21
  • CommieSlayer
    #21
    Nem gondolom, hogy bárki kirobbantott volna egy járványt. Kb 20-30 féle koronavírustörzs terjed a világban minden évben. Az egyik leggyakoribb megfázásos vírus. Pár évente megjelennek kicsit erősebb mutációk is mint a cov-19. Az hogy ebből kivételesen ekkora balhé lett az több dolog kölcsönhatása miatt volt: média által generált pánik, a túlméretezett bürokrácia tehetetlensége, globálisan központosított egészségügy, tömeges inkompetencia, üzleti lehetőség nagyvállalatoknak, ürügy a politikai hatalomszerzésre, stb. A fél társadalomnak érdekében állt rossz irányba tolni a szekeret különféle okok miatt. Ide vezet ha túl nagy az állam és senki sem elszámoltatható. Lesz még pár ilyen a közeljövőben, mert a rendszer most is ugyanolyan sérülékeny.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.16. 02:30:09
  • Anonymusxx
    #20
    Szerintem annak, akinek van annyi hatalma, hogy csupán azért robbantson ki egy járványt, h a vakcinákból megszedje magát, az mással fog bizniszelni, illetve van már annyi pénze h ne akarjon még többet...

    Azért egy ekkora balhét megtudnák a titkosszolgálatok is szerintem. Persze ez csak egy gondolat, nem olvastam utána, annyira nem érdekelt a téma...
  • CommieSlayer
    #19
    Ott írják le amit kérdeztél. De játszd csak az eszed! Tudod te hogy nincs igazad.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.15. 01:25:53
  • nlght
    #18
    Komolyan idelinkeltél egy cikket 2020 áprilisából, gyakorlatilag a járvány legelejéről? Itt még a járvány első hulláma be sem indult.
    Korábbról nem volt?
    Kérdezz már rá a konteós FB csoportodban, hogy tud-e valaki segíteni kommentelésben, hogy ne égesd magad jobban!
  • CommieSlayer
    #17
    Nem tudtál semmire sem érdemben reagálni, amit írtam. Az hogy neked ez nem tetszik, az nem érv. A személyeskedés sem érv. Az irreleváns párhuzam sem érv.

    "A kórházak TÖBBSÉGE tényleg üresen állt? Hol és melyik országban? Ezt megint honnan vetted? Dobjad a linkeket!"
    Szinte az összes országban, ahol voltak lezárások. Itt van pl egy cikk még abból az időszakból, amikor még nem alakult ki az egységes top down narratíva.
    https://www.politico.eu/article/hungarys-doctors-question-coronavirus-response/

    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.14. 15:16:56
  • nlght
    #16
    Csak lejáratod magad, a világ továbblépett a vakcinák pedig működtek. Ennyi baromságot ritkán olvasni.

    "a csavarhoz csavarhúzó kell"
    A vírustagadóknak meg egy tisztességes atyai pofon.

    "Nekem elsősorban te tűnsz oltás ellenesnek és tudománytagadónak."
    Nyílván azért oltattam be magam és családom, és azért érvelek itt mellette mert oltásellenes vagyok. Anyád temetésén trollkodjál!

    "A járvány legelején még az ment, hogy ne hordjunk maszkot. Sok maszknak még a dobozára is rá volt írva, hogy nem jó koronavírus ellen. Csak aztán "fejlődött a tudomány" és 2 hónappal később már az ellenkezője volt igaz mindennek és a maszkok is másképp kezdtek el működni."

    Ez megint csak a te kis buksidban volt így.

    "Így van. Pont az ilyen rossz minőségű orvosok szólaltak fel a médiában/politikában úgy hogy semmit nem tudnak se a járványokról"
    Hát az show amit a pincsikutya fejű nő és a Győrfi Pál letolt naponta az tényleg kurva gáz volt. Gondolom azóta észrevetted, hogy az oltás jól működött és minden ment tovább, csak a te kis buksidban maradtak meg a konteók.

    "Ez hazugság és pont az előbbi kommentben írtam le, hogy le, hogy kórházak többsége üresen állt mert le voltak zárva."
    Lehet hogy volt amit lezártak, de amelyik működött az túl volt terhelve. Szerintem valami nagyon furcsa világkép él a fejedben, ha ilyen alap dolgokat se tudsz a helyén kezelni.
    A kórházak TÖBBSÉGE tényleg üresen állt? Hol és melyik országban? Ezt megint honnan vetted? Dobjad a linkeket!


