19
  • lovejigsaw
    #19
  • Cat #18
    Abból a hibás elképzelésből indulsz ki, hogy az élet értelme a munka. Nem az. Legalábbis nekem biztosan, és sok más embernek sem. Az csak egy muszáj dolog, de nagyon jól el tudom foglalni magam értelmes tevékenységgel nélküle is.
  • Kotomicuki
    #17
    Azért, mert még mindig nem ismerik be, hogy alapjövedelmet csak megadóztatott munkából/termelésből lehet adni - amit a "teszteken" a még dolgozók által megtermeltből biztosítanak - , de ezt munka nélkül nem lehet előállítani -> egy paradoxon az egész.

    Elhiszem, hogy ez az "alapjövedelem" vkiknek jól jönne - bebetonozná őket a legfölső, érinthetetlen kasztba és visszavonhatatlan teljhatalmat biztosítana nekik a bolygó fölött, miközben a minimum naiv tömegek elhiszik, hogy ez jó nekik - és ezért semmilyen eszköztől nem riadnak vissza ennek propagálására, de az emberiségnek és annak a fejlődésének nagyon nem tenne jót. (Gyakorlatilag egy fenntarthatatlan és a bukás szélén álló rendszert cserélnének le egy még fenntarthatatlanabbra, ezzel is előrébb hozva a pusztulást/önpusztítást.)

    Most még azért lehet tényező a tömeg, mert van vmilye (vagyona és az intézményesített választási csalások miatt eléggé elinflálódott választási joga - meg még nem áll ott a robotika, hogy a letális tömegoszlató fegyvereket a megbízóikra nézve biztonságosan kezelhesse és a tömeg munkáját átvegye), de ha ezt egy juttatásra cserélnék, akkor már csak a juttató félnek volna..., mindene és tőle függenének a tömegek, hiszen akár nem is kell(ene) adnia, ezzel kényszerítve a tömegeket olyanra, ami nem állna az érdekükben, de a pillanatnyi fönnmaradásuk érdekében el kellene fogadniuk azt..., és ez ismétlődne a tömeg, mint immár teljesen haszontalan kolonc megszüntetéséig - ami, finom lépésekben már ma is megy a színfalak mögött és az "alapjövedelem" ennek csak egy (beetető) darabja.

    Az, hogy itt tart az emberiség az sok millió ember, sok millió munkaórájába került az évezredek alatt, mindezt lerombolni/eldobni és egyik pillanatról a másikra behelyettesíteni vmi "nem dolgozóval"..., miközben pontosan azért van halálán a jelenlegi rendszer, mert túl sokat vesznek ki belőle a "nemdolgozók"...
    Ha arra nem képesek, hogy (közteherviseljenek és) tisztességes munkabért adjanak, akkor miért lennének, nagy hirtelen olyan jók, hogy eltartsák a tömegeket?! Mert a végén vkinek mégiscsak ki kell fizetnie a számlát...
  • Andrevv
    #16
    Ott van pl. Dél-Korea, sok a munkanelküli fiatal, ezért az állam ad nekik pénzt. Sok országban volt már időszakosan, csak éppen egyes "hülyék" nem tudnak róla. A legtöbb esetben nem is nevezik alapjövedelemnek, se UBI-nak, helyette növelik a minimalbért, aki meg nem dolgozik az kapja a szocialis segélyt, újabban "minimális felzárkóztatási jövedelem" ami szintén egyre nagyobb. Romaniában pl. már nagy probléma, hogy egyre több ember nem akar dolgozni, mert nekik bőven elég amit az állam ad, de megadják, mert ők képezik a második legnagyobb szavazóbázist a nyugdíjasok után. Aki többre vágy, az megy nyugatabbra ahol többet adnak, bár ez körülmenyesebb, nem részletezem. Miért lenne szükségem alufóliára, az rejtély...
    Utoljára szerkesztette: Andrevv, 2024.06.06. 14:15:21
  • militavia
    #15
    Egy ötlet, amit soha senki nem vesz komolyan. Ahol kisminta tesztet csináltak, ott sem volt siker. A sok hülye meg kész ténynek veszi ezt az egészet. LOL
  • Pityu83
    #14
    Nem kell ehhez alufólia sapka az alapjövedelem az létezik már tervben és valószínű már van ahol tesztelik is.A legnagyobb baj az mikor ha valaki hisz az összeesküvés elméletekben azt lehülyézik miközben sok elméletnek nevezett összeesküvés valóra válik szép lassan.De tudom mikor az embereket arra kondicionálják,hogy ezt kinevessék vagy semmibe vegyék nekik fel sem tűnik,hogy már benne élnek vagy megvalósult.Sőt sokszor még tapsolnak is annak ami már megvalósult mert azt adják be ennek csak pozitív haszna van a negatívat meg nem is veszik tudomásul.De nekem mindegy ki mit akar hinni vagy látni az ő dolga.
  • militavia
    #13
    Hogy a modell, amit leírtál faszság és nem működik. Csekélység. De értem én, hogy a fóliasipkás hülyegyerekek immúnisak a valóságra.
  • Andrevv
    #12
    Nem beszél hülyeséget. A cél az, hogy az emberek csak fogyasztók legyenek, minden munka automatizált legyen. Mindenkinek lesz egy alapjövedelme amiért semmit nem kell tennie, vagy éppen csak egy gombot nyomogasson. A cégek tulajdonosai pedig fényűző életet élhessenek. Mi ebben olyan érthetetlen?
  • militavia
    #11
    Már Henry Ford is felismerte, hogy olyan árú terméket kell gyártani, amit a SAJÁT munkásai is megengedhettek maguknak.
    Az, hogy valami 100+ évvel később annyira hülye, hogy ezt nem ismeri fel, az régen elbuktatja a cégét, mire ősszejönne a fóliasipkás terv.

