31
  • Macropus Rufus
    #31
    régen a gyerekek, játék fegyverrel lőttek egymás a való életben, meg játék kardal játszottak. Akkor szerinted "Aki ilyeneket játszik, ráadásul élvezi, annak nincs valami baj az agyával?"
    biztos nincs gond, amíg csak játszik.

    "Ugyanez a horror vagy akció filmeknél, de ott legalább csak külső szemlélő vagy."
    aha. Tehát akkor mi az aminek a nézése nincs összefüggésben azzal, hogy az illető agya beteg? :o
  • Andrevv
    #30
    Ha egyik népcsoport sem akarná kiirtani a másikat, miért halnánk ki? Az emberiség legyen ugyanolyan primitív és erőszakos mint több ezer éve? Látszólag semmit sem fejlődik az emberiség ezen a téren, ugyanúgy ölik egymást. Gondolom Te az oroszoknak adsz igazat, ékes példája az általad említett kompetitív viselkedésnek.
  • Tetsuo
    #29
    Egyetértek veled. A világ nagyon beteg és mégrosszabb irányba halad. Nyilván ez kiütközik a kultúrán, a szórakozáson is.
  • M2 #28
    "Csak nekem tűnik úgy, hogy az emberiség teljesen el van cseszve?"

    Miért is? Mert egy kompetitív környezetben megállják a helyüket? Ha az emberiség olyan lenne mint Te, akkor már rég nem is léteznénk. Kihaltunk volna az első evolúciós versenyhelyzetben.
  • BrockSamson
    #27
    Ertem mit mondasz, de kisse vegletesnek tartom. Olyan, mintha az irodalombol es filmuveszetbol ki akarnad venni az osszes olyan reszt, amiben az emberek egymast bantjak, mert ilyeneket csak a betegek olvasnak vagy neznek.
  • Andrevv
    #26
    A gyerekek nagyon sokáig mintha álomvilágban élnének, van akinél ez tovább tart. Nekik az a valóság amit látnak, főleg ha az valóságosnak tűnik.
    Bevallom nem tartozom az átlaghoz, nekem nincsenek ösztöneim, legalábbis úgy tűnik (talán elnyomom, nem tudom), mindent tudatosan teszek már kisgyerek korom óta, talán ezért nem gondolom természetesnek ezeket. De ha ez a normális, akkor az emberiség tényleg megérdemli a pusztulást.
  • Andrevv
    #25
    Nem éppen Pacman-ről beszélek, "valóságtól szinte megkülönböztethetetlen grafikájú játékokban halomra gyilkolnak embereket", ez nem az a kategória, ahogy a Candy Crush sem.
  • BrockSamson
    #24
    Termeszetes dolog bizonyos szinten. A gyerekek is azonnal kardkent es puskakent hasznaljak a fadarabokat, amikket jatszanak, es megutkoznek egymassal, ahogy azt a legtobb fiatal allat is teszi.
    Ha jol megfigyeljuk, keves olyan jatek van, ahol a jatekos ugy harcolhat es olhet, hogy a sajat virtualis megtestesulese nincs veszelyben, mert az esetek tobbsegeben nem feltetlen az oles a cel, hanem a harc veszelye szamit egyfajta vegso megmerettetesnek, es ezt elvezik az emberek. Nem nagyon talalkozol peldaul olyan jatekkal, ahol siman kinozni kell valakit, mert az nem kihivas.
    Egy ertelmes, kiegyensulyozott szemely nem keveri ossze a virtualis es a valos eroszakot, ezert nem indul veletlenszeruen lovoldozni az emberek 99,99999% szazaleka.
    Par eve lattam egy videot, ahol kedelyes nyugdijasok jatszottak GTA-t eloszor eletukben. Tiz perc utan ok is ugyanugy baseball utovel vertek halalra a jarokeloket, es granatokat dobtak a kocsik ala, mert tisztaban voltak vele, hogy az nem a valosag.
    Utoljára szerkesztette: BrockSamson, 2024.05.28. 12:31:32
  • wraithLord
    #23
    Az "erőszakos" játék gyakorlatilag egy máshogy/jobban kinéző Pacman, Shoot'em up, stb. játék. A menedzselős játékokat kivéve gyakorlatilag minden játékban valamit el kell tüntetni a képernyőről, ami vagy virtuális megölést jelent vagy lényegében egyenrangú azzal.
    Hogy miért van szükség az erőszakos játékokra, arra az egyik magyarázat az, hogy mert amit meg tudunk csinálni, azt megcsináljuk... max nem lesz jó vége.
    A másik magyarázat, hogy az ember alapvetően erőszakos, és ez is egyfajta levezetése ennek, mint a háborúk (elvileg) helyett az olimpia vagy az európa-/világbajnokság.

