13
  • manypet
    #13
    "Általában az emberek egy adott korszakra értik"
    Igen. Ez az adott időszak éppen a minden idők. Azaz amióta csak létezünk.
  • kvp
    #12
    Dehogynem, a munkavallalo regies neven a zseller volt.

    https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Zsell%C3%A9r

    Egyebkent a kozepkorban a zsellerek joreszt adomentesek voltak, az adojukat ugyanis a munkaadojuk vonta es fizette. Az adozas hagyomanyosan tized alapu volt, a foldesuri es egyhazi tized 20%-ot jelentett. Ehhez jott Matyas alatt meg par ado amit minden ingatlantulajdonos fizetett (fust, kapu, hadi adok). Ez osszesen 23-27% adot jelentett. A kulonadok alol csak a hazatlan zsellerek voltak mentesek, akik a hazukat is bereltek. A hazatlan zseller mai neven az alberlo munkavallalo. 18%-os adojuk kb. megfelel a kozepkori ket tized 20%-anak.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #11
    Szerintem felesleges a "minden idők"-ön vitatkozni, 300 éven túl a munkavállaló szót értelmezni sem lehet.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.06.11. 12:06:29
  • CommieSlayer
    #10
    Hát nem csoda ha a munkavállaló boldogtalan, amikor a fizetéséből önmagán kívül még el kell tartania a sok munkanélkülit, hivatalnokot meg a bankrendszert. Attól se lesz boldog ha a politikai elit mindenhol kisajátítja a lakáspiacot, csökkentik a kínálatot és felverik az árakat. Akkor se lesz boldog ha a "környezetvédelmi" szabályozásokkal és különadókkal felnyomják az energiaárakat ami közvetve minden mást is megdrágít.
  • csulok0000 #9
    A "minden idők" nem egy abszolút jelentéssel bíró kifejezés. Általában az emberek egy adott korszakra értik. Sokszor a saját életüket felölelő időszakra.
    Másrészt az irodistákról volt szó. Már pedig a mai értelemben vett irodai munka nem igazán létezett több száz évvel ezelőtt. És van egy olyan sejtésem, hogy a bányász főleg nem ebbe a kategóriába tartozott :D
  • manypet
    #8
    A posztban az szerepelt, hogy "minden idők". Így nem én hasonlítom a régebbi időkhöz, hanem a poszt írója. Erre a hibára akartam csak rávilágítani.
  • manypet
    #7
    "A "minden idok" alatt nem a teljes emberi tortenelmet ertik."
    Mi mást lehet érteni a "minden idők" alatt, mint a minden időket? Az utóbbi 5 évet, vagy mit? :-)
  • CommieSlayer
    #6

    Ja nem ehhez a cikkhez akartam kommentelni. :)
  • CommieSlayer
    #5
    Azért nem éreztük az állam térnyerését az elmúlt 50 évben, mert közben sokat nőtt a gazdaság és sokat fejlődött a technológia. A hirtelen jött bőség miatt nem láttuk a paraziták elszaporodását. Soha nem volt ekkora államháztartás, ennyi felesleges szabályozás és ennyi munkakerülő inkompetens ember mint manapság.
  • Sequoyah
    #4
    Nem hiszem hogy a 150 evvel ezelotti allapotok beleszamitanak. A "minden idok" alatt nem a teljes emberi tortenelmet ertik.
  • Macropus Rufus
    #3
    "Igen, régen még szombaton is napi 16 órát bányában robotololó emberek biztosan jobban érezték magukat, mint a mostani irodai asszisztensek"

    a mai világban ez az aktuális rossz. Felesleges ahhoz hasonlítani, hogy bezzeg a bányában, mert ugye a bányász is befoghatja mert régen meg rabszolgák voltak azoknak meg aztán tényleg kuss volt. Most ez az aktuális rossz. És senkit nem hiszem, hogy érdekelne az az összehasonlítás, hogy bezzeg a rabszolgáknak milyen rossz volt tehát egy irodában dolgozó fogja be.... ;)
  • NEOreg3
    #2
    Mindenki a maga szintjén nyomorog
  • manypet
    #1
    "Minden idők legalacsonyabb szintjére süllyedt a munkavállalók boldogsága."
    Igen, régen még szombaton is napi 16 órát bányában robotololó emberek biztosan jobban érezték magukat, mint a mostani irodai asszisztensek. Oh wait...!