7
-
tom_pika #7 Helyes! Úgysem az ember számít, az MI nyilvánvalóan nem az átlagember jólétét szolgálja. -
Se köszönni, se megköszönni nem szoktam neki.
Max megerősítem a hasznos tanácsában vagy épp elküldöm, mert hülyeséget javasolt. Aztán bízom benne, hogy képes tanulni belőle.
A szószátyár chatgpt meg sokszor inkább idegesítő, mint hasznos. Többet kell olvasnom, több időmet veszi el.
Mondjuk még így is sokat spórolok, mintha nekem kellene a google keresőt a lehetőleg megfelelő találatok kidobására ösztönöznöm, aztán még átnéznem az oldalakat is.
Vajon egy ilyen művelet (keresgélek a google-n, fogyaszt a gépem legalább 100W/h-t és ki tudja, hogy a google szerverei - még a gemini előtt - mennyi energiát használtak egy ilyen műveletnél, aztán a weboldalak látogatása, azok is kapnak egy kicsi terhelést általalm és akkor még ott van a google fordító működtetése, mert, ha nem magyar nyelvű, akkor úgyis ráeresztem) fogyasztása hogyan aránylik egy llm fogyasztásához keresgélésenként?
1 milliárd ember 310GW/év
3 millió lakos 310GW/év
Vajon mit csinálnak rosszul a lakosok?
Megfelelő ösztönzéssel fejleszthetnék az adatközpontok energiavisszanyerését a hulladékhőből. -
manypet #5 +1 -
manypet #4 Igen. Köszöni, jól van. -
Aztán ökoszisztémáról hallottál-e már? -
Ugyan már, energiát tudunk termelni nukleáris folyamatok által, vizet meg nem eltünteti, csak keringeti, ok pár liter van a rendszerben de igazából nem számottevő. Már a tengerek sótalanítását is lassan megoldják energiahatékony úton szűrőkkel lesz elég víz. Mindig fosatni kell valamivel az embert. -
kvp #1 Ha ugyis az a celja a 4. ipari forradalomnak, hogy kivaltsa a munkasokat (az ugynevezett "emberiseget"), akkor logikus hogy az igy felszabadulo eroforrasok (viz, levego, energia) egy reszet odaadjak az MI-t futtato rendszereknek. A munkasoknak mar ugysem lesz szukseguk ra ha "kivezettek" oket. (a folyamathoz lasd az igavono lovak kivezeteset az 1. ipari forradalom soran)