    Én az erőszakos játékokra se tudok másképp tekinteni, mint egy grafikailag jobb és fejlettebb, sokadik generációs Pacman-re. Lehet, hogy azért, mert gyakorlatilag együtt nőttem fel a játékokkal, viszont most is vannak egyszerű játékok, pl. a Candy Crush Saga, ahol meg édességet kell elpusztítani. Csak nem egy platform és egy golyó segítségével szétütni vagy valamivel szétlőni, hanem az egyező típusú édességek megsemmisítik egymást. Megsemmisítik, mert robbannak. Csak nincs vér, mert a cukorka nem vérzik. A legtöbb játékban pusztítunk, nem építünk... és az utóbbi 15 évben egyre kevesebbet kell a játékokban gondolkodni sajnos.
    Én jobban szeretek építeni, ezért a menedzselős játékok közelebb állnak hozzám. Vagy bármi, amiben nem a valami eltüntetésén van a hangsúly. Ezért van az, hogy az RPG-t szeretem, ennek ellenére nem kedvenceim a Diablo-szerű hack&slash "action RPG"-nek nevezett játékok. Unalmas egyfolytában szörnyeket csépelni.

    Aki az FPS-ekbe, GTA-ba, Mortal Kombatba, Postalba, akár Carmageddonba többet lát bele, mint egy "átcsomagolt Pacman", azzal valami gond van (legalábbis nem kompatibilis a ma kialakult "nyugati" társadalommal, biztos létezett valaha olyan kultúra, ahol az normális volt). A játék maximum kihozza belőle vagy elősegíti ennek a problémának a térnyerését. A probléma pedig nem feltétlenül csak genetikai eredetű, hanem a hajlam és a környezet együtt hozza ki belőle. Szerintem.
  • Andrevv
    #22
    Ok. Tegyük fel, hogy az erőszakos játékok egyáltalán nem hibásak. Akkor csak azt magyarázza meg valaki, hogy miért van szükség ezekre? Miért szórakoztat egyeseket az, hogy most már teljesen realisztikus, a valóságtól szinte megkülönböztethetetlen grafikájú játékokban halomra gyilkolnak embereket? Ugyanez a horror vagy akció filmeknél, de ott legalább csak külső szemlélő vagy. Aki ilyeneket játszik, raadásul élvezi, annak nincs valami baj az agyával? Csak nekem tűnik úgy, hogy az emberiség teljesen el van cseszve? Vagy én vagyok túlságosan pacifista és inkább én pusztuljak, hogy a többiek nyugodt lelkiismerettel gyilkolhassanak, még ha virtuálisan is.
  • Macropus Rufus
    #21
    Az gyerek aki egy játék hatására gyilkol vagy meg próbálja annak alapvető pszichés problémái vannak. Csak a játék kihozta belőle. De ha nincs játék, lehet akkor más fogja előhozni belőle. A játékoknak semmi közük nincs ehhez. Régen kardokat kaptunk a búcsúból és azzal harcoltunk, de nem emlékszem, hogy bár ki is elő vette volna a miskárlót a sublótból és azzal esett volna a társának...
    Az, hogy valaki Scorpiont játszik késsel az nem a játék műve. A gyerek eleve orvosi értelmébe vett hülye és kezelésre szorult volna. Akár csak azok akik ledobtak valakit a lépcsőházba. Ezek nem a játék miatt lettek ilyenek. Eleve beteg arcok, csak a játék kihozta belőlük. De ha nem a játék, lehet egy jól irányzott pofon is meg tette volna ugyan azt.
