18
-
Dehogy is. Azzal kezdtem hogy "jól szituált" emberek... A többség igenis megengedhetne lassú kovászból készült kenyeret (ami a kenyér), ehelyett valamiféle szivacsot eszik. Aki nem engedheti meg, az pedig süthet magának. Van olyan is, aki tehetetlen, én nem azokról beszélek. Nem csövesekről...
Egyébként ha lenne rá igény, akkor más lenne a piac.
Már az világvégéért kiált, hogy 9-esre végződnek az árak.
Azért közel legolcsóbbak az árak ott ahol vásárolsz, mert bele van kalkulálva hogy te önmagadat szolgálod ki, hogy nem várod el a patyolat tisztaságot, hogy mindig mosolyogjon az eladó és minden árucikkhez értsen stb.
Te és több millió honfitársad döntöttél. Oda mész, ahol az olcsó cuccokat megkapod. Aztán a drága boltok megszűnnek, a komolyabb kiszolgálás eltűnik.
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2026.01.27. 11:32:20 -
t_robert #17 Az meg hogy az emberek "igénytelenek" leginkább attól függ kinek mire jut pénze......
tudod nem mindenki tud meg fizetni 1200 forintos fél kilós cipót és 800 forintos tejet........ de kinek azt kell számolgatni, hogy mit engedhet magának és mennyiért nos az nem igénytelenség, hanem élethelyzet...... Nyilván akinek csak csirke farhátra futja az is szívesebben enne lazacot és minőségi sonkát...... csak hát....
Utoljára szerkesztette: t_robert, 2026.01.27. 09:39:39 -
t_robert #16 szóval bár én végzem el a pénztáros feladatát, de szerinted nem a cég helyett dolgozom? Én mostanában az Árkád Interspárban szoktam vásárolni gyakran. :) ott van 12 darab emberi kassza. és van két csoportban 4+5 automata kassza. A gondom az hogy a legnagyobb csúcsban is 2-3 emberi kasszát nyitnak ki. Vagyis simán megsporolnak 5-6 pénztárost. Viszont csúcsban az emberi kasszánál is 50 méteres sor áll és az automata kasszákhoz is 50 méteres a sor. Aztán azt kell eldöntenem, hogy ott végzek elöbb ahol a profi pénztáros gyorsabban dolgozik vagy ott ahol a jóval lassabb emberek, Melyikkel esélyesebb, hogy előbb végzek. De az automata kasszával minden képpen spórolnak dolgozót mert én dolgozom a pénztáros helyett.... -
inkvisitor #15 A Decathlon nagyrészt drága árukkal dolgozik, így belefér az NFC ára a termékárba.
De amikor 5 db zsemle meg 2 kg alma van a kosárban, arra hogyan raksz NFC-t?
A használt NFC tagokkal mi lesz? Azonnal mennek a szemétbe és ezek nem lebomló anyagok, tehát csak a szemetet növelik. -
Mellesleg te nem a "cég helyett" dolgozol, hanem azzal hogy olcsó áruházban vásárolsz ez jár. Az úgynevezett diszkontáruházak az olcsóságra mennek mindenáron és fokozatosan redukálják az extra szolgáltatásokat.
Nyilván erre van a tömeges igény és nem a minőségi szolgáltatásra, ahol személyi eladód veszi le a polcról a terméket és intéz mindent helyetted szuperkedvesen és lassan, ahogy neked tetszik.
Egyébként az emberek hatalmas többsége durván igénytelen. Jólszituált emberek, családok olyan szemét kaját vásárolnak, hogy a csomagolása egészségesebb. És sajnos ma már ez az átlag. Amiben aroma és szinezék van, az alapból átverés, hamis. Az áruházban a "croissantnak" köze nincs a francia nagymama által sütött finomsághoz, vagy a rétes... azt asztalon nyújtják, kenik zsiradékkal, töltelékkel majd ráhajtják a tésztát, azt is lekenik, majd arra is ráhajtanak és így tovább. Eszméletlen finom az állaga is, ahogy a nyelveden és a fogak alatt érzed a rétegek enyhe roppanását, amit a töltelék fokozatos szétterülése követ. Semmi mű íz vagy túlzás, enyhe citromhéjreszelék a mákkal keverve stb. A mák otthonról vagy legalább a faluból származik, nincs glifozát...
