13
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #13
    >Ha Kína megszerzi Tajvant, akkor a kezében kerül kb a teljes félvezetőgyártás 80%-a.

    Ilyen forgatókönyv nincs, legalábbis erőszak esetén szinte teljesen kizárt, hogy megmaradjanak a gyárak és ne meneküljenek el az agyak.

    >Ez hülye és látszik hogy fogalma sincs az üzlethez.

    Ezzel nagyjából egyetértek.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.07.21. 16:27:00
  • ZenMillitia
    #12
    imadom ezt az embert. milliardos, mehetne a Jachttal a Foldkozi tengerre, Golfozhatna, de nem o golyokat kopkod ki annyira szereti Amerikat. csodalatos ember, es ahogy o lesz az elnok, vegre, VEGRE, nem a fegyvermaffiat(!)/gyogyszermaffiat(!!) /Covid-hiszti, Covid atveresek stb/ tamogato baloldal (Demokratak) lesznek hatalmon, hanem a kisebbik rossz. Von der Leyen egy fereg. Trump pedig jo arc. Trump/Orban a kisebbik rossz. de ha jon egy jobb, ami nem haboruparti, nem fegyveripar parti, kornyezetbarat, emberbarat, allatbarat, akkor majd rajuk szavazok. De egyelore abbol kell valogatni ami van, es ebben a gyenge mezonyben TRUMP A KIRALY!
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.07.21. 15:33:05
  • kvp
    #11
    Biden-ek kozoltek a TSMC-vel, hogy az USA-ban fog gyarat epiteni, majd attelepiti oda a gepeit es a szemelyzetet is. A Biden kormanyzat se vedene meg Tajvant, csak adna nekik eleg fegyvert, hogy Kinat is behuzzak egy elhuzodo haboruba. Trump ennel egy fokkal egyenesebb es ezert hulyebb. A Biden kormanyzat kifejezetten tart a japan segitsegtol, mert a japan kormany bizik a ballisztikus vedelmukben es nem fel egy esetleges kinai nuklearis csapastol. Lasd lengyelek nallunk, az USA fogja vissza oket...
  • mukkelek
    #10
    Nem érti, egyszerűen csak ennyi. De trumpnak annyi esze van, mint egy lyukas zokninak. Van néhány másik ilyen hülye, hogy azt hiszi, hogy akkor durr gyártunk máshol. Vagy itthon. Hát nem ilyen egyszerű. Olyan hiány lenne belőle, hogy sehova se jutna. Jó pár ember meghalna ( orvosi elektronika) mire máshol termelni lehetne.
    Utoljára szerkesztette: mukkelek, 2024.07.19. 16:05:50
  • militavia
    #9
  • YaniMan
    #8
    Az érdekel valakit, hogy egy Amerikában gyártott chip (hasraütés) tízszeres áron lesz a taiwanihoz képest?
  • militavia
    #7
    Lásd a #6-os kommentet. Butaság. A világ chipigényének a túlnyomó része nem a csúcskategóriás chip.
    Ezen felül okkal van az, hogy sorban építik a COVID óta is a jenkik az üzemeket otthon, mert leesettnek nekik is a tantusz, hogy ez a mindent egy helyen, mert occó és kényelmes, az stratégiai ágazatokban nem járja.

    Amúgy meg te tényleg azt hiszed, hogy ha valaha elesne Tajvan, akkor az egész világ lógatja az orrát és kész, ez van, akkor PRC lesz a chipgyártás Mekkája, mindörökké ámen?

    Már MOST is a B terven dolgoznak és zajlik.
    A realliferole csatorna "gondolkodik" ennyire ostobán.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.07.19. 09:45:17
  • militavia
    #6
    MINDEN chip Tajvanban készül (jó, technikailag 90%, mert a Samsung koreában van, szóval majdnem mind)
    Ez úgy téveszme, ahogy van. Az kis csíkszélességű chipek többsége. De micsoda szerencse, hogy nem kell mindenbe is 5 nm-es chip...
  • kvp
    #5
    Trump ket dolgot szeretne. Azt, hogy Tajvan a profitjabol fizessen az USA-nak a vedelemert, masreszt azt, hogy a technologiai iparbol vigyenek vissza az USA-ba annyit amennyit csak lehet.

    Ez utobbit a Biden kormanyzat is tamogatja. Tovabba utasitasba adta, hogy egy kinai tamadas eseten a teljes tajvani technologiai ipart meg kell semmisiteni mielott a kinaiak odaernek.

    Viszont Tajvannak nincsennek nyersanyagai, ha Kina nem ad alapanyagot, akkor ok se tudnak gyartani semmit. Mind a Biden kormanyzat, mind Trump azt mondja, hogy biztonsagos helyekre kell attelepiteni a tajvani gyarakat es uj, Kinatol fuggetlen nyersanyagforrasokat kell talalniuk. Minden mas opcio csak haborut jelent, de Tajvan megvedese semmit sem er a kinai nyersanyagok amerikai iranyitas ala helyezese nelkul. Tehat ha meg akarjak vedeni Tajvant, akkor le kell gyozniuk Kinat es amerikaibarat kormanyt ultetni az elere. Kb. ugyanaz a helyzet mint Ukrajna es Oroszorszag eseten.

