7
-
Felesleges most új hardwaret venni, vagy ezt a szemetet mert a Windows 10 (frissítgetése) megszűnik csak azért felrakni. Jön a NPU, annak jelentősen megnövekedik rövid időn belül a teljesítménye 1000 TOPS körülire nagyon könnyen CPU szinten. Érdemes régi gépre felrakni egy Linux Mint Mate, nagy eséllyel minden fog rajta menni. De ha ez nem elég dual bootban felrakni a régebbi Windowst. 10 évig miután lejár egy Windows tökéletesen el lehet vele lenni. A Windows stratégiája az évek óta mindegy milyen erős a gép, felesleges szemét funkciókkal szándékosan leterheli a hardwaret. Szándékos elévülés hogy új hardwaret vegyél, a játékiparnál ugyan ez. A Windows 11 igen gyorsan fog menni a kukába, ahogy a most árult hardwarek is 2030 ra, ami nem sok 5 év, ok NPU ami követelmény lesz. És senki sem fossa a pénzt hogy ezt az informatikai szemetet tartsa karban, minimum több tízezres tételekért egy-egy ilyen alkalomkor. Már maga ha ezeknél elromlik valami túl drága a javíttatás. A Copilot Plusz egy rakás értelmetlen szemét nagy rendszerigénnyel, semmi olyan funkciót nem tud ami nem megoldható más módon. A Linux új életet lehel minden régebbi gépbe, Windows alatt mindegy milyen erős a gép jelentősen visszafogja a rendszert. A különbség akkora hogy régi gépen kb alig akar megcsinálni Windows alatt bármit, addig Linux alatt úgy mennek a dolgok mintha új gépet vetél volna. Ja és ha veszel egy gépet, a legelső támogatott Windows jól fut, a legutolsó meg gyakorlatilag a használhatatlan szintjén van. Virusírtó, tűzfal, minden féle automatikus frissítés kikapcsolni mert szintén szétszedik a rendszert. A Microsoft fiókkal meg csak a bajotok lesz, sőt aki közzé tesz neten tartalmat pl fájlokhoz mint szerző odabiggyesztheti a neveteket. Amúgy ha valaki vesz egy gépet, 15 éves intervallumot érdemes vele kibírni mert olyan jelentős újítások addig úgy sem jönnek hogy annyira megérje. És csak akkor kuka minden ilyesmi ha már tényleg reménytelen és végképp nem éri meg a javíttatás. 10 év alatt ha visszamegyünk az időben, az SSD-k óta gyorsabb lett a gép, kicsit a grafika jobb lett de ugyan azt kapjuk mint akkor. -
Macropus Rufus #6 "Én mellesleg 3 hónapja upgradeltem w10-ről és gond nélkül megtartottam az offline fiókomat."
sztem ebben az esetben nem is fogja tenni. A hír az új telepítésre vonatkozik, nem a 10-ről 11-re való frissítésre.
De én nem félek, hogy ne lenne megoldás 1-2 hónapon belül erre a problémára. :)
-
Vanek úr #5 Szerintem van félreértés rendesen.
Egyrészt az utolsó mondatodra reagálva: a hír nem arról szól, hogy régen mit tudtál csinálni, hanem arról, hogy ezek után mit nem fogsz tudni csinálni.
Másrészt nem egy adott fiók törléséről vagy nem törléséről szól a fáma - hiszen ha fellépsz a netre, és online leszel, akkor pont ugyanaz fog történni az "offline" fiókoddal, mint egy online létrehozottal: ellenőrzi/szinkronizálja a MS az adataid (akár ellenőrizheti a Win liszenszed jogosultságát is).
De egyébként a 'régi' telepítő egy jó ötlet lehet. Viszont egyszerűbb az nlite-tal létrehozni egy most aktuális rendszert, mint küzdeni egy offline frissítéssel - esetleg a Rufusz használatával kilőni a 'kötelező'-ket a telepítőből. Csak kérdés, a MS mit fog ezekre lépni. Ha sokan fogják az ilyen kerülő módszereket használni, akkor nem kizárt, hogy lépni fognak azokra is (akár a frissítés letiltásával is - így meg akár Win10-et is használhatna valaki, ha nem akar pár havonta Windowst újratelepítgetni). -
nirriti #4 Fogni kell egy régi telepítőt és szépen offline upgradelni, aztán ha kész van akkor lehet online frissíteni a legújabb verzióra és nem fogja az offline fiókodat törölni.
Én mellesleg 3 hónapja upgradeltem w10-ről és gond nélkül megtartottam az offline fiókomat.
Utoljára szerkesztette: nirriti, 2025.03.31. 09:35:37 -
Zsombor99 #3 Könnyen lehet, hogy ezzel "maguk alatt vágják a fát" és emiatt több ember dönt úgy, hogy nem vált 11-re vagy visszatér a 10-hez ‒ rémes. -
mortep #2 Van ami nem változik, megy a csőlátás ezerrel. Rengeteg olyan pc van ami nem köthető egyetlen felhasználóhóz, ezekre nincs válasza a világ legnagyobb szoftverfejelesző vállalatának.
Utoljára szerkesztette: mortep, 2025.03.30. 07:49:38 -
Szóval terelgetnek erősen a Linux felé!