10
  • Zsombor99
    Nálam az SSD csak pár játék és maga a rendszer felgyorsítása érdekében van, amúgy eredetileg nem szerettem volna, mivel helyhez kötött használatnál sokkal strapabíróbbnak tartom a HDD-ket, de mire a mostani új gépem listája kialakult, rá lettem beszélve, hogy így sebesség ügyileg jobban járok.
  • takysoft
    Te az SSDkről beszélsz.

Egy NVMe SSD - merevlemez integrációban lenne mozgó akatrész.
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2025.06.18. 15:25:07
  • lammaer
    mondjuk 500 GBnél kisebb HDDt szerintem venni se érdemes... oprendszernek sztem manapság muszáj SSDt venni, annyira sokat számit, adattárolásra meg 500GB elég halovány...
  • lammaer
    Nálam is ketyeg vagy 8TB-nyi HDD a gépbem meg a NASban.. az SSD azért még fajlagosan elég drága, az csak az oprendszernek meg a telepitett játékoknak kell, de filmek/képek meg minden más mehet a HDDre...
  • lammaer
    akkor végre mostmár zuhanni fognak a HDD árak mert senkinek se kell? :)
    (tudom tudom, nyilván sose fognak)
  • t_robert
    nálam a 3 darab SSD mellett azért ott van a gépben egy 2 TB-os HDD is. Nagy mennyiségű adat tárolására tökéletes, ahol nem kritikus tényező a sebesség. Például media anyagok. egy film lejátszáshoz sokszorosan elég egy HDD nagyjából 150 MB/sec sebessége.... archiválni is tökéletes. Éppen gondolkodom, hogy átcserélem a 2 TB-os HDD-t egy 4 vagy 8 TB-os darabra....
  • Zsombor99
    Mivel szinte csak a felhőszolgáltatók vásárolnak ilyet, a gyártók hozzájuk igazítják a fejlesztéseket.
    Ezt nem állítanám, még vásárolnak magán emberek is, a jelenlegi asztali gépemben is van kettő 2TB HDD, ezeket sokkal időtállóbbnak tartom az SSD-knél, bár jelenleg már M.2 SSD-ről bootol a rendszerem. (Bár az igaz, hogy már 500GB-nál nem lehet kisebb HDD-t újonnan kapni.)
  • ntex
    Az NVMe javára írnám még azt is hogy mivel nincs benne mozgó és motorikus alkatrész, jóval kisebb a meghibásodások lehetősége is.
  • nirriti
    Az sem lenne hátrány ha WD például időnként tenne pár új merevlemezt a Kék szériába is. Már sok-sok éve csak minden más termékcsaládba raknak újabb,nagyobb, gyorsabb, jobb darabokat.
    Én meg választhatok, hogy valami túlárazott ipari darabot vegyek ami nem is igazán nekem lett tervezve vagy beérjem valami kicsivel vagy a konkurenciánál nézelődjek, de ott sem jobb a helyzet.
  • takysoft
    A HDD esetén mindegy, hogy csatlakoztatod.
    A Sata3 550-600 megabyte/sec sebesség átvitelére képes. Ehhez egy HDD közel sincs.
    A leggyorsabb enterprise(cégeknek gyártott) HDD is maximum 300 megát tudott olvasni másodpercenként.(280 körül) És jellemzően ennél lassabbak, ha az adat nem dolyamatosan van, vagy pl írni kell.

Vannak az nvme-nek előnyei (pl nem kell 2 külön interfész a különböző eszközöknek), de ezek minimálisak és kb irrelevánsak. Talán még CPU overhead is van... egyszerűbb ezt sata controllerre bízni. Sebesség szempontból mindegy, és olcsóbb is.