  • CommieSlayer
    #15
    "Szerinted. A világ számára teljesen jó volt a statisztika szerint."
    Akkor úgy mondom, hogy attól hogy valaki feltalálta a kalapácsot 20 éve, abból nem következik, hogy a csavart billentyűzettel kell beleverni a fába. A kalapács attól még egy nagyon hasznos dolog és gratulálni kell annak, aki kitalálta, de a csavarhoz csavarhúzó kell, a billentyűzet meg nem kalapács.

    "Azt kéne belevésni az oltásellenesek agyába"
    Nekem elsősorban te tűnsz oltás ellenesnek és tudománytagadónak. Összekevered a politikát meg a propagandát a valódi tudománnyal.

    "BÁRMIKOR bekövetkezhet egy világjárvány. 2-szer annyian vagyunk a bolgyón mint 1990-ben és a közlekedést tökéletesen zsúfolttá tettük a bolygónkon"
    Ezek általános igazságok, amiből semmi konnkrétum nem következik az itt taglalt dolgokra nézve.

    "sok hülye embertársunk mindenfélére hivatkozva képtelen felvenni egy maszkot ha bemegy a boltba emberek közé"
    A járvány legelején még az ment, hogy ne hordjunk maszkot. Sok maszknak még a dobozára is rá volt írva, hogy nem jó koronavírus ellen. Csak aztán "fejlődött a tudomány" és 2 hónappal később már az ellenkezője volt igaz mindennek és a maszkok is másképp kezdtek el működni.

    "Sok ezer orvos szerzett orvosi diplomát azok közül is akik támogatják a homeopátiát vagyis a víz emlékezőképességében hisznek."
    Így van. Pont az ilyen rossz minőségű orvosok szólaltak fel a médiában/politikában úgy hogy semmit nem tudnak se a járványokról, se a pcr tesztről, se a vakcinákról és mindenki rájuk hallgatott.

    "A covid korlátozásokkal is annyira zsúfoltak voltak a kórházak hogy a kórház parkolójában hűtűs kamionokban tárolták a hullákat"
    Ez hazugság és pont az előbbi kommentben írtam le, hogy le, hogy kórházak többsége üresen állt mert le voltak zárva. Voltak erről elég jó videogyűjtemények akkoriban alternatív fórumokon. De ha emlékszel még ezrével mentek a nővér tánc videók is akkoriban világszerte és ott is látod, hogy sok kórház hótt üres és azért csináltak videókat, mert unatkoztak. A zsúfolt kórházak amiket a tv-ben mutogattak, az néhány kórház volt, ahova az egész országból gyűjtötték a covid betegeket. De sok országban még csak nem is a hazai kórházakat mutogatták, hanem az olasz kórházakat egy olyan területről ahol a covid előtt is ugyanolyan zsúfoltság volt minden kisebb járványnál.

    "Kínában az összes létező mobil krematórium csúcsra volt járatva, és volt egy pont amikor nem lehetett kapni már urnákat a hamvakhoz, mert elfogytak."
    Kínából az elején olyan videók jöttek, hogy a járókelők összeesnek az utcán. Máshol semmi ilyesmi nem volt szóval máig sem világos, hogy pontosan mit is láttunk a kínai felvételeken.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.14. 13:56:46
  • nlght
    #14
    "Karikó Katalin 20 évvel korábbi kutatásai nem teszik a Covid vakcinát biztonságossá, szükségessé, igazolttá."
    Szerinted. A világ számára teljesen jó volt a statisztika szerint.

    "Minden oltást 5-10 évig szoktak tesztelni, ami a Covid-nál nem történt meg és még a létező Covid oltások teszt eredményeit is letagadták vagy manipulálták."

