12
 • manypet
  #12
  "Igazabol nem erdekli oket, mivel nem tudjak az MI tanulasat befolyasolni"
  Hát persze. Ők ezt csak úgy hagyják, mert miért ne.

  "Nem az USA-t, hanem egy olyan nemzetkozi ceget"
  Amelyik amerikai székhelyű, amerikai tulajdonossal. Azaz amerikai. Tehát az USAt.

  "aki nem volt hajlando tiszteletben tartani az EU-s torvenyeket"
  Téves. Ő Amerikából szolgáltat. Ha te felmész a honlapjára és elfogadod a feltételeit, akkor nem hivatkozhatsz az EU jogokra. Már eleve fals ilyenre hivatkozni. Ugyanis ő valójában nem jött ide. Te mentél oda! Te látogattál el az ő szerverére nem ő a te számítógépedre. Kurva nagy különbség. Ha nem tetszik, ne vedd igénybe. Ez vonatkozik az EUra is. Ha nem tetszik nekik a FB, akkor zárják le a kapcsolatot és kész. EU szabályt nem köteles a FB elfogadni, mert nem itt székel, nem EUs cég. Ha az lesz, akkor más a helyzet, de nem az. Így vagy elfogadja a szabályokat, vagy nem. ha nem, bontsd a kapcsolatot és ennyi.

  "Egyebkent ez nem terrorcselekmeny lenne, hanem kulonleges katonai muvelet"
  A Hamasz is csak különleges katonai műveletet hajtott végre októberben. Nézőpont kérdése.

  "Masneven a "nem mi voltunk" esete. Nincs kit bombazni, ha nincs meg a tettes"
  Akkor honnan tudja a támadott fél, hogy miért kapta a támadást? :-)
  Másrészt mennyi idő lenne kideríteni a ami viszonyok között, hogy ki tette? Két perc? Esetleg két óra?

  "Az USA csak azert csinalja nyiltan, mert ot ugyse tamadja meg senki"
  Igen, mert ő a legerősebb.

  "Kisebb, nuklearis erovel nem rendelkezo allamok ellen egyebkent az EU is fellephetne nyiltan is ha nem tartatjak be a torvenyeit"
  Ahogy az USA is felléphetne nyíltan Magyarország ellen, ha az nem fogadja el a feltételeit. A Szovjetunió is felléphetett ellenünk 56ban ,mert nem fogadtuk el a feltételeit. ... "Csodálatos" világ az, amit te képviselsz.

  "ha kerdezik, akkor a helyes valasz a "nem mi voltunk""
  És akkor a FB továbbra sem tudja, mit is csinált rosszul. Megveretjük a haverunkkal a csávót, de szerencsétlennek fingja nincs, miért is verték meg. Te aztán zseniális vagy. Csak az emberi természetről nincsenek elképzeléseid.

  senki soha nem vallalta a felelosseget egyikert sem, biztosan uzemzavar tortent"
  De ott legalább sejtjük az okát és a tettest. Viszont egy FB adatközpont felrobbantásánál nem tudnánk, hogy most egy arab terrorszervezet tette vallási okból, vagy bárki más.
  Másrészt ha bombázol, az látszik egyből a műholdakon, visszanézhető. Ha különleges alakulat csinálja, az lebukhat, elkaphatják, stb. Mellette az egész lehallgatható, megtudható. Az USA ügynökeivel tele van Európa. Szóval ez hiú ábránd. Egyszerűbb lenne leállítani a FBot Európában.
 • kvp
  #11
  "És erre nyilván a meta informatikusai nem is gondolnak. Ha meg mégis egyszer ilyen összejönne, biztosan nem tennének semmit, hanem hagynák, hogy mindenki keresgessen mások privát levelezésében, ugye?"

  Igazabol nem erdekli oket, mivel nem tudjak az MI tanulasat befolyasolni. Ahogy a konkurens kepgeneratorok kepesek voltak egesz minta kepeket visszaadni -a bennuk levo vizjellel egyutt-, ugy hasonlora szamithatunk a privat messenger-es kepek eseten is. Ez olyan mint amikor valaki szo szerint idez egy korabban olvasott szoveget, de nem emlekszik ra, hogy hol olvasta.

  "Azaz terrormerényletekkel büntessük az USAt, aminél még nem is fogja tudni, hogy ki és miért bünteti."

  Nem az USA-t, hanem egy olyan nemzetkozi ceget aki nem volt hajlando tiszteletben tartani az EU-s torvenyeket es nem lehetett jogi uton a torvenyek betartasara kenyszeriteni. Az alternativa az, hogy megengedjuk neki a torvenysertes folytatasat, elismerve ezzel a torvenyek feletti statuszat. Egyebkent ez nem terrorcselekmeny lenne, hanem kulonleges katonai muvelet. Mint amikor Pakisztanban lelottek Bin Laden-t, csak nem szoltak rola a pakisztani kormanynak es hadseregnek.

