14
  • CrazyAchmed
    #14
    Oké, ezt értem, viszont így akkor meg köze nincs az aggályaidnak ios18-hoz konkrétan :)
  • kvp
    #13
    "Az Apple rendszerein a fotókezelő appban az arcfelismerés a készüléken történik, nem másol fel sehova semmit.
    Be lehet kapcsolni a fotók icloud-ba feltöltését, de ez nem feltétele az arcfelismerésnek és egyéb AI műveletnek."

    Kiveve, hogy ha felcimkez valamit es gyanusnak iteli, akkor elkuldi a kepet ellenorzesre (termetszetesen titkositva), az ezt feloldo kulcsot pedig betitkositja egy csak az Apple altal birtokolt privat kulcs publikus reszevel.

    https://www.youtube.com/watch?v=6LfCJGSUcfk

    "és talán ezért sem jó a titkosszolgálatos hasonlatod, ugyanis akinek rejtegetnivalója van, vagy csak pusztán nem akarja, hogy szerepeljen a "közösben" az ezzel pont tisztában van"

    Ha barkinek barmelyik fotojan rajta vagy, akkor benne vagy a kozosben. Es vannak nem onkent valasztott (szuletett) tulajdonsagok is, amik miatt felhet valaki a kormanyzat vagy egyes csoportok cselekedeteitol. Tipikus pelda a zsidok uldozese a naci nemetorszagban vagy a mai nyugati tarsadalmakban. Ertem, hogy akar el is mehetnek a nyugati nagyvarosokbol es palesztinbarat egyetemekrol olyan helyre ahol nem uldozik oket, de megis hova es miert is kellene?

    A masik fele pedig az, hogy ha egy olyan csoport fer hozza akik anyagi haszonszerzesre hasznaljak fel az adatokat akkor mindenki erintett akinek barmilyen tulajdona van, tehat az utcan fekvo hajlektalan szintje folott mindenki. Az egyetlen biztonsagos megoldas az lenne ha az ember nem menne olyan emberek kozelebe akiknek barmilyen adatgyujtesre alkalmas eszkozuk van. Ez a mai vilagban nem lehetseges. Innentol mindenki "all in" ha a tarsadalom ezt megengedi.

    ps: A modern MI alapu adatbanyaszat csak azt jelenti, hogy amig korabban egy hacker csoportnak at kellett nyalaznia minden letoltott adatot valami ellophato vagy atvereshez hasznalhato adat utan, ezentul minden adat elore felcimkezve, automatikusan keresheto modon kerul lementesre. A keszulek meg tudja mondani a szemelyes adatainkat, a bankszamla szamunkat, minden ismerosunk adatait ha azok atmentek akarcsak 1x is a keszuleken, ismeroseink adatait, kepet, hangmintajat, cimkezve. Es ha az ismeroseid keszuleke ilyen, akkor minden veluk folytatott kommunikaciod is ugyanigy cimkezve van, konnyen lekerheto modon. Es ezt barki eleri aki hozzafer az adott keszulekhez (fizikailag vagy tavolrol) vagy annak online mentesehez.
  • CrazyAchmed
    #12
    Én nem látom ilyen borúsnak a helyzetet. Szerencsére megvan az a lehetőség, hogy használsz egy nyomógombos butatelefont, vagy esetleg egy pár éves nem AI cuccot, vagy "all in", beáldozod az adataidat a kényelem oltárán, mindez a Te döntésed és talán ezért sem jó a titkosszolgálatos hasonlatod, ugyanis akinek rejtegetnivalója van, vagy csak pusztán nem akarja, hogy szerepeljen a "közösben" az ezzel pont tisztában van, a titkosszolgálatok nem adták meg a választás lehetőségét.
  • M2 #11
    Az Apple rendszerein a fotókezelő appban az arcfelismerés a készüléken történik, nem másol fel sehova semmit.
    Be lehet kapcsolni a fotók icloud-ba feltöltését, de ez nem feltétele az arcfelismerésnek és egyéb AI műveletnek.
  • kvp
    #10
    "Ez mar megtortent. Ezek a funkciok nem teged tanulnak, nem a te adataidat cimkezik fel. Ez a tanulas jo elore megtortenik, a telefonod mar csak felhasznalja ezen tanulas eredmenyet."

    Tevedes. Az ember baratait nem ismerik elore, azt az altalunk keszitett felvetelen kell betanulni, akkor amikor megadjuk, hogy ki kicsoda. (vagy a szoftver mas altalanunk elerheto kozossegi oldalrol vagy post-bol megtanulja)

    Az egesz kereshetoseg lenyege, hogy minden adat cimkezve legyen. A valaszhoz szukseges nyelvi tudas az ami elore programozott vagy betanitott, de a tenyleges tenyszeru adatokra (fotok, videok, dokumentumok, stb.) vonatkozo kerdeseket csak a tenyleges adatok aktiv felcimkezesevel lehet elerni. Marpedig itt pont ez tortent.
  • M2 #9
    Ez fejlesztői konferencia, nem rohan senki sehova vásárolni, minden eddig vásárolt és még támogatott telefonra érkezik szeptember végén az iOS 18.

    Az Apple chipjein pont azért vannak az AI-támogató magok már évek óta, hogy majd az ilyen feature a készüléken tudjon futni és ne kelljen feltölteni felhőbe az egész telefon tartalmát. Androidon majd oszthatnak meg a felhasználók mindent a Google-vel, de ebbe már úgyis évekkel ezelőtt beleegyeztek.
  • Sequoyah
    #8
    Ez mar megtortent. Ezek a funkciok nem teged tanulnak, nem a te adataidat cimkezik fel. Ez a tanulas jo elore megtortenik, a telefonod mar csak felhasznalja ezen tanulas eredmenyet.

  • Sequoyah
    #7
    Azt kaptunk. Ezek mind hasznos, nem tul tolakodo funkciok.
  • repvez
    #6
    csak kb 10percre néztem bele az elöadásba és a faszi olyan nagy lelkesedéssel, mutogatta, hogy most már az Iphone is tudja, hogy összekötve a MAC-el tudja az aplikáciokat futtatni meg megnézni ami a telefonján van. Woah. micsoda elörelépés.
    ÉS az átlag Apple felhasználo meg tátott szájjal nézi és már rohan a boltba venni .
  • Csaba161
    #5

    Teljesen mindegy, biztos, hogy ezt akarjuk? Biztos, hogy ezt megengedjük?
    Ha Apple terméket vásárolsz, megveszed vele és persze, ha sikeres lesz, akkor más is bevezeti...
  • kvp
    #4
    Ha az Apple bevezeti, akkor mindenki mas is be fogja. Az MI mukodesehez minden adatot fel kell cimkezni. Minden fotot, minden uzenetet, minden poziciot, mindent. Es ezeket be kell tolteni egy kozos nagy adatbazisba, amit utanna a keszulek automatikusan felmasol a felhobe a biztonsagi mentes reszekent. Innentol minden adat indexelt es publikus. Nem volt olyan szovjet titkosszolgalat ami erre kepes lett volna, de meg a kinaiaknak is kihivas volt idaig. Biztos, hogy ezt akarjuk? Biztos, hogy ezt megengedjuk?
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #3
    Szerencsére új készülékek vásárlására akarják serkenteni ezzel a népeket, így engem sokáig nem fog érinteni, lehet soha :-)
  • end3
    #2
    A fejlesztőktől egyszerűen jól használható eszközöket kérünk és nem olyanokat, amelyek bennünket használnak.