7
  • pasi29uk
    Hogy egyertelmubb legyen, mi volt a bajom az Ebay-el: listazasi dijat minden esetbe ki kell fizetni ami fugg a kirakasi artol. Szoval ha senki nem veszi meg az arudat es visszahull (3 - 30 nap utan) a piacterrol akkor azt nekem koltseg. Itt a lista mit ki kell fizetni: eBay eladói költségek – rövid lista

Insertion fee (listázási díj)
    Final value fee (végső érték díj)
    Payment processing fee (fizetéskezelési díj)
    Regulatory operating fee (Angliában szerencsére van ilyen is)
    eBay Store havi előfizetési díj
    Promoted Listings díj (hirdetési díj)
    Opciós listázási extrák díjai (kiemelés, alcím, extra képek, stb.)
    Nemzetközi eladás díja
    Visszatérítések / reklamációk díjai
    Késedelmi díjak (ha számla nincs időben kifizetve)
  • pasi29uk
    Kipróbáltam egy nagy webáruházat (eBay), saját és más cégek, emberek termékeivel. Mire elértem az első 1000 csillagot (visszaigazolt vásárlások alapján), már sok pénzt buktam.

A vásárlók jelentős hányada azt hitte, hogy kezdő eladó vagyok, olcsó cuccot árulok, és lehet velem szórakozni. (Nem jött meg az áru, késett, nem azt kapták, amit rendeltek, nem kellett nekik az áru, de ha küldök egy részleges visszatérítést, akkor megtartják stb.)

Az eBay költségek, csomagolási és logisztikai költségek (minél kisebb a forgalom, annál magasabbak). Ez is elmult, nem adtam fel, és szintet léptem. 1-4K visszaigazolt vásárlás után viszont szembesültem azzal, hogy hiába van rengeteg termékem a piactéren, a piacdíj megöli a vállalkozást.

Ja, nem! Mert hirdetni kell minden 'menő' terméket, hogy becsalogassa az embereket a shopba. Szóval nézegettem az eBay számlámat, és úgy gondoltam, hogy „fene egye meg az eBayt, inkább saját weboldalt hozok létre.” Komolyan mondom, hogy nem merem összeadni, mennyi pénzt öltem bele a buliba. Most meg ott vagyok, hogy "minden jó", de belátható időn belül össze fog omlani a rendszer — köszönöm az új AI keresőknek. :(
  • kvp
    "A hagyományos böngészőkkel/keresőkkel egyre rosszabb minőségű a keresés."

Tobb oka van. Az elso jelentos az, hogy a legtobb keresobol (pl. Google) eltavolitottak a logikai keresesi kifejezesek szintaxisat, igy mar csak szabadszavas es emberi nyelvu kereses lehetseges, logical expression alapu nem.

A masodik a indexelt hasznos oldalak szamanak csokkenese, rengeteg tartalom elerhetetlen kereson keresztul. Reszben azert mert a szolgaltatoi nem engednek betekintest a tartalmaikba, reszben azert mert csak app.-okon kereszul lehet elerni oket es reszben azert mert a keresesi szolaltatok direkt kiszurik ezeket a tartalmakat a talalati listakbol. (neha irjak is, hogy miert lett eltavolitva tartalom, neha csak csondben nem jelentik meg oket)

A harmadik ok pedig a regi, hasznos tartalmakat tartalmazo oldalak megszunese, tehat a szerverek fizikai elvesztese. Mar most vannak olyan muszaki dokumentumok, amiket mar csak a wayback machine-on keresztuk tudok elerni, ugyanis az eredeti webszerver megszunt, igy a keresok mar nem is indexelik es ha nem tudja az ember, hogy pontosan hol volt es mit keres, akkor gyakorlatilag soha nem is letezett a kerdeses tartalom.

Ez azt jelenti, hogy ezek az informaciok talan meg megvannak, de gyakorlailag online elerhetetlenul es nagyon nagy esellyel orokre el fognak veszni rovid idon belul ha mar nem kovetkezett be. Mivel offline masolata keves embernek van, ha van, ezert egy egyetlen webszerveren tarolt tartalom eltunese gyakorlatilag teljes mertekben elunteti az adatokat es egy ido utan meg a keresokben meglevo nyomokat is.

"Szamomra meg mindig nem vilagos, hogy hogyan tudom fenntartani a weboldalam"

Hosszu tavon weboldalon mutatott reklamokbol sehogy. Csak akkor van eselye az oldalnak ha olyan fizikai vagy virtualis termekeket arul, amire az embereknek szukseguk van es akkor is csak ugy, ha az MI-s talalatokban szerepel. Es meg ekkor is elonyosebb ezen termekeket a nagy webaruhazakba atmozgatni, ahol az MI-k is nagyobb esellyel talaljak meg es a szerver uzemeltetes koltsege is eloszlik az eladok kozott.

Az ingyenesen fenntartott oldalakat pedig addig erdemes megtartani amig reklambevetelek nelkul zsebbol fizetve van ra penze a tulajdonosnak, de jo esellyel nem nagyon fog talalatokat kuldeni egyetlen kereso sem. Az MI bongeszok lenyege, hogy nem a keresett weboldalt mutatjak meg, hanem annak MI osszefoglalojat.

ps: A jovoben lehet lesz olyan "bongeszo" ami a kerdesre az MI-vel generaltat egy videot amit levetit. Tehat eloszavas vagy gepelt kerdesre eloszavas vagy videos valaszt ad. Innentol minden tartalom csak az MI szurojen keresztul latszik. Az emberek nagyreszenek ez boven megfelel, mert nem kell weboldalakat olvasniuk. (eleve olvasniuk nem kell tobbe, ezert nepszeru pl. a tiktok is)
  • pasi29uk
    Ha már itt tartunk 17 éve lelkes olvasoja vagyok a SuperGamez oldalnak és szeretnék egy ingyen SG pólót, ha van még!
  • pasi29uk
    Szamomra meg mindig nem vilagos, hogy hogyan tudom fenntartani a weboldalam (szervereket, adminokat, karbantartasi koltsegeket ja es a fejlesztest), ha a bevetelek a reklambol es affiliate linkekbol drasztikusan esnek. Itt nem gond egy ket minuszos honap de jelzes erteku es nem igazan latom a megoldast, ha az emeberek megelegednek a AI osszefoglaloval. Szoval ha most piszkosul gyorsan nem fejlesztek es tomok tobb penzt bele a buliba mint amit hoz akkor velemenyem szerint maximum 12-18 honap mulva nagy bajban leszek. It a kulcs kerdes, hogy vajon megjegyzik az emberek a domainom nevet (webcimet), es igy AI -tol & keresesi eredmenytol fuggetlenul meglatogatjak e az oldalt. Szoval itt beszelgetunk, sajnalkozunk bizakodunk de nem szabad elfelejteni, hogy ez egy javaban duborgo haboru es szerintem a kicsik mint peldaul en is a penge élén tancolunk es kapaszkodunk a semmibe. :(
  • Narxis
    Dehogy rosszabb minőségű. Nem tudod használni inkább arról van itt szó.
  • Tetsuo
    A hagyományos böngészőkkel/keresőkkel egyre rosszabb minőségű a keresés. Ha az AI ezen tudna javítani, az jó lenne, de kétlem.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2025.11.16. 09:11:23