3
  • kvp
    #3
    A cel a 100% sajat hardver elerese es mivel a hardvergyartas eseten kb. 5 eves az atfutasi ideje egy uj technologia bevezetesenek es 2020 ota nem tudnak uj alkatreszeket beszerezni, ezert 2025-2026 magassagaban varhatoak az uj, mar teljesen kinai alkatreszekkel szerelt hardverek. A fenti lista alapjan egyebkent nagyon keves hianyzik nekik. Az USB hub kerdest mar megoldottak, csak meg van raktaron az amerikai chipbol, mig a kinai gyartasu processzorbol mar vannak legyartott prototipusok. A nagykapacitasu memoria kerdese (mind a ram, mind a flash) meg nem teljesen megoldott vagy legalabbis nem publikusak az uj kinai termekek.

    A WPS az a microsoft works formatuma 2000 elottrol (en meg ebben irtam az elso egyetemi beadandokat), de szerintem a libre office tamogatas eleg konnyen megoldhato, foleg mivel az alatta levo OS igazabol egy Debian valtozat.

    ps: Apropo Debian valtozat: a Raspberry ceg is sajat Debian valtozatot keszit Raspberry PI OS neven es a tozsdere lepessel egy idoben ok is megkezdtek az atallast a nyugati (jelenleg japan) iranyitas alatt allo ARM architekturarol a nyilt RISC-V architekturara, ami varhatoan a kinai allam sajat processzorait is hajtja majd a jovoben.
  • gosub
    #2
    Tavaly az ASML több száz chipgyártó gépet szállított le kínába. 7 és 5 nm-es gyártókapacitásuk van nekik. Közben fejlesztik a saját EUV technológiájuk (SSMB), nyáron 50 milliárdos támogatást jelentettek be. 10 éves lemaradásban vannak, ahogy minden másban ebben is csak idő kérdése és behozzák.
  • Tetsuo
    #1
    Kérdés, hogy váltják ki az ASML-t?