6
-
Bruce_Willis #6 Nem az internettel van a baj, hanem a közösségi médiával, és ahogy az emberek a függőségüket kezelik. Az egyik gond az hogy fel sem ismerik hogy függők. A másik probléma hogy másokhoz hasonlítják önmagukat. -
Gabbbbbbbbbbbb #5 Én egy JavaScript nélküli internetet szeretnék, ahol minden trükk szerveroldali php, vagy cgi. Jobban belegondolok, akkor webszabványokkal is sok a baj, mondjuk utazzunk vissza az időben 2005-be. -
kvp #4 "Elég lenne egy alacsonyabb szintu internet kb 1990 technikaja. Ftp, email, meg forum, a tobbi baromsag nem kene."
Mi valtozott a technikaban? Ugyanugy vannak weboldalak es ugyanugy vannak kozossegi halozatok. A facebook elott sok sok evvel (1980 ota) ott volt a usenet (User Network) ami ugyanolyan kozossegi forum volt, csak szinte szabalyok nelkul es minimalis moderacioval. Kb. mint most a discord. Az egyik leghiresebb flamewar Andrew S. Tanenbaum es Linus Torvalds kozott ment a minix-es forumban, aminek a vege az lett, hogy Linus azt mondta, hogy akkor majd o csinal jobbat. Igy szuletett meg a linux. (aztan sok evvel kesobb a git is, amikor elege lett a cvs-bol)
Igazabol semmilyen forradalmi uj technologia nem jelent meg, email, forumok (usenet), chat (irc), web, nagyjabol minden elerheto volt mar a 90-es evek elejen is, csak sokkal nagyobb technologiai tudas kellett az eleresukhoz, ezert sokkal kevesebb es atlagban sokkal okosabb ember hasznalta. Meg dedikalt app-ok (applications) is voltak, csak nem telefonra hanem desktop pc-re vagy szerverre. Nekem nagyjabol mindegy, hogy a discord klienst hasznalom vagy a pine-t, bar anno meg 2x24 ora kellett ahhoz, hogy UUCP-n at megjojjon egy valasz Budapestre Kaliforniabol. Lassabban ment minden.
Viszont kb. 2000 korulre mar nagyjabol elerheto volt minden (meg a google is). Nekem az elso mobilnetes hozzaferesem a Balaton kozeperol indult. Egy hajon ulve neztem meg a vonat menetrendet. (egy 2 soros kijelzon, wap over sms-en at, lassu volt mint a doglott csiga, de ment)
Az embereknek valojaban a multinacionalis cegek manipulacioibol van eleguk, amivel belekenyszeritenek sok embert olyan viselkedesi mintak kovetesebe amit egyebkent nem szeretnenek. Ilyen a csoport nyomas alapu kozossegi media hasznalat vagy a manipulativ, gazdasagi es/vagy politikai hasznot eloterbe helyezo eroltetett tartalom szelekcio a nagy kozossegi oldalak mukodtetoi reszerol. Nem a technika a hibas hanem az, hogy ujabban a hatalommal rendelkezok rosszra hasznaljak. -
militavia #3 Marhaság. -
Cat #2 A fiatal lányoknak nem az internettel van bajuk, hanem saját magukkal, a testükkel, az önképükkel. Látnak a neten egy ideált, amire nem hasonlítanak és amivel nem tudnak versenyezni. A fiúkat is érinti ez a probléma, de a nőkben nagyobb a megfelelési kényszer, a tetszeni akarás. -
duke #1 Elég lenne egy alacsonyabb szintu internet kb 1990 technikaja. Ftp, email, meg forum, a tobbi baromsag nem kene.