Ez ma már ritkaság, mert az emberek igénytelenek és egyre lejjebb süllyed a színvonal (amúgy az élet minden területén), egyszerűen rétegigény vagy teljesen meg is szűnik a nagyon jó minőségű étel kereslete, kívánalma akár otthoni körülmények között is. De így van ez a szórakozással stb.
Szóval az ember kólát (színes, cukros víz) és szuperfeldolgozott "élelmiszert" vásárol és a mennyiséget nézi, nem az összetevőket, az elkészítési eljárást, a forrást stb. Ehhez megvesz valami műanyag ruhát vagy egy év alatt elfoszló pamutot ugyanott és örül milyen olcsó volt. Vagy még ezt is drágálja, miközben ki tudná fizetni a jobbat is... Ez az átlag, a nagyon nagy többség. Erre van igény, ezt szolgálják ki a cégek. Az olcsóságban és a mennyiségben versenyeznek, az nyer amelyik emellett a legnagyobb profitot kaszálja természetesen.
-
csicso82 #13 Van aki akár egy nagybevásárlással is elboldogul az önkiszolgáló kasszánál, és jobban nyomon lehet követni a tételek árát hiszen nincs az a "sürgető" érzés mint egy pénztárosnál, de jóval lassabb is.
Amúgy akkor van inkább relevanciája, amikor valaki csak pár dologért megy be pl. 3 kifli és egy csomag felvágott, vagy egy üveg ásványvíz, vagy üdítő stb.
Tehát pár tétel esetén jó ez. -
csicso82 #12 Ritkán megyek az önkiszolgáló kasszához, volt egy alkalom amikor gondoltam na oda megyek mivel nem sok mindent vettem aztán rájöttem - még időben -hogy lehet rosszul jártam volna és segítséget kellett volna kérnek. Ugyanis vettem pár kiflit és pár zsemélt, de MINDET egy zacskóba tettem, ami ugye egy rendes pénztárnál nem gond mert megforgatja és látja - de közben szoktam mondani is - hogy pl. 3 kifli és 2 zsemle - és le van a gond, igaz az ára pl. a Lidl-ben ugyanannyi (65ft jelenleg ha jól tudom) de nem biztos, hogy le tudtam volna mérni, a zsacskóból meg nyilván nem veszem ki vagy nem fogok visszamenni a 2 zsemlének új zsacskót hozni.
Persze beüthetem hogy 5 kifli vagy 5 zsemle de arra azt is mondhatom, hogy nem ez az igazság. -
peterx #11 Szerintem meg a világ egyik legjobb dolga, azonnal sorra kerülök megszűntek a sorok amióta bevezették mert 2 pénztár helyett most már 2 emberi + 8 önkiszolgáló működik, tehát párhuzamosan 10 ember tud haladni/fizetni.. végre nem kell negyed órákat sorba állni.
Utoljára szerkesztette: peterx, 2026.01.26. 17:11:03 -
t_robert #10 Mondjuk nekem is tele van a tököm az automata kasszával. Nonszensz, hogy én dolgozom az eladó cég helyett. Ott állok valami nagy bevásárló központban és hiába van 16 emberi kassza, ha csak 3 müködik. menjen a vásárló a 8-10 automata kasszához dolgozni a pénztáros helyett ingyért.... Persze ott is 50 méteres sor van és a 3 emberi kasszánál is. Mondjuk abban látnék relációt, hogy az automata kasszánál, ahol én dolgozom az eladó cég helyett kapnék mondjuk a végösszegből 2% engedményt..... szóval nem igen vagyunk elöbbre az automata kasszával, ha a emberi kasszákat meg alig működtetik. -
Ersiman #9 Ha lehet önkiszolgáló kasszánál fizetek. Nekem gyorsabb és kényelmesebb. -
kvp #8 Az onkiszolgalo kassza olyan mint a becsuletkasszak voltak regen. Ki van rakva az aru, az ember elveszi ami tetszik neki es bedobja a dobozba amennyibe kerul. Es onnantol teljesen rajta all, hogy tisztesseges-e. Az onkiszolgalo kasszaknal pontosan ezt probaljak meg megvalositani es a legtobb ember tisztesseges. Aki meg nem az, az a normal kasszak eseten is kimenne fizetes nelkul. Az emberi hibakbol eredo veszteseg pedig jellemzoen elfogadott szint alatt van, mivel megeri mukodtetni oket. Nem tudom miert ne letezhetne barhol becsuletkassza, attol hogy a legtobb globalista nagytokes szociopata, az emberek tobbsege meg nem az.