    Azt kéne belevésni az oltásellenesek agyába, hogy már a 90-es évek óta kiabálnak a virológusok, hogy BÁRMIKOR bekövetkezhet egy világjárvány. 2-szer annyian vagyunk a bolgyón mint 1990-ben és a közlekedést tökéletesen zsúfolttá tettük a bolygónkon. A politikusok igazából szartak a figyelmeztetésekre.
    Az eredeti SARS vírusnak ha jól emlékszem 50% feletti volt a halálozási aránya a 2000-es évek elején. Igazából kurva nagy mákunk volt hogy enyhébb volt a vírus, kevesebb mint 100 millió ember halt csak meg a covid és a szövődményei miatt. De jó főpróba volt és láthattuk hogy sok hülye embertársunk mindenfélére hivatkozva képtelen felvenni egy maszkot ha bemegy a boltba emberek közé. A maszk nem tökéletes védekezési módszer, igaz, de csökkenti a vírus terjedéssi sebességét a társadalomban.

    "Sok ezer orvos meg kutató írt cikket, kiáltványt, petíciót a covid intézkedések ellen"
    Sok ezer orvos szerzett orvosi diplomát azok közül is akik támogatják a homeopátiát vagyis a víz emlékezőképességében hisznek. Hülye minden szakmában van. Félremehetett volna az oltás fejlesztése, de szerencsére nem a homeopátia szakértők fejlesztették az oltásokat ki, hanem okos, szorgalmas kutatók és orvosok.

    "Ha nem lett volna semmilyen covid intézkedés, akkor kevesebb ember halt volna meg"
    Ezt a baromságot melyik konteo magazinban olvastad? A covid korlátozásokkal is annyira zsúfoltak voltak a kórházak hogy a kórház parkolójában hűtűs kamionokban tárolták a hullákat, mert már nem fértek el sehol sem. Kínában az összes létező mobil krematórium csúcsra volt járatva, és volt egy pont amikor nem lehetett kapni már urnákat a hamvakhoz, mert elfogytak.
  • nlght
    #13
    RNS alapú oltásokra gondoltam, a selejt kínai, orosz, astrazeneca oltások a múlté és nem is igazán terjedtek el csak a kínaiaknál, oroszoknál.

    "Igy ugyan joval kevesebb mint 100%-rol 100%-ra nott a mellekhatasok kialakulasanak kockazata, de cserebe nem fertozott meg kozben masokat."