  "Mármint az az állam többet nemigen próbálkozna, mert ronggyá bombáznák két perc alatt."

  Lasd plausible deinability. Masneven a "nem mi voltunk" esete. Nincs kit bombazni, ha nincs meg a tettes. Az USA csak azert csinalja nyiltan, mert ot ugyse tamadja meg senki. Kisebb, nuklearis erovel nem rendelkezo allamok ellen egyebkent az EU is fellephetne nyiltan is ha nem tartatjak be a torvenyeit. Ez Szomalia vagy Yemen vagy Libia eseten mar megtortent.

  "Nem lenne logikusabb inkább a cég vezetőjét vagy tulajdonosait elkapni és saját bíróság elé vinni, minthogy terrorcselekményekkel ölnél ártatlanokat, meg utána kieszközölnél magadnak egy kiadós bombázást?"

  Ezert irtam Eichmann esetet. Valoszinuleg Zuckerberget is konnyebb lenne elrabolni az USA-ban es birosag ele allitani az EU-ban, mint szetkapni az osszes facebook-os adatkozpontot, de tobb opcio letezik es lehet az adatkozpontok puhabb celpontok. A lenyeg, hogy ha kerdezik, akkor a helyes valasz a "nem mi voltunk", mint azt az eszaki aramlat eseteben is lattuk.

  ps: A jelenseg gyakoribb mint gondoljuk, nem lett meg az eszaki aramlat elbontoja sem es anno az egyetlen magyar chipgyarto uzemnek a felgyujtoja sem lett meg. https://hirado.hu/cikk/2021/05/26/a-magyar-chipgyartas-fekete-napja-utan-szamos-osszeeskuves-elmelet-latott-napvilagot A lenyeg, hogy senki soha nem vallalta a felelosseget egyikert sem, biztosan uzemzavar tortent.
 • manypet
  #10
  Szerintem ez volt a hét poénja. Pedig még csak hétfő van! :-)
 • repvez
  #9
  ja ezt egy kicsit kompenzálni akarja azzal, hogy europábol veszi a mintát, mert az amerikai még hulyébb ott nem tudna tanulni az AI csak hülyülne töle annál mint ahogy most van
 • CommieSlayer
  #8
  A GPT3-ast ha jól emlékszem 40 TB szövegen tanították, és a modell maga az 800 GB. A neurális háló az egy statisztikai modell. Elképzelhető, hogy a GPT megtanult néhány szövegrészt, mint egy versikét, de a tudása nagyrészét az emberi szöveg mögött meghúzódó összefüggések rendszerezése teszi ki. Szóval nem lehet visszakérdezni tőle a teljes training data-t.
 • manypet
  #7
  "Ha benne van a rendszerben mint betanito adat"
  És erre nyilván a meta informatikusai nem is gondolnak. Ha meg mégis egyszer ilyen összejönne, biztosan nem tennének semmit, hanem hagynák, hogy mindenki keresgessen mások privát levelezésében, ugye?

  "Az USA is lecsap barhol a vilagon barmire ami zavarja"
  Annyi csak a különbség, hogy nekünk itt Magyarországon van konkrétan nulla atomfegyverünk, míg az USAnak úgy 5500 darab. Nekünk van 18 vadászgépünk, az USAnak meg úgy 18ezer. De nyilván reális és logikus lenne kicsit megbombázni azt az USAt, nemde?

  "akkor sem hivatalosan es csak es kizarolag azonositojelzes nelkul"
  Azaz terrormerényletekkel büntessük az USAt, aminél még nem is fogja tudni, hogy ki és miért bünteti. ... Szerintem neked nem kéne emberi meg társadalmi dolgokba beleszólnod, mert annyi baromságot összehordasz, hogy ember legyen a talpán, aki kibírja röhögés nélkül. Érdemes lenne megmaradnod szigorúan a technológiai kérdéseknél, mert máskülönben sok-sok sületlenség lesz a vége, mint ahogy most is látjuk.

  "Egyebkent eleg lenne egyetlen allamnak egyszer fellepnie egyetlen ismert nemzetkozi ceggel szemben es onnantol senki sem probalkoza."
  Mármint az az állam többet nemigen próbálkozna, mert ronggyá bombáznák két perc alatt.

  "Jelen allas szerint egy nemzetkozi ceg barmit megtehet amig van olyan orszag ahova menekulhet a felelossegrevonas alol."
  Nem lenne logikusabb inkább a cég vezetőjét vagy tulajdonosait elkapni és saját bíróság elé vinni, minthogy terrorcselekményekkel ölnél ártatlanokat, meg utána kieszközölnél magadnak egy kiadós bombázást?
  Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.06.10. 13:31:27
 • kvp
  #6
  "Nincs is jobb ötlet, mint amerikai cég amerikai adatközpontját bombázni. Az USA bombázása még a ruszkiknak sem jutott eszébe, de láthatóan számodra ez járható út lenne."