  • wraithLord
    #20
    Szerintem mindenki a - mai divatos kifejezéssel - a saját buborékában él. Saját magam, és a tágabb környezetemben élő barátok, ismerősök alapján nem Hawkie22-nek volt szerencséje, hanem éppen ellenkezőleg, neked vannak totálisan eltérő, szélsőséges tapasztalataid, és Hawkie az átlag. Még egyszer: az én buborékom alapján.
  • Andrevv
    #19
    Szerintem mi ketten teljesen más világban elünk. Az én környezetemben a közösségi médiának semmilyen hatása nincs, nagyjából senkit sem érdekel, a gyerekeket sem. Az én ismerőseim és rokonaim többsége felsőfokú végzettségű, a gyerekek pedig elég szigorú nevelést kapnak, magas elvárásokkal. Ha a gyerek nem maximális értékelést kap az iskolában, már baj van. Én nem így nevelem a gyerekeim, de a környezetük miatt maximalisták (egyelőre az egyik, a másik még kicsi). Hiába vagyok lazább apa mint a többiek, elég ha a családban csak az egyik szülő keményebb vagy egyszerűen csak olyan társaságban nő fel. Szó sincs arról, hogy a gyerek egész nap csak a mobilt nyomja, sokszor úgy merül le a telefon, hogy a kezébe se vette az utolsó töltés óta. Nincs ideje, túl sok a dolga és rengeteget kell tanulni. Az ilyen fiatalok élete igenis nagyon stresszes.
    Az én gyerekkorom teljesen más volt, én kemény környezetben nőttem fel. Már akkor láttam, mire képesek az erőszakos játékok. Az egyik évfolyamtársam egy bicskát rögzített egy lánchoz és ő volt Scorpion a Mortal Kombat-ból, csinált is egy kaszabolást a gyerekek között, borzasztó volt, szerencsére senki se halt bele. Ha már szekálásról beszelünk, nálunk olyan is volt, hogy egy gyereket megfogtak és ledobták a második emeletről a lépcsőházban, súlyosan megsérült, talán a gerince is eltörött ahogy ráesett egy korlátra vagy lépcsőre, már nem tudom pontosan, próbalom elfelejteni. Engem szerencsére csak lelógattak egy hídról és nem engedtek el. Brutális emlékeim vannak, sok vérrel. Én sose kedveltem az erőszakos játékokat, de mások igen és gyakran ugyanazt "játszották". Persze nálam is volt olyan, hogy néha azt éreztem kész, ennyi volt, nem bírom tovabb, kinyírok valakit, de visszafogtam magam. Nem mindenki képes mindent elviselni és egyszerűen bekattan, olyankor nem szamít mi a valóság és mi nem, az erőszakos játékok pedig ilyen esetekben tuti nem segítenek.
    Neked szerencséd volt, hogy olyan gyekkorod volt amilyen, de az te vagy, mindenki más éli a saját életét a saját környezetében. Nekem kemény és brutális volt, a fiaimnak pedig máskeppen kemény, de mindkettő nagyon megterhelő idegileg és bármikor elszakadhat a cérna. Így talan megérted miért vagyok ellene az erőszakos játékoknak. Semmi jót nem jelentenek, ha kicsit is, de befolyásolják a gyerekeket ha kapcsolatba kerülnek velük.
