4
  • Myers
    Szerintem miénk alatt a nyugatit ért, abba pedig beletartozunk. :)

NEXUS6: de pont az a válasz, amit az első bekezdésben írtál. Ha törik, ha szakad kifejlesztik, mindegy, hogy kényszerítik őket, vagy sem.
  • Supra-III
    A miénk? Nem. Az amcsiké. Nvidia, intel, amd.
    Még az ARM sem a miénk (már), mert az is angol.

A verseny pedig eddig minden piacnak jót tett - gondolj bele, ha nem jön az AMD, akkor most Itanium chipeket vehetnél, kb 10x-es áron, és kb tized akkora teljesítménnyel, és mondjuk háromszoros fogyasztással.

Pont ideje, hogy az AI lufi kipukkadjon - és erre jelenleg (szerintem) egyedül a kínaiak képesek. Méghogy az NVIDIA a legértékesebb cég. Nevetséges. Szóval hajrá, mi csak nyerhetünk :-) Én már várom, hogy reggel elindítsam a generálást otthon, hogy estére új rész legyen a kedvenc sorozatataimhoz...
  • NEXUS6
    Általában mondom, az utóbbi évek tapasztalatai szerint, hogy nem annyira jó dolog a háború a piacgazdaságoknak. A nyugatnak semmiképp. Ha egy mondjuk úgy piacgazdaságon kívül más elemeket is tartalmazó gazdasággal rendelkező "diktatúra" kiadja a köv 5-éves tervében, hogy lesz kínai AI csip, ha a központi bizottság tagjai is csak rizsen és vízen élnek addig, akkor lesz. Ráadásul mert végül már az utolsó sufniban is azt fognak gyártani, ha egyszer sikerült, gyak szotyi árban fogják ránk zúdítani.

Ugyanakkor nálunk egy trendi technológiához kapcsolódóan NEM azért ugranak meg hihetetlen módón az adott területen elköltött/befektetett pénzek, mert mindenki azt használja, hanem mert egy-egy termék és ez lehet Nvidia csip, vagy Himars rakéta, vagy 155 mm tüzérségi lőszer, vagy villanyautó, árai az egekbe szöknek az időszakosan indukált hiányjelleg miatt. Aki meg ezzel foglalkozik nem érdekelt a fejlesztésben, ha egyszer akár 7X árért pont ugyan azt a mennyiséget, pont ugyan olyan szinten ránk sózhatja.

Biztos hogy jó ötlet a kínaikat direkt belekényszeríteni a saját kifejlesztésébe, ahelyett, hogy a miénket használnák?
  • felemelő
    "És sikerült?"

No de ha majd sikerül?