    Nem biztos, hogy Oroszorszag es Kina katonai legyozese realis cel lenne egyik esetben sem.
  • inkvisitor1978
    #4
    Ez hülye és látszik hogy fogalma sincs az üzlethez. Ha Kína megszerzi Tajvant, akkor a kezében kerül kb a teljes félvezetőgyártás 80%-a.
    Teljes technológiai monopólium.
    Utána úgy szabhatja a gazdasági/kereskedelmi feltételeket a nyugati világnak ahogy akarja.
    Védővámokat akarsz bevezeni? Nem kapsz semmi elektronikát, sem készet sem alapanyagot.
    Ellenkezel valamiben? Bedöntöm a technológiai iparodat.

    Jelenleg ezen dolgozik Kína. Pontosan ahogy a középkorban csinálta a környékén. Aki ellenkezett, ment a levesbe.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor1978, 2024.07.19. 07:53:07
  • manypet
    #3
    "A TSMCn kívül meg nem nagyon van ott érték Kína számára."
    De. Kijutni az óceánra.
    Egyébként amit írtál Kínáról, valóban így van. Eléggé ingatag manapság. Viszont ott nem okoz akkora gondot, ha éppen bedől ez-az. még ha az mondjuk egy ingatlanpiac vagy nyugdíjrendszer is. Nem lesznek nagy lázadások meg hasonlók, mindenki kussolva ül tovább otthon a valagán.
  • MaxMontana
    #2
    Egyrészt a cím marhaság. Megvédi Trump Tajvant, csak ki akarja fizettetni. Védelmi pénzt szedne. :d Másrészt a cikk elején csak úgy mellesleg megemlített jelentés a Biden-intézkedésről jóval nagyobb részt volt felelős az árfolyamváltozásért.
  • takysoft
    #1
    Ehhhh...

    Egyrészt lényegtelen, mert ezek a részvények pillanatok alatt visszaállnak. Aki ért az ilyesmihez, ilyankor vásárol be ezekből.

    Másrészt az USA-nak most 2 elnökjelöltje van. Az egyik konkrétan nem képes beszélni. A másiknak meg inkább nem kéne...

    "Nem védi meg Tajvant"... francokat nem. Most is azt csinálja. Folyamatosan csinálja. Szimplán azzal, ahogy az érdekei állnak.
    MINDEN chip Tajvanban készül (jó, technikailag 90%, mert a Samsung koreában van, szóval majdnem mind)

    Ezt tudja az USA is, meg tudja Kína is.

    Most az, hogy előbbi nem formál hivatalos védelmet, attól még mindenki tudja, hogy melyik Pistike kedvenc játékautója az óvodában.
    És a kis Ling is tudja, és van elég esze ahhoz, hogy ne pisiljen bele Pistike kedvenc játékába, mert annak következményei lesznek.

    Kína az egyik oldalon egy feltörekvő szuperhatalom. A másik oldalon ellenben egy szocialista gazdasági katasztrófa. Tény, a szabad gazdaság bevezetése sokat segített, de a piaca a szétesés szélén áll. Az ingatlanpiaca konkrétan szétesett. Állami pénzből kellett visszatámogatni a piaci szereplőket, ohgy a dolog ne rántsa magával az egész ország infrastruktúráját.

    A kegyetlenül elöregedő ország még demográfiai katasztrófa is. Az egy-gyermek policy miatt rém sok idős jut most nagyon kevés fiatalra, és a nyugdíjrendszer is .... tudom, túlhasználom a kifejezést... a szétesés szélén áll.

    Az sem segít sokat, hogy rengetegen elvetették a lánygyermekeket az 1 gyermek rendszerben, mert ugye a fiú tud effektíven segíteni a farmon...
    Ennek eredményeképp mérhetően kevesebb a nő, és ez nem segít a szülési statisztikákon sem. Amúgy se nagy a gyermekvállaló kedv az országban, mert az élet szar. Az 1 főre jutó GDP majdnem a magyar fele.
    És hiába a nagy kínai tűzfal, azért tudják is magukról, hogy az élat szar ott.

    Pillanatnyilag Kína NAGYON nem engedheti meg magának, hogy elveszítsen olyan üzleti partnereket, mint az USA.


    A másik oldalon persze... Oroszország sem engedhette volna meg magának ugyanezt, aztán mégis tojtak rá :D

    Mindemellett nem nagyon látom esélyét, hogy Kína most akarná rátenni a kezét Tajvanra.

    Arról nem is beszélve, hogy a TSMC kategorikusan kijelentette, hogy előbb gyújtják fel az összes gyárat, mint kína kezére kerüljön...

    A TSMCn kívül meg nem nagyon van ott érték Kína számára.