5
  • kvp
    Egy stablecoin csak egy mestersegesen letehozott maganpenz. Mint pl. a world of warcraft gold. Jobb esetben oda-vissza lehet valtani, rosszabb esetben csak a kibocsato felteteleivel lehet levasarolni. Nem uj talalmany.

https://en.wikipedia.org/wiki/Scrip

A jegybanki digitalis szamla az a digitalis keszpenz, tehat kereskedelmi bank kozbeiktatasa nelkul, a penzt kibocsato jegybank altal kezelt digitalis penz. Idealis esetben minden allampolgarnak jarna egy szamla a digitalis szemelyi igazolvanya melle. Elonye, hogy kihagyja a bankokat, tehat nem ugy kezelodik a penz, hogy en odaadom a banknak es az berakja a jegybankba (kozben leveve a hasznat), hanem kozvetlenul a jegybankkal (az allammal) all kapcsolatban az allampolgar. Egy ilyen rendszer lehetove tenne a felteteles keszpenz kibocsatasat is, pl. csak adott ideig csak adott helyeken, csak adott termekekre levasarolhato segelyek folyositasat. Regen ilyenek voltak az elelmiszerjegyek es jelenleg ilyen a SZEP kartya is, ami szerzodessel az OTP altal kezelt, de valojaban kvazi jegybanki digitalis forint. Az EU le van maradva...

ps: A stable coin is csak addig stable amig a kibocsato ezt kepes garantalni. Mint regen az aranyhoz kotott dollar. Ha a kibocsato ezen valtozat, akkor ahhoz joga van, mint ahogy a coin-ok bevaltasat is megtagadhatja (pl. csod eseten vagy ha ezt megteheti a szerzodes alapjan).
  • YaniMan
    Szüli
    Kicsit szerencsétlenül van megfogalmazva az állítás. Nem az a baj, hogy a stabilcoin jó a felhasználónak, hanem az a baj, hogy nem európai, viszont az említett előnyök miatt mindenki ezeket fogja tolni, és akkor Európa megint lemarad.
  • Cat #3
    Hogy teljesen ingyenes, a központi bank van mögötte, nem egy bank (nem mehet tönkre), nem kell visa/mastercardnak fizetni érte, offline is működik.

https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/html/index.hu.html
  • FICEK9
    "A projekt elképzelése szerint az uniós lakosok digitális eurószámlával rendelkeznének az EKB-nál, amelyet online fizetésre vagy bolti vásárlásra használhatnak, illetve az EKB uniós székhelyű pénzforgalmi szolgáltatókkal való együttműködésének köszönhetően pénzváltásra használhatnak barátaikkal."
    Nem vagyok pénzügyi szakember, de nekem már van ilyenem a számlámhoz a bankomnál. Csináltam online egy euro alszámlát amin van euróm és ugyanezeket meg tudom már most csinálni vele.
    Most akkor mi ebbe a "spanyolviasz"? (Nem vagyok szakember, szóval kéretik a hülyézést mellőzni, pont azért mert pont hogy meg akarom érteni hogy most miről beszélnek ezek, mi a különbség.)
  • manypet
    "A miniszter azzal érvelt, hogy a stabilcoinok lehetőséget adnának a megtakarítóknak arra, hogy kockázatmentes eszközökbe fektessenek be, és széles körben elfogadott fizetőeszközt biztosítanak a határokon átnyúló tranzakciókhoz anélkül, hogy szükség lenne az amerikai bankoknál vezetett bankszámlára."

Azaz nem tudják a politikusok és a bankárok felügyelni és nehéz adóztatni is.
    Hallatlan! Azonnal bezárni, lerombolni, beszórni sóval!!!

Utoljára szerkesztette: manypet, 2025.04.17. 00:02:15