    Persze aki egy luxus kocsit rak össze, annak nem telik rá, de a full mass consumer termékek erről szólnak.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.06.05. 09:36:02
  • Kotomicuki
    #10
    De igazából a nagytőkés tényleg nem jut el addig, hogy a neki dolgozók a - jobb esetben valódi értéket előállító - gyárának a termékeinek a vásárlói is egyben és a humán munkaerő leépítésével (számban, bérezésben, jogokban, stb.) csak a saját pozícióját gyengíti, ami vészesen közeleg ahhoz a ponthoz, ahonnan már nem lehet visszatérni a "régi", még működőképes társadalmi felálláshoz, helyette összeomlik a "rendszer" és mindent maga alá temet, mert a szabadjára engedett kapzsiság és önzés olyan mértékű pusztítás végez a körforgásban, ami magát, ezt az ökoszisztémát semmisíti meg, annak minden alkotóelemével, amibe beletartozik a túl gazdag is...

    Igen, van bunker, meg benne évekre való ellátmány, de ez egy idilli állapot "leírása" és mint azt az életből már tudjuk, mindig történik vmi gebasz, vagy elmúlnak azok az évek és utána..., amire nem hinném, hogy a bunkerlakókat felkészítették, vagy ő önjelöltségeik készen állnak ezen kihívások leküzdésére. De akkor már túl késő lesz beismerni, hogy elbaxták..., ezt is.
  • militavia
    #9
    Képtelen vagy levenni a fóliasipkát, az meg már tényleg cukiság csúcsa, hogy társadalom legalapvetőbb működését sem érted meg. A nagytőkések pont az emberek miatt gazdagok. Mert ők a fogyasztók, akiknek igénye van. Ha nincs igény emberre, akkor hol teremtődik meg a hozzáadott érték?

    Komolyan mondom, hogy beszarok rajtad, hogy ekkora marhaságokat hogyan vagy képes kitalálni.
  • kvp
    #8
    Szerintem nezzetek meg az 1962-es Jetson csaladot. Abban a ceg egy tulajdonosbol, egy manager robotbol, a foszereplo George Jetson mernokbol es a vele dolgozo Rudy MI-bol allt. George fo feladata az volt, hogy az OK gombot nyomogassa. Nem is volt mas elotte, csak az az egy gomb. A manager robot inkabb csak a vallalatot akadalyozta, mig a tulaj egyetlen feladata az egyetlen mernokenek ugraltatasa volt. A gyarbol csak annyi latszik, hogy automatikus. Ez tokeletesen lefedte az akkori tarsadalmi viszonyokat, de jol mutatja, hogy egy ceg mukodokepes lehet akkor is, ha minden fizikai es szervezesi feladatot kiszerveznek szoftvereknek. Az egyetlen meg megoldando kihivas a mernoki es tudomanyos (alapkutatasi) feladatok kiszervezese lesz, mert ebben meg mindig nagyon benak a jelenleg elerheto szoftverek.

    Szerintem hamarabb valthato ki egy ceo es a teljes magagement mint egy karbantarto. A mernok pedig egyelore meg kerdeses.

    ps: A 4. ipari forradalom lenyege es fo celja az emberiseg kivaltasa es kivezetese lenne a nagytokesek minden igenyenek kiszolgalasaban. Mert ha ok minden letezo dolgot megkapnak emberi munka nelkul akkor szamukra az emberiseg foloslegesse valik es megszuntetheto, hogy kevesebb eroforras menjen el nem rajuk. (pl. az emberiseg fennmaradasara) A vezetes automatizalasa csak ennek a folyamatnak egy kis lepese.
  • MerlinW
    #7
    8.1 milliárdan vagyunk jelenleg.
  • MerlinW
    #6
    Azért az a szőke, afroamerikai, női CEO robot Lengyelországban kemény cucc.
  • NEOreg3
    #5
    Legalább egy hús-vér ember ígyis-úgyis kelleni fog hasonló munkakörökben, aki rábólint az MI döntésére, különben kit lehetne leb*szni/kirúgni, ha valami balul sül el?
  • barret
    #4
    Lehetőleg gyorsan végezzen azzal a 9+milliárddal,hogy ne gátolják meg idő előtt a tevékenységében :)
  • tom_pika
    #3
    Nem tudom minek aprózni. Fejlesszen ki egy jó vírust az MI, ami elteszi láb alól a sok felesleges parasztot, és kész.
  • Kotomicuki
    #2
    Ugyan már, olyan betanított munkakörben, mint a cégvezér, akinek az az egy dolga van, hogy tudja a tulaj tel.számát?! ;)

    Arra viszont jó a MI, hogy a felelősséget rá hárítsák..., már megérte!
  • militavia
    #1
    Életemben nem röhögtem ilyen jót. Ameddig egy sima szöveg értelmezése sem megy az MI-nek, akkor tényleg bárki azt hiszi, hogy full random környezetben majd komplex döntéseket fog hozni, ahol kockázatvállalásról is szó van?