12
  • t_robert
    #12
    Amúgy a magyar gépet csak a 261. helyen hozza a TOP 500 lista és kisebb a teljesítmény. az RMAX 3.1 petaflops az Rpeak 4.51 a fogyasztás 110 KW és 27776 mag van benne 64 magos AMD Epyc 7763 procikból és vannak benne Nvidia A100-as gyorsítók.
  • t_robert
    #11
    ráadásul a vevőnek kell szétbontani és szállítani plusz egy megfelelő gépterem kell hozzá megfelelő energiaellátással és hűtéssel. A dolog legfeljebb, akkor éri meg ha valakinek már van szükséges infrastruktúrája. Például van neki egy régebbi kisebb teljesítményű szuperszámítógépe és megéri átcserélni erre. Amúgy az átlagos szuperszámítógépek, amivel azért fel lehetne jutni mondjuk az aktuális szuperszámítógép listára. top500.org. egy olyan ára nagyjából 30-40 millió dollár. Gyártanak sorozatban ilyen gépeket és egy erősen szóró tartományban lehet felszerelni őket a vevő igénye szerint. a Jelenlegi lista szerint 2023. november ez úgy a 150. helyre volna elég teljesítményben. legalább is, ha a megadott 5,3 petaflops a gyakorlati sebesség és nem az elméleti. RMAX(gyakorlati) és RPEAK(elméleti) simán van a két érték közt úgy 25-30% eltérés egymástól.
  • Cat #10
    A Komondor honlapja szerint (https://hpc.kifu.hu/hu/komondor) 300 kW-os, míg a Cheyenne ennek hatszorosát, 1,7 megawattot igényel. Magyarországon 1 kW áram a lakosságnak 37 Ft, de csak 210 kWh-ig, utána már 71 forint. Cégeknek ennél drágább, de számoljunk ezzel.

    300 kw az 2628000kWh egy év alatt -> 186 millió forint.
    1,7 megawatt az 14 892 000 kWh. Ez egymilliárd forintos áramszámla.

    A különbség 814 millió forint egy év alatt. Brutális összeg.
  • t_robert
    #9
    Mire használják? Pasziánsz, PacMan..... :)
  • t_robert
    #8
    Ez az ócska vas nagyjából olyan erős, mint MO. jelenleg legerősebb számítógépe. Ami Komondor névre halgat és debrecenben helyezték üzembe a KIFŰ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség ) számítógép központjában található. 2023 januárban helyezték üzembe és nagyjából az is 5 petaflop a teljesítménye. az 4,7 milliárd forintba került
  • Cat #7
    Vége a licitnek, 480 ezer dollárt megért valakinek ez az ócskavas.
  • Macropus Rufus
    #6
    jaja, és nézd meg, hogy mire használják ezt az iszonyat leljesítményt? Videó nézés, fényképezés, facebook, meg insta. Ja meg üzenet küldés...
    Régen ilyen teljesítményt ennél sokkal komolyabb dolgokra használták.
    Tényleg van értelme annak, hogy 2TFlop teljesítményt tud egy telefon, mikor még csak ki sem használjuk? Mi értelme van?
  • kvp
    #5
    "Nem is tudom mi használható ebből."

    Ez 4032 node, aminek 1%-a hibas. Ezek node-onkent ket intel procis szerverek, szekrenyenkent kozos hutessel es tappal, a hutest cserelni kell. Egy szekrenyben kereken 288 proci van 144 szerverben. 14 reszre lehet szedni, teszteles levalogatas es hutes csere utan ebbol 10-13 szekreny maradhat kb. Ezek tovabb ertekesithetoek mint kisebb compute clusterek.
  • duke
    #4
    "rendszer 5340 teraflop"

    15-20 ev mulva ez egy mobiltelefon teljesitmenye lesz. A 90 -es evek szuperszamitogepei vannak egalban a mai mobiltelefonokkal.
  • tom_pika
    #3
    szép...
  • Cat #2
    Ez egy hét éves gép. Az általa nyújtott teljesítményt ma már harmadennyi processzorral, és ami még fontosabb, tizedekkora fogyasztásból ki lehet hozni. Szóval hiába drágább megvenni egy ugyanekkora teljesítményű újat, az energiafogyasztás miatt néhány hónap után behozná az árát.

    Nem is tudom mi használható ebből. A chipek nyilván nem. A memóriáról azt írják hogy hibás. A hűtés lyukas, folyik. Kábelezést nem adnak hozzá. A szekrény? Mi ér ebben százmillió forintot?
  • takysoft
    #1
    Okay, but Can it run Crysis?