Nekem az automata kasszakkal jellemzoen az a bajom, hogy a merleg nem erzekeli eleg pontosan a konnyu dolgokat, sokszor egyaltalan nem. Mostanra a legtobb szoftver be lett allitva, hogy par masodperc utan tovabblepjenek ha egy konnyu termeket nem erzekelnek a rakodo feluleten. A sajat taska vagy szatyor hasznalata egyebkent megoldhato lenne, ha a kezdes elott rajta vannak mar a merlegen, mert akkor a rendszer ahhoz kalibralhatna a 0-t. Ez csak szoftver kerdese, hogy megengedik-e a jovoben.
A hagyomanyos kasszaknal ellenben a legnagyobb gond az, hogy a penztarosok sietnek es hibaznak es nagyon rossz neven veszik ha a teljes listat visszaruzniuk kell es ujra felvenni, mert elrontottak valamit, de mar azt is rossz neven veszik ha az ember a blokkal a kezeben tetelesen ellenorzi az osszes termeket es a blokk helyesseget. Csak azert mert igy 3-4x annyi ideig tart a fizetes mint ellenorzes nelkul es hiba eseten utanna meg eleg sok ido mire talalnak embert akinek joga van teljes blokkot torolni (visszaruzni) es utanna mindent ujra bevinni, mert javitani valamiert nem hajlandoak (maga a nav ezt a feature-t lehetove teszi a szoftvergyartoknak). Sok helyen meg a tetel torles is csak engedellyel elerheto. Az automata kasszakat felugyelo emberek viszont jellemzoen megfelelo felugyeloi jogositvanyokkal rendelkeznek, tehat ha elakad a rendszer akkor joguk van javitani. Idealis esetben persze minden penztaros ilyen kellene, hogy legyen, de erre nincs eleg kepzett es megbizhato ember.
ps: A gyors es jo automata kasszara van pelda Kinaban, ahol a kijaratnal nfc tag-ekkel olvassak le a termekeket es a zsilipbol akkor tavozhat az utca fele a vasarlo ha kifizette az arukat. (ha nem tudja, akkor visszaviheti oket a boltba) Meglepo modon itthon idaig a Decatlon az egyetlen bolt ahol ezt a kinai nfc-s megoldast lattam, bar zsilip helyett egy biztonsagi orrel megtamogatva. Egyebkent teljesen jol mukodik, szoval a tobbi ceg is atvehetne. (raadasul igy nem kell vonalkodokat lehuzni, csak bepakolni a leolvasoba, fizetni es tavozni, a kinai szemelyzetmentes megoldasnal az egesz zsilip egy nagy leolvaso es minden termek egyedi kodot tartalmaz, igy ha kesobb visszamegyunk ugyanabba boltba egy mar kifizetett termekkel, azt fel fogja ismerni es nem szamlazza ki ujra) -
ZenMillitia #7 en imadom oket. nekem ne taperolja ossze a 3 mazsas zsirzsak a zoldsegeimet, es ne leheljen ram a budos szajaval. es ne taperolja ossze a gyumolcseimet a penzes kezevel. annyira koszi. -
Merwenus #6 Engem ott veszítenek el, amikor nem tehetem fel a saját táskámat a "mérlegre", hogy rögtön abba pakoljak, így gyakorlatilag duplán pakolok emiatt a szar miatt.
Másik, amikor olyan pici a pakoló felület, hogy kocsi felénél már potyog le a cucc róla.
Legjobb a Decathlon, ott nincs pittyegés. -
Gabbbbbbbbbbbb #5 Szinte pontosan ugyanolyan gyorsan le tudom pörgetni a kocsim tartalmát a Tesco-ban mint egy átlagos diákmunkás pénztáros és nem kell sorban állnom. Mindenki eldöntheti magának, hogy hol akar fizetni, Tesco-ban lehet pénztárt kérni, ha nincs egy sem. Az szeretem, hogy meg tudom nézni az árakat közben, ha valami túl drága, akkor nem 10 ember anyázik mögöttem, hogy sztornó legyen meg hívjuk a műszakvezetőt segíteni. Biztos a megfelelő almafajtát fogom kiválasztani, ami kva gyakori probléma az egyik szegedi Aldiban.
