5
  • kvp
    #5
    Ennel azert jobb eredmenyt erhetnenk el, ha az urbe (mondjuk valamelyik szelso L pontra) telepitenenk urtavcsoveket. Ott nincs legkor, a napnak hattal nincs fenyszennyezes es a starship mar fel tudna vinni egyszer hasznalatos (expendable) modban akar egy 100 tonnas tavcsovet is.

    Urbe telepitett nagymeretu tavcsovekkel mar lehetne lakhato vagy akar lakott bolygot is kereni. Utobbit egy civilizacio barmilyen hullamhosszu mesterseges fenyszennyezese alapjan lehet a legkonnyebben megtalalni. (legyen az radio, infra vagy lathato feny) A Fold peldaul mar tobb szaz eve vilagit a tavcsoveken, tehat tobb szaz fenyeves korzetben detektalhato ha barki nezelodik. Persze jelenleg (meg) mi sem nezelodunk eleg nagy felbontassal.
  • Cat #4
    Tévedésben vagy, a chilei távcsővek európaiak. Azért ott épülnek meg EU pénzből, mert a több kilométer magas fennsíkon sokkal tisztább a levegő. Külön törvények is védik ezeket, pl. a fényszennyezés ellen, mert az államnak rengeteg bevétele van belőle.
  • kamionosjoe
    #3
    Ha nem Ukrajnába küldenék azt a sok pénzt és fegyver fejlesztésekre, akkor szerintem akár mi itt Európában is tudnánk épiteni egy ilyen óriás távcsövet.
  • Sequoyah
    #2
    Ha ez megepul, jo esellyel ez lesz a legnagyobb teleszkop amit valaha is epitunk.

    Logikusabbnak tunik tobb kisebb teleszkopot epiteni, amik egyutt dolgoznak. Es ugy tudom valoban ez a terv a jovore vonatkozoan. A jelek egyesitese oriasi szamitasi kapacitast igenyel a lathato feny frekvenciajaban, de ma mar egyre kozelebb vagyunk ahhoz hogy ez valos idoben tortenjen.
  • duke
    #1
    Meno lenne ha valamelyiket BFG (Big Fucking Gun) mintajara BFT -nek , Big Fucking Telescope -nak hivnak.