4
  • Cat #4
    Ijesztő a videó a cikkben, ahogy a pilóták várják hogy szép sorban kikapcsoljanak a rendszerek, és a végén egyetlen műholdat se látnak.
  • kvp
    #3
    Alairas nelkul nem lehet megmondani, hogy mi az a jel ami valodi amerikai muholdrol jott es mi az ami a szomszedbol hamis idopecsettel. Alairt csomagok eseten a hamis csomagok kiesnek az alairas ellenorzesen, a felvett es visszajatszott korabbi csomagok pedig az idoszinkronon. A katonai vevok es az uj muholdak mar kezelik a problemat, csak a civil vevok nagyresze nem ellenoriz.

    Ha az oroszok tudnak torni az amerikai katonai erossegu titkositast, akkor nem a gps lenne a nato legnagyobb gondja hanem a banki rendszerek es a tozsdek.
  • Macropus Rufus
    #2
    én úgy tudom, hogy a gps jeleket nem írják alá, mert nem is kell. A műholdas helymeghatározó rendszer gyakorlatilag egy "egyszerű" időmérésből kiszámított távolságmérésen alapul. Mivel ismerjük a rádióhullámok terjedési sebsségét, ha van két nagyon pontos óránk, és ismerjük a rádióhullám kibocsátásának és beérkezésének idejét, ezek alapján meghatározhatjuk a forrás távolságát. Amennyiben ezt a megoldást használják az új gps műholdak akkor nem kell aláírni, de már nem, akkor lehet, de élek a gyanúval, hogy ha alá is lenne írva, akkor is simán átbasszák a vevő agyát, hiszen katonáék is gondoltak erre.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.06.20. 14:24:45
  • kvp
    #1
    A problema oka, hogy a regi fajta GPS jelek nincsennek alairva, igy nem tudja a vevo megkulonboztetni a valos es a hamis jeleket. Az ujabbak mar ala vannak irva, de a regi vevok meg nem nezik az alairast. Egyszerubb lenne kotelezove tenni a vevok cserejet mindenhol es onnantol meg van oldva a problema. A NATO-s katonai vevok jo resze mar jol kezeli a helyzetet.

    Egyebkent a GPS elott is lehetett repulni, csak rossz latasi viszonyok eseten a foldi radarok alapjan mondta meg a legiiranyitas, hogy merre jar a gep. Ezt be lehetne vezetni az osszes zavart teruleten. Ha nincs foldi radar lefedettseg, akkor radarhordozo katonai gepekkel lehet lefedni a lyukakat. Ez abbol a szempontbol is jo, hogy amennyiben az erzekeny hatarok menten, pl. a balti tersegben tortenik, akkor a megfeleloen kialakitott gep oldalra nezo radarral messze belathat oroszorszag fole. A katonai gep pedig mindekozben segithetheti a civil legiforgalmat, hogy nehogy eltevedjenek.

    ps: A regi loran rendszert (haromszogeleses radionavigacio foldi adokkal) kicsit tobb mint egy evtizede kapcsoltak ki es ugyanaz lenne a baja mint a GPS-nek, kell az alairas a jelekre es ezt ellenorizini is kell a vetel utan.