(Lidl-ben elég fos, hogy 15db élesztőnél vagy segítséget kell kérnem, vagy 15x olvasni.. )
Scanshop-ról nem is hallottam eddig :D -
A probléma ott kezdődik, hogy a lakosság nagy része ezt a fajta technologiát nem képes használni. Az idősebb korosztály az önkiszolgálókat se nagyon szereti, nem hogy a polcok között leolvasos modszert.Nekik ez idegen és felfoghatatlan dolgok. Vannak akiknek még a pézlevétel vagy a QR kodos csekkbefizetés is, rengeteg ember csak azért várjha a postást és megy be a postára , hogy csekken befizesse a számláit, ahelyett, hogy csoportos beszedéssel megoldaná és automatikusan meg lenne oldva.
Ez föleg annak is betudható, hogy sok embernek nem mindegy, hogy mikor fizeti be a számlát és mikor melyiket, mert vagy ételt kell venni vagy befizeti a számlákat és igy nem fér bele ,hogy egy adott időben levonják neki .
Vissza térve a automata fizetőkhoz, amugy a sorok között i leolvasos modszer is rossz olyan értelembe, hogy akkor is oda kell állni a sorba az automatához, hogy beolvasd melyik pénztásnál vagy és lecsippantani az kártyát.Miért nemleht ezt megtenni magán az eszközön , hogy márcsak a kifizetett kosár tartalmmával kimész a kapun?
Meg értem én, hogy költségbe van a technologia és az eszköz, de igen ha én valaki munkáját pluszba elvégzem akkor adjanak rá kedvezményt.Ha önkiszolgálon fizetek akkor legyen valamivel olcsobb a végösszeg, mint a sima emberes pénztárnál.
DE addig mig pont forditva csinálják addig nem is fogják az emberek preferálni , ugy mint a parkolojegynél is még pluszba rátesznek egy kényelmi dijat ha nem az automatábol fizetsz.DE miért, pont hogy azt kellene támogatni, hogy ne kelljenek automaták vagy ne kelljen papirt meg festéket töltögetni bennuk.Igy is alig parkol valaki ott ahol fizetös ,de igy meg föleg , hogy még azért is drágább mert te a mobilodon fizetsz érte. -
Neocortex #3 Emberkerülő lévén amikor csak tehetem mindig önkiszolgáló kasszázok, egyedül az zavar hogy a nagyon könnyű termékeket (pl vetőmag) nem nagyon érzékeli a gép -
Önkiszolgáló módszer egyedül a Tesco-s scanshop ami jó s még gyors is.
Ott már a polcról leéve beolvashatom a kódot, így egyből tudom az árát is - ami amúgy nem mindenhol és mindig 1 értelmű - a végén a kasszánál beolvas, és fizet
Szoktam nézni, hogy a sok idióta boldog mosollyal rángatja az árukat a kódolvasó előtt, úgy, hogy egy havi nagy bevásárlás csücsül a kocsiban.
Elvem szerint SOHA nem megyek önkikasszába, legfeljebb ha max 3 féle dolgot kell fizetnem és az emberes pénztáraknál emberes sorok vannak. Amúgy mindenkinek így kéne használni, ez amúgy még gyorsíthat is a dolgokon
nemrég a Sparban csak önkiszolgáló pénztár volt üzemben, erre mondom az ott tébláboló dolgozónak, hogy én fizetnék. Erre rámutat az egyik kasszára, hogy ott szabad az önkiszolgáló.
Ok mondom, de
1. mennyi engedményt kapok, ha a pénztáros helyett én dolgozom?
2. egy tele bevásárlókocsival nem akarok és nem is fogok ott fél órát kódolvasni
Nagy duzzogva beült az egyik kasszába és szépen beolvasgatta nekem de nem volt vidám..
-
Egyszerű, két előírás kellene: 1/ Minden 5 kasszára legyen 1 felügyelő 2/ a kasszáknak legalább ex has 95%-os uptime-juk kell, hogy legyen.