23
-
Szerintem is ez a narcisztikus/karizmatikus vezetők uralta politikai/közéleti tér nem véletlen.
Poltitikai oldalról, ahogy a demokráciát (többpártrendszert) felváltja a kétpárti diktatúra (legyen mondjuk duokrácia, az jól hangzik :D), úgy szorul vissza a pártprogramokra alapuló kampány, meg a jó diplomáciai érzékkel rendelkező poltiikusokat kiszorítják a karizmatikus, messianisztikus vezető palánták.
Ugye egy pártprogramról tudsz racionálisan dönteni, mérlegelni. A karizmatikus vezetőnek nincs programja, hanem minnél több réteggel próbál egy érzelmi rezonanciát kialakítani. Lexarod, hogy mik a más rétegek, ha a tiéddel már ez a rezonancia megvan. A buborékok nem ütik egymást, nem szembesül a választó azzal, hogy ez a vezető egyszer ezt mondja, aztán azt, mert csak a saját szempontjaira figyel.
Ez végülis azért van így, mert a kétpártrendszer a szavatzatmaximalizálásról és optimalizálásról szól.
Egyrészt a saját tábor maximális mozgósítása a cél, mindenki menjen el szavazni. De ugye a kétpártrendszerben a szavazatok 50%-ára +1-re van szükség a győzelemhez és ezért felesleges további erőfeszítést tenni, mindíg csak egy kicsivel kell nyerni, ez az optimalizálás. Mindennek a végrehajtására pedig nincs is ideálisabb karakter, mint egy gyak háborús uszító, aki elhiteti a saját táborával, hogy ez a végső harc és nem egy ugyan olyan választás, mint amilyen volt az előző öt-tíz is.
Az eredmény végletekig megosztott, hiszterizált háború szerű közélet, akár a fellelkesült rajongók által végrehajtott merényletkísérletekkel.
Nem Trump, vagy Harris, vagy akárki tehet erről. Nem, ez a kétpártrendszer következménye.
Döntsük el, hogy akarjuk ezt?
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2025.02.03. 09:42:14 -
Ezek mind ilyenek. Márai Sándor Olyan világ jön versének kora már itt van. -
Cat #21 Évtizeden át én rengeteg Zuckerberg oltást olvastam a Cambridge Analytica botránytól kezdve az afrikai moderátorok semmibevételén és a Facebookra regisztráló gyerekeken át a minapi hírig, hogy ő engedélyezte személyesen, hogy az MI tréningre használjanak szerzői jog által védett anyagokat. Hányat másoljak be? Vagy elég a legutolsó? https://sg.hu/cikkek/it-tech/159988
Bezosról pedig rengeteg cikk jelent meg, hogy a cége algoritmusa részrehajló a saját termékei irányába, kiszipolyozza a platformján lévő kiskereskedőket, kémkedik a munkásai után, betiltja a távmunkát vagy hogy a minimálbért sem fizeti ki a logisztikai központban a pickereknek, akik összeállítják a csomagokat (a dolgozói állami segélyt kapnak annak ellenére, hogy van munkájuk!), és emiatt rendszeresen sztrájkok vannak az Amazon raktárakban. A kedvedért csak egy: https://sg.hu/cikkek/it-tech/105573 -
bunny #17 Mondj olyan vezetőt aki nem nárcisztikus. Ez nem újkeletű, egy normális gondolkodású ember a politikai vezetés közelébe se jut nagyon-nagyon-nagyon ritka kivételektől eltekintve. -
dyra #16 Hát ez a fickó már csak ilyen. Annó meg egy olyan cikk volt, hogy ő mindig is dolgozik. Már akkor is gondoltam más lehet a munkáról a véleményem mint neki. -
Én keresztényként így is gondolom. -
Vanek úr #14 Megvolt az is. Csak "cikkerberg, buzosz, vagy a hasonlók" együtt sem képesek ennyi baromságot csinálni, amennyit Musk egyedül termel. -
Kryon #13 Mi van akkor, ha pont a "terv szerint" haladnak az események? Ha a világot egy mindenható, szuperintelligens lény alkotta, akkor ez nekem valószínűbbnek tűnik, mint az, hogy ezt mi emberek el tudnánk egyáltalán rontani. Legfeljebb a saját személyes sorsunkra lehet befolyásunk, de a nagy egész fejlődését determinálják a természeti törvények, győz a statisztika, "a gép forog". Szóval, ha így történtek a dolgok, ahogy, akkor valószínűleg így is kellett történniük, kár rajta keseregni.