    Ezt baromságnak tartom. Nincs összhangban a statisztikával amit említettem.
    "1 millió oltott emberből 5-nél felléphet szívizomgyulladás mellékhatásként, de ez lófasz ahhoz képest, hogy az igazi covid vírusnál 5-ből 1 embernél léphet fel szívizomgyulladás vagy szívburokgyulladás."
  • CommieSlayer
    #12
    Szemléletes példák, amit az npc-k és az agyukat használni tudó emberek teljesen másképp éltek meg a "járványból":
    1. Rögtön a járvány elején arról beszéltek, hogy 1-3%-a az embereknek meg fog halni covid-ban. Ez az 1-3% onnan jött, hogy az első hullám elején a covid-al kórházba került emberek ekkora százaléka halt meg. Minden ép eszű ember tudja, hogy ez egy többszörösen szűrt populáció, mivel a koronavírussal fetőzöttek többsége nem került kórházba, a felük még tüneteket sem produkált. Szóval a pánikkeltés hazugságra épült. De ez elég volt ahhoz, hogy a fél világ összeszarja magát.
    2. Mutogatták a tv-ben, hogy a kórházak dugig vanna súlyos covid betegekkel és ezt úgy tálalták, hogy ez miatt küldték haza a többi beteget, hogy helyet adjanak a covid betegeknek. Ezt a legtöbb ember úgy élte meg, hogy itt a vég. A valóságban csak néhány kórház volt tele, ahova a covid betegeket gyűjtötték, a kórházak nagyrésze meg ott állt üresen, mivel le voltak zárva. Vagyis a sok rákos, cukorbeteg, műtétre váró, stb haza lett zavarva és nem kapott orvosi ellátást, ami miatt ténylegesen sokan meghaltak. A háziorvosi ellátás is sok helyen csak telefonon keresztül üzemelt évekig. Fejlett nyugati érett demokráciákban még el is vitt a rendőr ha lefotóztad az üres kórházakat és kiposztoltad facebook-ra, mert hogy ez veszélyeztetés meg közösség elleni izgatás. A twitter is nem győzte törölni ezeket a posztokat, mikor ebből mozgalom lett az USA-ban.
    3. Összemosták a pozitív pcr teszteseket a fertőzöttekkel és a betegekkel, pedig ez 3 különböző kategória. Ha a 35-40 amplifikációs ciklussal elvégzett pcr teszt pozitív eredményt mutat abból nem következik, hogy te fertőzött, vagy beteg vagy. De ezt csak az érti, aki tudja, hogy pontosan mit mér a pcr teszt illetve, hogy a molekulák hogyan terjednek a szabadban. Persze az ilyen áltesztek ál eredményeivel mindenkit fel lehetett írni a covid statisztikákba, akinek abban az időben bármi baja volt. Így aztán szinte minden egészségügyi őroblémának a covid lett az oka. Az senkinek nem tűnt fel, hogy más egyéb vírusok statisztikái meg le lettek nullázva abban az időszakban.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.14. 13:17:22
  • CommieSlayer
    #11
    "El kell fogadnunk, hogy a nyugati gazdasagi es politikai rendszer fenntartasa erdekeben a lakossag jelentos resze a felaldozhato kategoriaban van."
    Ez így a megtörtént események elmismásolása. Ha nem lett volna semmilyen covid intézkedés, akkor kevesebb ember halt volna meg és nem keletkezik a hatalmas gazdasági kár sem. Úgy éltük volna meg az egészet, mint bármelyik nagyobb influenza járványt korábban.
  • CommieSlayer
    #10
    Csak kiegészítésként írom, hogy nyájimmunitást több féle képpen el lehet érni egy covid szintű járványnál oltás nélkül is és addig az öregeket kell elszeparálni, nem pedig a többi ember életét és vele a teljes gazdaságot megnyomorítani.
    Ez mellett a tökéletesen jól működő és 10 évig tesztelt oltás is hordoz kockázatot. Az oltások okozhatnak immunkomplex betegséget, létrehozhatnak új vírus és baktérium törzseket, károsíthatják az immunrendszert, stb. Szóval az oltás szükségességét azt mindig a kockázatok összehasonlítása mentén és az alternatív megoldások figyelembevételével kell értékelni. Teszteletlen oltásnál meg még a pontos kockázatok is ismeretlenek. Szóval a "100% safe and effective" jelmondat, amit a nyugati média tolt az tudománytalan hazugság és az emberek félrevezetése.
    A kötelező oltás meg politikai döntés, nem pedig orvosi. Ott sok egyéb más szempont is van az egészségügyi szempontok mellett és nem egy orvosnak kell dönteni róla.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.14. 12:34:00
  • CommieSlayer
    #9
    "Es minden orszag benne van, egyszerre, egyetertesben."
    Vannak a járványkezelésre globális egyezmények és szervezetek. Központi helyről jövő pánikkeltéssel rá lehet venni a fél világot sok hülyeségre. Utólag meg kevés tisztségviselő foglya vállalni, hogy elbaszta ha el lehet bújni a tömegben.

    "Kacagnak a hatterben es dorzsolik a kezeiket."
    Miért olyan nehéz elhinni, hogy sok ember erkölcsi nulla és csak a pénz meg a hatalom érdekli őket? Pláne ha be vannak védve mindenfajta elszámoltathatóság ellen.

    "A kutatok is mind benne vannak. Az orvosok is. A csaladjaik is."
    Sok ezer orvos meg kutató írt cikket, kiáltványt, petíciót a covid intézkedések ellen, csak te ezekről nem hallottál, mert ez nem fért bele a felülről tolt narratívába. Egyébként járványtanhoz meglepően kevés orvos ért, így a többségük csak úszik az árral.
  • kvp
    #8
    Az oltasokbol volt kevesbe hatekony, de mellekhatas nelkuli elolt virus alapu (kinai) es tobb ujfajta es hatekony, de sok mellekhatassal jaro RNS alapu, meg az orosz bekes celra atalakitott biologiai fegyver. Az oltast azert adtak be az embereknek, hogy a nyaj vedettseg elven vedjuk az idos, mind a virus, mind az oltas altal nagymertekben veszelyeztetett vezeto reteget. Az, hogy ehhez fel kellett aldozni par szazaleknyi (egyebkent egeszseges) fiatalt nem igazan szamitott, amikor a vezeto nagytokesek eletenek es vagyonanak a vedelme volt az egyetlen cel.

