonyos, egy évtizedes időszegmensbe.
Viszont az AI összefoglaló elég jól lekövette a korábbi mondandóját.
Ha valaki nem ismeri a valós eseményeket, évszámokat, akkor nem tudja kiszúrni, mikor lódít az AI összefoglaló. Miután ezt elmondta, hirtelen törölte a kommentjeit. Csak a megértés kedvéért: transzatlanti rabszolgakereskedelmről beszélt 1534-es dátummal, ahol az afrikai királyság követe panaszkodott a pápának a portugál rabszolgakereskedelem miatt.

most minek ez a szőrszál hasogatás. Pontosan tudjuk, hogy Magelán fedezte fel Afrikát. Miközben körbe hajózta a földet egy viking sárkány hajón. Majd Julius Ceasar emelte állami szintre a rabszolga kereskedelmet amit Még Reagan elnök is támogatott Rettegett Iván támogatásával. Érteni kell a mélyebb összefüggések nem pedig a kákán is csomót keresni. 😊
Erről most az jut az eszembe, hogy középiskolás koromban kötelező olvasmány volt a Rómeó és Júlia.. na z is volt akinek hosszú volt.... ezért volt aki felhívta a különleges tudakozót. Elmesélné-e a történetét. a tudakozós csaj azért némi meghökkenés után pár percben elmesélte...... ezek alapján lehet, hogy a mai tanulóknak valami kis méretű közösségi fórumon kéne olvasni valót adni... esetleg SMS-ben... 😊
Akartam irni valamit mar a cikk elején, de mire elolvastam elfelejtettem mit akartam. 😊))))))))
CodeRed
Megvalósulni látszik a Hülyék paradicsoma című film. 😄

https://www.youtube.com/channel/UCNMRCx_bkrHBdc51cuob9wg/featured

Az is tetszik, hogy olyan bloggerek mondják meg a tutit, akik még az általános iskolát is alig tudták elvégezni, és rájuk hallgat a sok fogalmatlan, miközben kiröhögik a tudósokat. Lásd pl. Trumpot és miniszterét az oltásokról...

Akva írta (#3):
Na most aki a "fejlődésnek" ezt a lesújtó eredményét nem látta előre, az hülye. Teljesen természetes, hogy amely képességeket technikával pótolunk, az hosszú távon elsorvad. Ezért kapok dührohamot azoktól az idiótáktól, akik szerint felesleges adatokat tanulni, hiszen fenn vannak az interneten, csak rájuk kell keresni. A gondolkodni tudáshoz az adatok jelentős részének a fejben kell lennie, mert ha nem így lenne, akkor semmit nem kéne megtanulni, hiszen minden fenn van az interneten, a feladatok megoldásának a menete is. Csak akinek nincs a fejében legalább a túlnyomó része az adott kérdésnek, az akkor sem fogja tudni megoldani. A szótárak és nyelvtani/szövegalkotási szabályok is fenn vannak az interneten, de ha azokat nem tanulja meg az ember fejből, a büdös életben nem fogja beszélni az adott nyelvet.

Épp tegnap láttam erre egy nagyon jó példát, amikor egy account fölényesen közölte velem, hogy fogalmam sincs a történelemhez (afrikai rabszolgakereskedelem). Mire mondtam neki, hogy az általa közölt esemény nem volt lehetséges, mivel abban az idő ben még hiányoztak az amerikai gyarmatok, mire egy linkkel válaszolt.
A probléma annyi volt, hog még az általa linkelt választ sem olvasta végig, mivel többszáz évnyi eseményt gyúrt egybe egy bizonyos, egy évtizedes időszegmensbe.
Viszont az AI összefoglaló elég jól lekövette a korábbi mondandóját.
Ha valaki nem ismeri a valós eseményeket, évszámokat, akkor nem tudja kiszúrni, mikor lódít az AI összefoglaló. Miután ezt elmondta, hirtelen törölte a kommentjeit. Csak a megértés kedvéért: transzatlanti rabszolgakereskedelmről beszélt 1534-es dátummal, ahol az afrikai királyság követe panaszkodott a pápának a portugál rabszolgakereskedelem miatt.

takysoft írta (#1):
Érdekes cikk. Biztos szomorúak lennének miatta a fiatalok... ha megértenék...

Talán már végig se olvassák. Rosszabb esetben végig se tudják olvasni.
"Volt egy felívelés és egy csúcspont valahol az elmúlt évszázadban"

Előbb volt az, inkább a 19. század közepén vagy vége felé. A "nagy öregek" a 19. század vége felé születtek.
Nagyon-nagyon óvatosan fogalmaznak, pedig óriási a baj. : -) Vagyis még sokkal mélyebb és régebbi a probléma. Évtizedek óta írom, ahol csak szóba kerül, hogy színvonalas szövegek olvasása, művészet kell az árnyalt gondolkodás, felnőtt elme kialakulásához, és ez alól nincs kibúvó. Meg persze érzelmi érettség. Nem véletlenül volt mindig is alapvető része az alapoktatásnak valamiféle bevezetés és útmutatás ebbe, ill. a nevelés. De közös erővel sikerült a szellemi értékeket a többség számára nevetségessé tenni és a tudatukból még a minőség fogalmát is kiirtani, megváltoztatni. És akkor még a tudományos-technikai civilizáció elutasítását, tagadását nem is említettem a tudomány és a technika terén. Elképesztően sötét kor várható.

Persze minden generáció lázadt, vagy éppen a környezete változott nagyot, és egyre többet bontott le az elődeinek hagyományaiból, aminek mindig voltak számba vehető okai. Volt egy felívelés és egy csúcspont valahol az elmúlt évszázadban, a szabadság és a verseny egy darabig igen hatékonynak bizonyult a nyugati világban. A különbség csak annyi, hogy a korábbiaknak még maradt műveltség és józanság a környezetükben, amiből még a lázadók is felszedtek valamennyit és arról az alapról akartak mások lenni - ma meg már nincs hova hátrálni, elfogyott a tartalék, a szellemi semmi egy nagy zsákutca.

Hiába keringenek erről gondolatok, hogy mit is kellene megjavítani, nyilván szükséges próbálkozni, de mindig a tömegek viselkedése a meghatározó. Mondhatjuk, hogy befolyásolják őket, olyan átfogóan, ahogy még sohasem, de a felelősség nagyon is közös. Már néhány józan egyetemi oktató is kuriózum. És a tömegek ismét elszabadultak, csak megint másképpen. Ezen már nincs mit cifrázni, csak túlélni a zuhanás alján a csattanást és reménykedni, hogy esetleg a következők számára lesz még újrakezdés. Kicsi az esély valami sokkal jobbra, mert a történelem során a legtöbb tulajdonságunkat már kipróbáltuk, nincs miben reménykedni, mégis bármi megtörténhet, mert találékony ez a faj és nagyon veszélyes.
takysoft
Érdekes cikk. Biztos szomorúak lennének miatta a fiatalok... ha megértenék...

A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity