4
  • t_robert
    Azért mondjuk mentem mostanában autóval Franciaországba és útközben rengetek nap és szélerőművet lehet látni. Még olyan nem használt területeket is kihasználnak, mint például mikor megy át egy kisebb dombon az autópálya vagy autóút és olyankor átvágják a domboz, amitől lesz pár száz méter völgy, amiben megy az út ami által lesz az út mellett egy meredek 40-45 fokos domboldal. Na az egy hasznosíthatatlan terület. Ne erre ezek a buta nyugatiak, ha jó a domboldal tájolása telerakják napelemekkel. több száz méter hosszon sok száz napelem panel 3-4 sorban az út oldalán. Végül 500-1000 napelem panel tud termelni pár száz KW/h áramot. Potya energia a hasznosíthatatlan területről. Nyugaton igen komolyan veszik a környezet barát energia termelést.
  • t_robert
    Én 34 MW-ot ismertem igaz akkor, mikor magasa tárolóban a vízszint és teljes erővel ömlik át a víz a turbinákon. de tányleg a neten az egik forrás 12,9-et ír a másik 13,5-et mely szerint három darab 4,5 MW-os turbina van. Minden esetre akkor még rosszabb a helyzet, mert a legnagyobb viziterőművünkkel olyan 8-10 autót lehetne tölteni... :)
  • silwar #2
    Ott, ahol időarányosan annyi napelemet és szélerőművet telepítenek, mint a világ összes többi részén együtt, nem megoldhatatlan feladat. Lassan minden áram megújukból készül azon a környéken, szinte korlátlanul. Tiszalök (1959, Összkapacitása 12,9 MW) minket minősít, nem a technika jelenlegi határait reprezentálja ;-)
  • t_robert
    A gyakorlatban azért elég nehezen kivitelezhető.... Gondoljunk bele minden kút töltőfejéhez 1-1,5 Mw teljesítményt kell oda vinni. ezzel a szinttel a Paksi atomerőmű egyetlen blokkja nagyjából 340-500 autót képes tölteni. Mínusz a hálózati veszteség, mire a kúthoz elér az áram. Most kezeljünk el egy elektromos töltő kutat, ahol van 6 töltőfej. akkor oda 9 Mw teljesítményt visznek oda? A tiszalöki vízlépcső teljesítménye maximális működés esetén 34 MW.....