  Az USA is lecsap barhol a vilagon barmire ami zavarja. Az ilyen esetek csak akkor szuksegesek ha az adott orszag visszautasitja a jogsegelyt, tehat nem hajlando fellepni a sajat cege ellen es minden letezo nemzetkozi jogi csatornat kimeritettek. Es persze akkor sem hivatalosan es csak es kizarolag azonositojelzes nelkul. Az EU persze erre sem lesz kepes, meg sokkal komolyabb ugyekben sem.

  Orosz pelda:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Little_green_men_(Russo-Ukrainian_War)

  Amerikai definico:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Grey-zone_(international_relations)

  Magyarorszagi pelda:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Kassa_bomb%C3%A1z%C3%A1sa

  Celzott tamadas informatikai infrastruktura ellen:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Stuxnet

  De van jo pelda ki nem adott szemelyek esetere is:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Eichmann#Capture_in_Argentina

  Egyebkent eleg lenne egyetlen allamnak egyszer fellepnie egyetlen ismert nemzetkozi ceggel szemben es onnantol senki sem probalkoza. Jelen allas szerint egy nemzetkozi ceg barmit megtehet amig van olyan orszag ahova menekulhet a felelossegrevonas alol. Igy gyakorlatilag az ilyen nemzetkozi cegek a jog felett allnak.
 • kvp
  #5
  "Kis ügyeskedéssel bármikor lekérhetjük majd mások több éve tárolt személyes beszélgetését."

  Ha benne van a rendszerben mint betanito adat, akkor igen. Ez a lenyege az ilyen jellegu neuralis halozatoknak. Nem veletlen produkalta sok esetben meg a vizjelet is helyesen az MI alapu kepgenerator, gyakorlatilag a megfelelo kerdesre torzitasmentesen visszaadta a betanito adatot. Arrol nem beszelve, hogy a jogi nyilatkozat szerint maga a betanito adatbazis is eladhato kulso felnek es onnantol megvan masnak az eredeti nyers adat is.

  "Érdekes lesz, hiszen ezek nem adhattak semmilyen felhatalmazást"

  Igen, tehat az EU-s torvenyekkel ellentetes az adataik felhasznalasa, csak eppen az EU nem tudja betartatni a torvenyeit.
 • felemelő
  #4
  Érdekes lesz, hiszen ezek nem adhattak semmilyen felhatalmazást (mégha apróbetűs is a 328-dik oldal eldugott szegletében)
 • manypet
  #3
  "es egy kerdesre a vilagon barkinek kiadja amit az emlitett ket ember beszelt egymassal"
  Nyilván ez így történne. Kis ügyeskedéssel bármikor lekérhetjük majd mások több éve tárolt személyes beszélgetését. Hát ez zseniális. Mondd, nálad mindenki elment már otthonról, vagy azért maradt még otthon valaki?

  "ertsd a kulfoldi adatkozpontok bombazasaval"
  Nincs is jobb ötlet, mint amerikai cég amerikai adatközpontját bombázni. Az USA bombázása még a ruszkiknak sem jutott eszébe, de láthatóan számodra ez járható út lenne. Csodás! Ismét kérdezném: Nálatok mindenki elment már otthonról, vagy azért maradt még otthon valaki?
 • kvp
  #2
  A gond ott van, hogy az MI pl. ket ember messenger-es maganbeszelgeteseben levo adatokat is felhasznalna es egy kerdesre a vilagon barkinek kiadja amit az emlitett ket ember beszelt egymassal. Ez minden maganbeszelgetest erint es meg az azota "torolt" uzeneteket is.

  Pl. XYZ kiskoru kislany kuldott egy ruha nelkuli kepet a baratnojenek, de aztan mindketten toroltek azt. Ha jol teszik fel a kerdest az MI-nek akkor nevvel cimmel fotoval fogja azt kiadni a kerdezonek. Es az EU meg nem lepett az ugyben.

  PS: En ilyen esetekben a preemptiv adatvedelem hive vagyok, ha a ceg nem hallgat a tiltasra, akkor az adatkozpontok hatosagi lefoglalasaval, ha EU-s teruleten kivuli tarhelyeken van az adat, akkor pedig diplomaciai jogsegellyel, ha ez nem mukodik akkor katonai csapassal eloznem meg. (ugynevezett kulonleges katonai muvelettel, ertsd a kulfoldi adatkozpontok bombazasaval)
 • Kryon
  #1
  Mondjuk az az MI, amit FB hozzászólásokon képeznek, az olyan is lesz. Nem túl minőségi adathalmaz...