  • hawkie22
    #18
    Mi a tökömtöl lennének túlterhelve? Attól a sok szociális média tartalomtól vannak túlterhelve, amik mind azt sugallják, hogy nem kell dolgoznod, anélkül is ömölhet a pénz, tehát a legtöbb mai fiatal úgy gondolkodik, hogy ez a normális és ha ettöl már egy kicsit is eltér a való világ, akkor már megy a "jaj, mi lesz a work-life-balance-al, meg mindenki ellenem van, szar az élet". Az ilyet kéne úgy nyakon vágni, hogy csak úgy nyekken. Ki kéne küldeni az összeset a földekre kapálni, aztán dolgozzanak.
    A mai fiatalság túlságosan is el van kényeztetve mindenki által, azt hiszik, ök szarták a spanyol viaszt. És ennek a generációnak a tetöfoka az ilyen idióták, akik azt hiszik, hogy fegyverrel mindent meg lehet oldani és szarrá lövik azokat, akik egy kicsit szekálták öket. Nem mondom, a gyerekek iskolás kortól kezdve a legundorítóbb emberfajta, a klikkesedés, a szekálás sokkal jobban elterjedt náluk, mint a felnötteknél, ráadásul elég undorító módon tudják a másikat basztatni. Tinédzser koromban én is odavágtam volna jópárszor a péklapáttal, de nem tettem, pedig rengeteg eröszakos játékkal játszottam, de mivel az otthoni környezetem rendben volt és jól voltam nevelni, tudtam, hogy mi a VALÓSÁG és mi a VIRTUÁLIS VALÓSÁG. És ez az, ami itt legtöbbször hibádzik, az amerikai vonalon meg föleg. Ott a szülö leszarja a gyereket, örül, ha nem lóg a nyakán egész nap, a legtöbb esetben.
  • M2 #17
    Teljesen más az amikor polgári alapjog, tehát bárki besétál a szupermarketbe és korlátlanul vesz fegyvert meg lőszert, meg amikor MEG KELL SZEREZNI a jogosultságot a fegyver tartásához. Tudod: kiképzés, vizsga és orvosi vizsgálatok, ráadásul mindez évente újra lezongorázva.
    A drogok legalizálása és a teljesen szabad fegyvertartás együtt az emberiség elleni bűntett.
  • M2 #16
    Trump? Mégis hogyan? Időgéppel? Szerinted visszautazott 1787-be, és beíratta az alkotmányba? Nem volt sok a filmnézés mostanában?
  • kvp
    #15
    Ketfele kulturalis hatas van jelen egyszerre. Az egyik a szabad fegyverbirtoklas, ami meg a fuggetlensegi haboru idejebol maradt vissza es egyre tobb helyen egyre jobban szabalyozzak. Persze nem a bunmegelozes miatt, hanem pont azert amiert anno lehetove tettek. Az allami hatalom fel az ot esetleg megdonto civilektol. Az nem zavar senkit a kormanyzatban ha bunozok vagy tomeggyilkosok kezeben van a fegyver es azt nem az allam hanem fegyvertelen civilek ellen hasznalja. Hasznos nekik, mert lehetoseget biztosita a helyi polgari fegyveres csoportokkal (miliciakkal) valo leszamolasra.