    Raadasul az RNS alapu oltasoknal a legtobb mellekhatas igazabol csak a virus karos hatasa volt, de elore hozva az oltas altal. Igy az illeto egeszsege csak annyira serult amennyire a virusfertozes alatt serult volna, csak kozben nem valt fertozove. Igy ugyan joval kevesebb mint 100%-rol 100%-ra nott a mellekhatasok kialakulasanak kockazata, de cserebe nem fertozott meg kozben masokat. Ez egy tudatos dontes volt az uralkodo osztaly reszerol, a gazdasagi rendszer fenntartasa erdekeben. Tehat ezeket a mellekhatasokat nem lehetett volna hosszabb tesztelessel kiszurni, mert ismertek es bizonyos mertekben szandekosak voltak. (ezt jarulekos vesztesegnek hivjak)

    Az egyetlen tenyelges fejlesztesi hiba a brit vakcinanal tortent, ami eredetileg egy afrikai verzeses laz ellen keszult es elfelejtettek kivenni a belso verzest csokkento komponenst, igy sok nonel akik fogamzasgatlot szedtek trombozist vagy stroke-ot okozott. Ezt ki lehetett volna szurni hosszabb tesztelessel vagy csak alaposabb fejlesztessel es javasolni, hogy vagy kapjanak infuzios verhigitot vagy hagyjak abba az oltas elott es utan 2-3 honapra a fogamzasgatlast vagy kapjanak mas oltast.

    Az oltasokkal kapcsolatban minden mas alhir csak konteo, osszesen ennyi tortent. El kell fogadnunk, hogy a nyugati gazdasagi es politikai rendszer fenntartasa erdekeben a lakossag jelentos resze a felaldozhato kategoriaban van.

    Kinaban mashogy reagaltak, ott tobben haltak ehen a lezarasok miatt mint a virus kovetkezteben. Kenytelenek voltak igy cselekedni, mivel nekik csak hagyomanyos (mellekhatas nelkuli, de kevesse hatasos) oltoanyaguk volt, ami viszont nem lett volna kepes omagaban megvedeni az idosebb vezetoket. Igy aranyaiban ott szinte senki nem halt meg az oltoanyag miatt es csak azok egy kisebb resze halt meg a betegseg miatt akik oltas nelkul is meghaltak volna. Ott a jarulekos veszteseget azok jelentettek akik ehen haltak a lezarasok miatt.
  • BrockSamson
    #7
    Tudjuk tudjuk. Es minden orszag benne van, egyszerre, egyetertesben. Kacagnak a hatterben es dorzsolik a kezeiket. A kutatok is mind benne vannak. Az orvosok is. A csaladjaik is.
  • CommieSlayer
    #6
    Az oltások után nőtt a halálozások száma, ami persze covid halálnak lett elkönyvelve. Az én környezetemben 3 ember is meghalt az oltástól számított 2 hétben. Szóval a számaid nem igazak. Gyerekeket oltani pl nem is volt értelme, mert a Covid kockázatai náluk sokkal kisebbek voltak, mint bármilyen létező oltásé. Szóval az orvosi inkompetencia volt és felesleges veszélyeztetés.
    Karikó Katalin 20 évvel korábbi kutatásai nem teszik a Covid vakcinát biztonságossá, szükségessé, igazolttá. Attól hogy létezik az oltás, mint hasznos technológia nem lesz minden oltás automatikusan jó és hasznos. Minden oltást 5-10 évig szoktak tesztelni, ami a Covid-nál nem történt meg és még a létező Covid oltások teszt eredményeit is letagadták vagy manipulálták. Továbbá nem minden vírus ellen lehet oltással védekezni és nem minden vírus ellen van értelme oltással védekezni. Szóval az oltás nem univerzális csodatechnológia, ami kockázatmentesen meggyógyít minden betegséget. Lehet rosszul használni és lehet vele hatalmas károkat okozni. Főleg, hogyha az az elsődleges cél, hogy az adófizetők pénzén kitömjék a gyógyszergyárakat egy kis jattért cserébe.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.14. 09:22:46
  • nlght
    #5
    Bocs, de a vakcina balfaszságodig olvastam csak.
    Nem tűnt fel, hogy mégsem halt ki az emberiség oltott része, ahogy a vakcinaellenes konteók jósolták?
    Nem került chip az agyadba tőle!
    Igen 1 millió oltott emberből 5-nél felléphet szívizomgyulladás mellékhatásként, de ez lófasz ahhoz képest, hogy az igazi covid vírusnál 5-ből 1 embernél léphet fel szívizomgyulladás vagy szívburokgyulladás. Kicsit más az arány, ha jártál matek órára te is látod.
    Egyébként semmi baj nem volt vele, Karikó Katalin jogosan kapott Nobel-díjat. Nálunk az egész család be lett oltva többször is vele, senkinek semmi baja. A húgom terhes volt, amikor megkapta az első adagot. Az unokaöcsém most 3,5 éves és erősebb és okosabb, mint a korcsoportja többi tagja.
    Ideje lenne már befogni a pofátokat és levonni a következtetéseket!
  • M2 #4
    "Gyilkolni allatokat a szeretet unnepe elott 2 nappal? Nyilvan. Kicsit sem beteges."

