5
 • Dodo55
  #5
  Mi az az MI PC? Kizárólag azok, amikben mondjuk SXM socketek vannak és lehet beléjük tenni méregdrága AI acceleratorokat, vagy a 8 évvel ezelőtti Skylake-ektől felfelé kb. már minden is, amit azóta gyártottak? Csak mert az utóbbiakban már mind van olyan utasításkészlet, amivel a kliensoldali AI alkalmazásokhoz manapság elterjedt OpenVino keretrendszer támogatott, de esetleg egy 18 évnél fiatalabb, CUDA magokat tartalmazó, sőt akár egy 6 évnél is fiatalabb, már Tensor magokat is tartalmazó NVIDIA videokártya, amik ráadásul akár már training feladatokra is használhatóak ésszerű kereteken belül.

  Szóval mi is az az MI PC?

  Mert tartok tőle, hogy csak egy újabb marketing bullshit, amivel érdemi fejlesztések helyett* egy újabb lóbőrt le lehet nyúzni a több évtizede egyre jobban a fejlődésében megrekedő technológiákról, persze mindig többszörös és többszörös árakon - ezt látva szoktam egyébként szinte már-már eltátani a számat, hogy mennyire végtelenül megértő és türelmes lett manapság a fogyasztói társadalom, aki ugye csakis azért hajlandó pénzért dolgozni, csakis azért érdekelt ebben, mert abból évről évre jobb és jobb árukínálatból válogathat magának mindenfélét, évről évre kedvezőbb, aztán annál is kedvezőbb árakon. Ez az alku, ezért válhattak életképessé többek között az aranyfedezet nélküli fizetőeszközök.

  *Mostanában épp azt beszélik, hogy bruttó IPC tekintetében az érkező Arrow Lake pl. a Raptor Lake alatt maradhat majd, csak az IPC / watt arány javul majd (tehát energiahatékonyabb lesz), de nem fogják tudják tudni hozni vele nyers számítási teljesítmény tekintetében a mostani Raptor Cove P magok maximális szintjét!
 • barret
  #4
  Nem.
 • csulok0000 #3
  @Supra-III:
  Egyrészt pont ez a lényeg, hogy ezeket a dolgokat előre látni kell, tudjanak készülni arra a gyártók, hogy mekkora lesz az igény. A többség pedig igenis használni fogja, csak nem lesz tudomása róla. Mert apró alig észrevehető kényelmi funkciók formájában fog megjelenni.

  @kvp:
  Ez jelenleg is pontosan így van. Másrészt a cégeknél millió féle beosztás és feladat van. Nem lesz mindegyik esetén szükség MI-re. A még jól működő és elfogadható sebességű gépeket át lehet adni olyan kollégáknak akik számára nincs szükség többre. Másrészt rengeteg gépet fel lehet használni egyéb feladatra is, amikor az aktuális feladatra már alkalmatlan lenne.


  Utoljára szerkesztette: csulok0000, 2024.05.30. 14:32:33
 • kvp
  #2
  A lenyeg, hogy a vallalati szektorban ket trend lesz megfigyelheto. Az egyik az addig hasznaljuk a regi hardvert a regi szoftverrel amig szet nem esik. A masik pedig a 2-3 evente uj hardvert veszunk. Ez utobbi azt is jelenti, hogy az uj vallalati hardvereket is csak 2-3 eves tervezett elettartalommal kell gyartani, mert utanna ugyis kuka.

  A maganszektorban is le fogjak cserelni az emberek a pc-jeiket, csak nem uj pc-re, hanem okos eszkozokre, amiket ugyancsak 2-3 evente cserelni kell. Ez az is jelenti, hogy nem lesz tartos termek, csak tudomanyos vagy katonai celra, de ahhoz meg nem lehet majd normal aron hozzaferni. Talan megmaradnak a hobbistak szamara az epitsd magad megoldasok, mint pl. a raspberry pi sorozat es akkor aki tartos gepet akar, az epithet maganak ha van ra penze.
 • Supra-III
  #1
  Ez egy katasztrófa. MIről beszélünk? PC-ről, ami még nem is létezik? Ki tudja még mi lesz, mire ezek a PC-k egyáltalán elérhetőek lesznek.
  Másrészt ez egy környezeti katasztrófa, miután kb az összes windows pc-t lehet kidobni, hogy a win11 fusson, két évvel később ki lehet dobni ezeket is, hogy menjen rajta az AI. Persze, az emberek 90% azt sem tudja majd, mi az, a 99%-a meg nem fogjá használni a hétköznapokban - de majd kell mert az menő vagy trendi (vagy biztos lesz rá addig új szó, ami ugyanazt jelenti)