    A masik problema a perelhetoseg. Az USA-ban barki perelhet barmi miatt. Ennek egy fokkal sulyosabb esete Japan, ahol akkor is perelheto karterites miatt valaki, ha egy koztorvenyes bunt leplez le, mert ezzel rontotta a bunozo vagy a bunt elkoveto ceg hitelesseget. Akkor is perelheti anyagi karteritesre a bejelentot es a tanukat a bunelkoveto ha egyebkent tenyleg bunos es el is itelik a buncselekmeny miatt. Ez nagymertekben csokkenti a hetkoznapi emberek hajlandosagat arra, hogy barmit is nevvel vallaljanak.

    A videojatekokrol meg csak annyit, hogy az elso 3D-s lovoldozos jatek eredetileg egy katonai tank kikepzo rendszernek keszult es az ezredfordulo kornyeken az amerikai hadsereg direkt kiadott dedikalt katonai FPS-t, gyerekeknek celozva, hogy novelje az erettsegi utan a hadseregbe jelentkezok szamat. A jatek raadasul kozvetlen linket tartalmaz a toborzoirodakhoz. A jo lovoldozos videojatek az ami az allamnak hasznot hoz, a rossz pedig ami miatt rossz sajtot kapnak.

    A meta pedig ugy kerult bele, hogy nem igazan kezeli megfeleloen a zaklatasokat es ezzel megkonnyiti az instabil pszihikai allapotban levo fiatalok eljutasat az eroszakos tettekig. A fenti listabol a kozossegi oldalak a leginkabb hibaztathatoak, mert szandekosan gerjesztik a negativ erzelmeket, a magasabb latogatottsag erdekeben.

    ps: Az mar csak veletlen, hogy jopar kozelmultbeli amerikai tomeggyilkos lovoldozo a lovoldozes elott ingyenes allami pszihiatriai kezelest kapott (az USA-ban, ahol szinte csak fizetos orvos van) es tobbnyire online szereztek be a fegyvereket, ismeretlen forrasbol, sokszor kulso segito fel altal finanszirozva. Es ezekben az esetekben termeszetesen nincs semmilyen allami szervezet keze...
  • wraithLord
    #14
    A Meta nem csak az Instagramból áll, és amire céloztam, nem merül ki abban, amiről itt szó van (sőt, igazából nem is arra céloztam elsősorban).

    Az idióta játékoknak rengeteg káros hatása van, én sem gondolom másképp, viszont iskolai lövöldözéshez egy "kicsit" több kell szerintem.
  • Andrevv
    #13
    Tehát az egyra brutálisabb és realisztikusabb erőszakos játekok készítése nem probléma, de az Instagram igen? Milyen elcseszett gondolkodás már ez? Én sose értettem miért csinálnak ilyen játékokat. Egyesek miért élvezik ezeket játszani? Ez nem valami beteges agybaj dolog már önmagaban? Az emberek töbsege úgy nő fel, hogy az erőszak és a háború normális, hiszen mindenhonnan ez ömlik. Akkor meg minek csodálkozunk, hogy mindenhol háborúk vannak? Nézzétek meg a mai fiatalokat, túl vannak terhelve, depressziósak, elegük van már mindenből. Vannak akik egyszer csak azt mondják, hogy lesz*rom, véget vetek ennek, de legalább magammal viszek ezt azt és azt csinálja amit a játekokban már jól begyakorolt. Ilyen elcseszett világban elünk, de a játekok cseppet sem hibásak, á dehogy, az szórákozás ugyebár. Beteg.
  • wraithLord
    #12
    Azt hittem, ez már lejárt lemez, és tisztázva lett, hogy az ember hülye (szülő, gyerek egyéb környezete) és nem a játék. Kb. 20 évvel ezelőtt láttam utoljára ilyen hírt. Na jó, 15. Igaz, gamer magazinban, és már régóta nem olvasok olyat.

    A Meta az már más téma, de az az egész társadalomra káros. Persze nem egy-az-egyben minden aspektusa, és vannak pozitívumai minden apsektusának... Ami káros, azt lehetne normálisan is csinálni, nem alapjaiban ördögtől való, csak ebben a formában nem jó.
  • silwar #11
    A logika mentén, ha ezek a cégek felelősek, akkor a szülőknek is letöltendőt kellene kapni, a kis vérengző leszámoló felneveléséért, korhatár szabályozás megsértéséért, lelki és pszichológia segítségnyújtás elmulasztásáért és fegyverhez jutás segítéséért bűnrészesként.
  • BrockSamson
    #10
    Pontosan, osszetett problema. A fegyverviseles szabadsaga is bizonyosan hozzatesz, de az amcsiknal meg a fegyverek mennyisegehez kepest is kiugro a bunesetek es halalozasok szama. Finneknekhez kepest USA-ban majdnem negyszer annyi fegyver jut egy szemelyre megis, a fegyveres gyilkossagok aranya 30-szor magasabb.
  • Tetsuo
    #9
    Valami más gond lehet, hiszen Finnországban, Norvégiában és Ausztriában is sok a fegyver magánkézben.
  • Kissssss0 #8
    azt már egyértelművé tették az amcsik hogy a szaros fegyverviseléshez való jogukat fontosabbnak tartják mint a gyerekeik életét, nem, nem kell félredumálni meg terelni, ez már tény több évtizede.