    A karácsonyi zabáláshoz a pulykát meg a fáról szüretelik... kurva vicces ez a városi álomvilág, amiben egyesek lebegnek, a valóságtól teljesen elzártan.
  • mukkelek
    #3
    Ezed annyi, mint a balfasz trumpodnak.
  • bunny
    #2
    Van az a pénz/sértettség/stb amiért korpásodik a haj. Szar világ szar emberekkel.
  • ZenMillitia
    #1
    en is orulok. Trump politikus mercejevel zseni. Gretahoz kepest nyilvan tul kapitalista, Greta T. jobb arc. de a politikusoknal annyira sz.r a mezony,hogy ott Trump egy Isten. VIktor detto. Semjen meg megrosszabb, utalom, mert utalom az allatkinzo vadaszokat, egy primitiv osember, akinek semmi koze allatkinzokent a valodi spiritualitashoz. Gyilkolni allatokat a szeretet unnepe elott 2 nappal? Nyilvan. Kicsit sem beteges.
    A masik oldalon, (Biden vonal) propagandanak allitjak be azt, amikor valaki latja a tenyeket: Latom a covid hisztit, latom a vakcinaeroszakot, es latom,hogy olyan eros ipari erdek fuzodik az oltasokhoz, hogy ha valaki teljesen egeszseges es nem akart oltast, akkor maris oltas meg virustagado alufoliasapkas laposfoldhivo. Gyenge PR. Annyira eros az oltasokkal es gyogyszerekkel kapcsolatos ipari erdek,hogy ezt a bullshitet meg a Fidesz is tolta. A baloldal megjobban. Ott mar diszkriminalni akartak teljesen egeszswegs embereket is gyakorlatilag tonkretenni,hogy ehenhaljanak ha nem oltjak magukat azzal a kiserleti sz.rral.
    Nyilvan kronikus betegnek jo dolog es az eletet menti meg, de egeszseges emberekre is ra akartak eroszakolni nekem ezzel van bajom. Nyilvan a 4szeres kronikus betegnek megmentette az eletet meg ez a sz.r is, hiszen meghaladta az elony a hatranyokat. Es van sokmas oltas is ami szuper, es eletmento. De ez nem minden esetben.
    Ipari lobbi bizonyitek, hogy tudomanyosan igazoltak pl az Ivermectin hatekonysagat, megis ipari erdekbol lehuztak a hatekonysagarol szolo bizonyitekok hitelesseget, hiszen olcso es nem levedheto, emberek eletebe kerult.
    amikor valaki nem akarja,hogy az emberek es a kornyzet pusztuljon penzehes fegyvergyartok, es egyeb uzletemberek ehsege miatt az nem laposfold hivoseg. es nem is agymosottsag. Hanem az, amitol egy spiritualis valoban spiritualis ember lelekkel rendelkezo lenykent deklaralhato.
    Szoval Trump a kisebbik rossz, az a propaganda,ha valaki ezt a tenyt elbagatelizalja, es megmagyarazza,hogy a haboru helyenvalo. Nem. Nem az.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.08.13. 12:31:18