4
-
nlght #4 "Az hogy valami "veges" az onmagaban nem ertek. Az csak akkor ertek, ha van valami valodi erteke is."
Látom nem igazán értesz a közgazdaságtanhoz, bevallom én sem vagyok szakértője, de mondjuk úgy, hogy van/volt egy alaptudásom hozzá.
A BTC értékes de közben a józan ész szerint mégsem? Hogy is van ez? Sok embernek nehéz felfognia mit is jelent az, hogy minden "pénz" értéke a belé vetett bizalmon alapul, vad gondolat elsőre, de ez van, ez az igazság. Annyit tudsz csinálni, hogy megpróbálod megérteni.
"Es meg csak nem is veges"
Ezt egyedül csak te gondolod.
"Masreszt vegtelen szami Bitcoin masolat van."
A forkolás az nem másolatot jelent, hanem új ágat a fejlődésben. A forkolt BTC egy új entitás, nem egy másolat. Aki meg hasonló cryptot rak le mint a BTC, az csak hasonlót hoz létre, szintén nem másolat.
A helyedben tisztába tenném az alapfogalmakat mielőtt cryptozásba vágnék, nehogy fájdalmas legyen az eredménye.
Utoljára szerkesztette: nlght, 2026.02.16. 09:24:25 -
Sequoyah #3 Az hogy valami "veges" az onmagaban nem ertek. Az csak akkor ertek, ha van valami valodi erteke is. A vilag tele van veges szamu, de ertektelen dologgal.
Az aranynak van valodi erteke. A bitcoinnak az egvilagon semmi. Egyszeruen nincsen hasznalati erteke.
Es meg csak nem is veges. Egyreszt meg csan nem is fix szamu, hanem folyamatosan csokken (elveszett penztarcak, meghalt tulajdonosok), ami egy lassu halalos itelet.
Masreszt vegtelen szami Bitcoin masolat van. Szoval meg csak veletlenul sem veges. Eppen ellenkezoleg, semmilyen felso limit nincsen, es napi szinten adnak ki ujakat. -
nlght #2 A BTC olyan mint az arany, annyi különbséggel, hogy az aranyat használja kis mennyiségben a high-tech ipar a vezetőképessége miatt, és ékszerként is divatos. Gazdasági szempontból azonban az arany és BTC is ún. "menekülővaluta", vagyis ha bizonytalan a világgazdaság, akkor a szuperbálnák ide (is) mentik a pénzüket.
A BTC túl lassú és költséges tranzakciónként. Ezért nincs jövője, viszont:
1. ez az eredeti kripto valuta
2. véges számú
A 2. pontot sokan alábecsülik, sőt a többség sztem nem is érti micsoda jelentőséget ad ez a BTC-nek. Ha nem lenne véges, már rég a béka feneke alatt lenne az értéke. Azonban a közgazdaságtan alap tétele, hogy minden pénz annyit ér, amennyire az emberek értékesnek érzik, vagyis bíznak benne. A végesség nagyon ritka a pénzek között, én szerintem ez adja legalább az 50%-át a BTC-be vetett bizalomnak, mert így meredekebben tud emelkedni amikor emelkedik.
Viszont ezt a piacot manipuláló bálnák is tudják, akik központi felügyelet híjján szétszopatják a kishalakat büntetlenség mellett.
Utoljára szerkesztette: nlght, 2026.02.13. 11:18:29 -
Sequoyah #1 A Bitcoin lassan mar 20 eves, es 10 eve nagy a hype korulotte. De ennyi ido utan a mai napig nem sikerult felhasznalasi modot talalni neki. Az emberek nem hasznaljak, nem nagyon fektet bele senki sem.
Es most mar nem is nagyon beszel senki sem rola, az AI teljesen bearnyekolja. Az AI 3 ev alatt nagysagrendekkel tobb profitabilis termeket eredmenyezett, mint a Bitcoin 20 ev alatt.
Most mar lassan kijelenthetjuk, hogy a Bitcoin halott, es csak a "gyemant kez" miatt nem zuhant teljesen ossze.