    ami itt igazán szomorú ebben a hírben hogy még a szülök is full retard modban vannak, a helyett hogy a saját politikusaikat baszogatnák egy átfogó fegyverkorlátozási törvénnyel, inkább bűnbakot keresnek és kifogásokat gyártanak ahelyett hogy felelősséget vállalnának.
  • RJoco
    #7
    Hülyéknek áll a világ.
    A CoD és hasonló játékokon rajta van a 18+. Vagyis mit is csináltak a szülők, hogy a gyerek kezébe került egy ilyen játék?
    Semmit. Örültek, hogy nem a nyakukon lóg.
    Na meg, ha már az amcsik úgy gondolják, hogy a piakorhatár 21, akkor az ilyen játékokra is lehetne ez.
    Persze, ha mindenki tojik rá és a gyerek azt csinál, amit akar, akkor nem kell rajta csodálkozni.
    Nem a játék tehet arról, hogy az a gyerek nekiállt lövöldözni.
    Én is sok erőszakos játékkal játszom.
    A GTA-ról nem is beszélve. Mégsem megyek szembeforgalommal a pályán (sajnos azért vannak ilyen idióták), meg nem lögdösök le senkit az útról (bármennyire is irritál a vezetési stílusa) és a bicikliseket sem ütöm el, mert nem a bicikliúton közlekedik, hanem előttem.
  • hawkie22
    #6
    1. nem kéne boldog-boldogtalannak löfegyvert adni a kezébe, illetve ennyire egyszerüvé tenni, hogy hozzájuthassanak
    2. én 30 éve játszom játékokkal, többségében eröszakos játékokkal, mint CoD, Diablo, stb. ahol mindig van valaki, akit meg kell ölni, legyen az fantázialény vagy ember, mégse jutott soha eszembe, hogy fegyvert ragadjak és öldökölni kezdjek, pedig okom sokszor lett volna rá
    3. az ilyen emberek, akik ilyesmit tesznek, valószínüleg már korábban is pszichiátriai kezelésre szorultak volna
  • CommieSlayer
    #5
    Ez mikor történt és hogyan zajlott le?
  • CommieSlayer
    #4
    Kyle mamája effektus.
    Ha az ilyen embereknek több hatalmuk lenne minden be lenne tiltva és legfeljebb csak fa kockákkal játszhatnánk de azzal is csak rendőri felügyelet mellett.
  • ntex
    #3
    Hát igen, a bohóc Trumpika elintézte, hogy boldog boldogtalan fegyverhez jusson ott Amerikában.
  • Tetsuo
    #2
    A politika mára szinte mindenhol ezen a szinten folyik. Ott legalább nagyobb egyéni szabadságod van, mint hazánkban. Tudom, évről-évre mindinkább csorbul, de még mindig nagyobb, mint itthon vagy Európában általában, főleg az anyagiaknak köszönhetően.
  • M2 #1
    Jó kis puska! Többet kellene gyártani belőle, hogy minden gyereknek jusson és akkor nem lenne több lövöldözés! - Nagyjából ilyen szellemi szinten folyik az amerikai politika. Sajnálom azokat a szerencsétleneket, akiknek ott kell élniük.