Utoljára szerkesztette: Kryon, 2025.02.01. 20:52:30 -
Ez nem volna hír, ha nem egy ismert ember csinálná.
Sajnos milliószámra vannak csalók és tönkreteszik a csak kikapcsolódni vágyók játékát. -
yamato41 #11 Belebetegednétek, ha eltelne úgy nap, hogy ne okádnátok Muskra? Miért nem okádtatok ugyanígy cikkerbergre, buzoszra, vagy a hasonlókra az elmúlt években? Csak nem libsi propagandát műveltek? Á, dehogy... :-)))))) -
Ezt hozta a modern világ, az Istentelenség, a materializmus és az erények relativizálása/megfordítása. -
Gabbbbbbbbbbbb #9 Szerintem elég nagy baja a világnak, hogy ilyen ember(ek) rendelkeznek monumentális geopolitikai befolyással. -
Cat #8 Teljesen igazad van, de régen nem arról szólt egy amerikai elnök beiktatása, hogy ott sorakoznak az IT-cégek vezetői. Igen, az olajcégeké biztosan ott voltak, de ez SG szempontjából érdektelen volt. Nem attól függött, hogy van-e vám a chipeken, hogy ki az elnök, pontosabban hogy meg tudod-e egyáltalán venni azokat. Nagyot változott a világ.
Másrészt van a hír, és a háttérinfó. Szerintem minden IT-lap lehozta, hogy Zuckerberg bejelentette, hogy megszüntetik a tényellenőrzést, és mostantól bármilyen hülyeséget leírhatsz, nem moderálják ki. De azt nyilván nem mondja el, hogy Trumphoz törleszkedik, és megpróbálja meggyőzni az európai szabályozás lazításáról is, mert több pénzt akar keresni. Elvileg erre lenne jó az újságírás. -
Cat #7 Szerintem érdekes mintázat, hogy feltűnően sok nárcisztikus jellemű ember van a mai vezetők között (legyen az Musk, Trump, vagy akár Orbán Viktor). Mindannyian erős apa mellett nőttek fel, aki adott esetben verte is őket, és még ma is meg akarják mutatni nekik (legyenek akár azok halottak), hogy sokra vitték, és vágynak arra a szeretetre, amit gyerekkorukban nem kaptak meg. Nekik nem a pénz kell, hanem egy kielégíthetetlen bizonyítási vágy van bennük. -
Ez egy fasz! XD
De hát végul is Muskról ez nem újdonság. ;)
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2025.02.01. 10:31:59 -
Midas #5 Szerintem meg hétvége van és ilyenkor már valami játék tesztnek kellene hogy fent legyen. Ez is egy olyan oldal lesz már mint a többi hogy valamikor volt rajta némi tartalom most már csak politika megy amit próbálgatnak valamivel takargatni... Ide is már csak a fórumok miatt éri meg járni de már azok is haldokolnak. -
Kissssss0 #4 ez legyen a világ legnagyobb baja. -
Valahol érthető a dolog.
Nincs is nagyobb frusztráció egy gyerek számára, mint, hogy nem tudja elérni szeretett játékában (vagy közösségében) azt a célt, amit kitűzött maga elé.
Ráadásul ezekben a nagy versenyekben elérni bármit is...
Mindig a South Park azon része jut eszembe mikor le akartak gyűrni valami nagy wow-st, aztán éjjel nappal tolták 4-en (vagy 3-an, ha Keni már kipurcant), hogy le tudják győzni.
Más cikkekben már megjelent, hogy az ázsiai országokban ez nem annyira szórakozás, mint inkább megélhetés és így is kezelik. Ezzel felvenni a versenyt az eu-ban vagy usa-ban, nem olyan egyszerű. Egy üzletembernek meg egyenesen lehetetlen. -
duke #2 Le vagyok dobbenve, valami idiota, egy idiota jatekban csalt.
Annak orulok, hogy fogalmam sincs milyen jatekrol van szo. -
Vanek úr #1 Összefoglalva: egy istenkomlexusos embernek mindenhol (és mindenben) istennek kell lennie. Legalábbis kívülről.